Hlavní obsah

Všechny české lodě jsou v semifinále SP ve vodním slalomu v Praze

Praha
Aktualizováno

Všechny české lodě postoupily z kvalifikace do semifinále Světového poháru ve vodním slalomu v Praze. Opravnou jízdu k tomu dnes v Troji potřebovali jen reprezentační debutantka na kajaku Lucie Nesnídalová, kanoistka Martina Satková a kanoista Vojtěch Heger. O nejlepší výsledek domácích závodníků se postaral kanoista Lukáš Rohan, který skončil čtvrtý.

Foto: Martin Hladík/kanoe.cz

Český kajakář Vít Přindiš.

Článek

Na nejlepšího Siderise Tasiadise z Německa ztratil Rohan po čisté jízdě jen 59 setin. "Zvedli nám branky, byly výrazně výš než ráno. Tím, že ty branky byly relativně vysoko, tak to bylo jedoduché a chtělo to jet čistě. To se mi podařilo, za což jsem strašně rád. Jel jsem první jízdu na své olympijské lodi, o to větší mám radost. Doufám, že v tom budu pokračovat v neděli, to bude nejdůležitější," uvedl v nahrávce pro média a připomněl nedělní semifinálové a finálové boje. Ze čtrnáctého místa v první jízdě postoupil do semifinále kanoistů Václav Chaloupka. Do druhé jízdy musel Vojtěch Heger, ale pak ji vyhrál.

Z českých kajakářů si v kvalifikaci nejlépe vedl mistr Evropy Vít Přindiš, který skončil šestý. Jako jediný z českých mužů předvedl čistou jízdu a zaostal o rovné dvě sekundy za nejrychlejším Giovannim de Gennarem z Itálie. Jiří Prskavec a Vavřinec Hradilek měli po jednom doteku a seřadili se za sebou na jedenácté a dvanácté příčce.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kajakářka Kateřina Kudějová, ilustrační foto.

Olympionik Prskavec byl s kvalifikační jízdou poměrně spokojený. "Čas byl tak druhej, třetí nejlepší, takže v pohodě. Branky byly dost nízko. Chtěl jsem jet jednu kombinaci trošku víc na risk, než by bylo zdrávo. Tam jsem se dotknul. Ale na kvalifikaci si myslím, že dobrý," uvedl.

Mezi kajakářkami postoupily přímo z první jízdy dvanáctá Kateřina Minařík Kudějová a patnáctá Antonie Galušková. Olympionička Minařík Kudějová jela čistě, ale pomaleji než absolutní špička. "Musím říct, že jsem si to trochu jistila. Na ty přesazené brány jsem si trochu dávala bacha. Překvapilo mě, že byly docela lehké. Jediné, co se mi nepovedlo, byl spodek. Ten jsem jela jinak, než jsem chtěla. Myslím si, že to bylo úplně v pohodě na dnešek," uvedla.

Ztratila více než sedm sekund na australskou hvězdu vodního slalomu Jessicu Foxovou. Ta byla nadšená, že se po dlouhé izolaci kvůli koronaviru dostala od protinožců na závody do Evropy. "Byli jsme v Austrálii hodně izolovaní a daleko od všech. Udělala jsem (v tréninku) dost práce, ale miluju závodění. Fakt mi to loni chybělo," řekla majitelka sedmi zlatých individuálních medailí z MS na kajaku i na kánoi.

Odpoledne pak postoupila ze druhého místa do semifinále kanoistek. Pátá byla v kvalifikaci česká jednička Tereza Fišerová, která ztratila zhruba šest sekund na vítěznou Britku Mallory Franklinovou. Vicemistryni Evropy Fišerovou nerozhodil dotek hned na třetí brance. "Je to kvalifikace a myslím, že jsem závodník, který si může dovolit jednoho šťoucha. Takže to bylo v klidu. Ještě jsem tam měla nějaké chybičky, něco nevycházelo podle plánu, ale celkově jsem s tou jízdou docela spokojená," řekla.

Loňská mistryně Evropy Gabriela Satková postoupila z první jízdy jako osmá. Její sestra Martina musela po chybě v závěru do druhé jízdy, ale tu vyhrála a také pojede v neděli semifinále. V sobotu se uskuteční semifinále a finále obou kajakářských kategorií.

Reklama

Související témata: