Hlavní obsah

Česká paráda na French Open! Krejčíková se Siniakovou si zahrají o titul

Paříž/Praha
Aktualizováno

Povedlo se! Senzační finalistka dvouhry Barbora Krejčíková si letos na Roland Garros zahraje další finále, tentokrát s Kateřinou Siniakovou v deblu. Šampionky pařížského tenisového grandslamu z roku 2018, které jsou letos druhým nasazeným párem, v úvodním pátečním semifinále přehrály polsko-americkou dvojici Magda Linetteová, Bernarda Peraová 6:1, 6:2. Ve finále si zahrají proti americko-polské dvojici Matteková-Sandsová, Šwiateková.

Foto: Profimedia.cz

Český pár Barbora Krejčíková (vpravo), Kateřina Siniaková v semifinále deblu na French Open.

Článek

Krejčíková se může stát první tenistkou po 21 letech, která na French Open získá tituly ve dvouhře i čtyřhře. Naposledy to dokázala domácí Mary Pierceová v roce 2000. Postupem do finále obou soutěží Krejčíková navázala na krajanku Lucii Šafářovou. Ta v roce 2015 prohrála finále dvouhry se Serenou Williamsovou z USA a uspěla v páru s Bethanií Mattekovou-Sandsovou ve čtyřhře.

Krejčíková se Siniakovou měly semifinále od začátku pod kontrolou a aktivnějším i deblovějším pojetím soupeřky přehrály za hodinu a jedenáct minut. Mají nyní šanci získat třetí společný grandslamový titul a druhý v Paříži, kde triumfovaly před třemi lety. Tehdy ve stejném roce slavily i ve Wimbledonu. Letos už si Krejčíková a Siniaková zahrály finále i na Australian Open.

"Skóre vypadá, že to bylo jednoduché, ale nebylo. Doufám, že jsme si uchovaly nějakou energii na neděli," řekla Krejčíková. "Byl to super debl, povedl se nám chytit začátek a tlačily jsme od začátku do konce. Tahaly jsme se, ale zvládly jsme dát naši hru," dodala Siniaková.

Jejich soupeřkami v nedělním finále Roland Garros bude americko-polský pár Matteková-Sandsová, Iga Šwiateková, který přehrál rumunsko-argentinskou dvojicí Irina Beguová, Nadia Podoroská ve dvou setech 6:3, 6:4. V případě úspěchu se Krejčíková stane podruhé v kariéře světovou deblovou jedničkou.

Ve finále dvouhry se Krejčíková střetne v sobotu s Ruskou Anastasií Pavljučenkovovou.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Další česká tenisová naděje Linda Nosková postoupila na Roland Garros do finále juniorské dvouhry. Čtvrtou nasazenou Rusku Dianu Šnajderovou zdolala 1:6, 6:3, 6:3. Šestnáctiletá Nosková se může stát první českou juniorskou grandslamovou šampionkou od roku 2014, kdy na US Open triumfovala Marie Bouzková.

Finále čtyřhry si Nosková nezahraje

V Paříži může Nosková navázat na Hanu Mandlíkovou, která tu mezi juniorkami získala titul v roce 1978. Finále si česká juniorka na Roland Garros naposledy zahrála v roce 1989, kdy Eva Švíglerová prohrála s Američankou Jennifer Capriatiovou 4:6, 0:6.

"Je to skvělý pocit, tohle se neděje každý den. Je to výjimečný zážitek a budu se snažit to dohrát ve finále do konce a být grandslamovou vítězkou," řekla Nosková, která napodobila na pařížské antuce čtvrteční úspěch Barbory Krejčíkové. "Potkaly jsme se v šatně a gratulovala jsem jí. Přála bych si české dvojnásobné vítězství, to by bylo úchvatné," uvedla Nosková.

Nadějnou hráčku připravuje od loňska trenér Tomáš Krupa, který dovedl do světové desítky Tomáše Berdycha a vedl mimo jiné i Karolínu Plíškovou. "Vidí chyby důkladněji a rozebírá to se mnou, díky tomu můžu pracovat víc na svém zdokonalení než dřív," řekla Nosková.

Zlepšení se projevilo už letos v březnu, kdy vyhrála v Bratislavě dva turnaje ITF. "Nabrala jsem úderovou jistotu. Díky tomu, že si jsem jistá, tak mám i větší sebevědomí, což mi pomáhá. Hlavně si jdu pro svoje míče, buduji hru a to, jak bude výměna vypadat," řekla Nosková.

S o rok starší Šnajdrovou sice Nosková za 18 minut prohrála úvodní set, po ztrátě podání i v úvodu druhé sady se ale dokázala oklepat a semifinálový duel otočila. "V prvním setu mě překvapila, ale snažila jsem se hrát svoji hru a chodit do toho první," řekla Nosková, jež se ve finále utká s další Ruskou Erikou Andrejevovou.

Stejně jako Krejčíková bojovala Nosková i o finále čtyřhry, ale na rozdíl od zkušenější krajanky neuspěla. Spolu s partnerkou Victorií Jiménezovou z Andorry prohrála v semifinále s rusko-maďarskou dvojicí Maria Bondarenková, Amarissa Kiara Tóthová.

French Open v Paříži (antuka, dotace 34,36 milionu eur):
Ženy:
Čtyřhra - semifinále:
Krejčíková, Siniaková (2-ČR) - Linetteová, Peraová (Pol./USA) 6:1, 6:2
Matteková-Sandsová, Šwiateková (14-USA/Pol.) - Beguová, Podoroská (Rum./Arg.) 6:3, 6:4
Juniorky:
Dvouhra - semifinále:
Nosková (ČR) - Šnajderová (4-Rus.) 1:6, 6:3, 6:3.

Reklama

Pavouk - French Open 2021 - dvouhra žen

  • Osmifinále

  • Tunisko Ons Džabúrová (25) Spojené státy Cori Gauffová (24)
    3 : 6; 1 : 6
  • Spojené státy Sloane Stephensová Česká republika Barbora Krejčíková
    2 : 6; 0 : 6
  • Spojené státy Sofia Keninová (4) Řecko Maria Sakkariová (17)
    1 : 6; 3 : 6
  • Ukrajina Marta Kosťuková Polsko Iga Šwiateková (8)
    3 : 6; 4 : 6
  • Spojené státy Serena Williamsová (7) Kazachstán Jelena Rybakinová (21)
    3 : 6; 5 : 7
  • Bělorusko Victoria Azarenková (15) ROV Anastasia Pavljučenkovová (31)
    7 : 5; 3 : 6; 2 : 6
  • Slovinsko Tamara Zidanšeková Rumunsko Sorana Cirsteaová
    7 : 6; 6 : 1
  • Česká republika Markéta Vondroušová (20) Španělsko Paula Badosaová (33)
    4 : 6; 6 : 3; 2 : 6
  • Čtvrtfinále

  • Spojené státy Cori Gauffová (24) Česká republika Barbora Krejčíková
    6 : 7; 3 : 6
  • Řecko Maria Sakkariová (17) Polsko Iga Šwiateková (8)
    6 : 4; 6 : 4
  • Kazachstán Jelena Rybakinová (21) ROV Anastasia Pavljučenkovová (31)
    7 : 6; 2 : 6; 7 : 9
  • Slovinsko Tamara Zidanšeková Španělsko Paula Badosaová (33)
    7 : 5; 4 : 6; 8 : 6
  • Semifinále

  • Česká republika Barbora Krejčíková Řecko Maria Sakkariová
    7 : 5; 4 : 6; 9 : 7
  • ROV Anastasia Pavljučenkovová (31) Slovinsko Tamara Zidanšeková
    7 : 5; 6 : 3
  • Finále

  • Česká republika Barbora Krejčíková ROV Anastasia Pavljučenkovová (31)
    6 : 1; 2 : 6; 6 : 4