Hlavní obsah

GLOSA: Nevěřte pohádkám. Krejčíkovou hnala píle i umanutost

Marek BurkertPrávo

Pařížský double Barbory Krejčíkové je fantastický, úžasný, mimořádný a svádí k extatickým výkřikům, ale taky to není žádná pohádka. Tenistka z Ivančic nepotkala cestou na Roland Garros kouzelného dědečka, který plní přání, ani jí nikdo před vstupem do areálu neposypal ruku hvězdným prachem.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Česká tenistka Barbora Krejčíková je dvojnásobnou šampionkou French Open

Článek

„Takového úspěchu nikdy nedosáhnete ze dne na den," připomněl dvojnásobný daviscupový vítěz Radek Štěpánek.

Triumfální víkend byl produktem vlastností, které patří k šampionkám: píle, umanutosti i nezvyklé vnitřní síly, s jakou zdolávala překážky. Poprala se s panickým záchvatem, v semifinále odvracela mečbol. Štěstí přeje připraveným. Za vším byla hlavně tvrdá dřina.

Foto: Sarah Meyssonnier, Reuters

Barbora Krejčíková s trofejí za triumf na French Open.

„A taky super forma, kterou je potřeba využít," prorokoval před finále singlu bývalý fedcupový kapitán Jan Kukal.

Před rokem na turnaji ve Starých Splavech by sotva někdo odhadoval, že má jedinečnou možnost sledovat budoucí grandslamovou vítězku ve dvouhře. Jaké pocity teď asi zažívá Mexičanka Renata Zarazúová, která nad Krejčíkovou vyhrála loni v září v Praze na turnaji ITF... Tušila, že poráží šampionku French Open 2021? Těžko.

Až loni na francouzské antuce nabrala singlová kariéra připravené a natrénované Krejčíkové novou dynamiku. A letos to odhodlaně rozbalila naplno - finále v Dubaji, první vyhraný turnaj ve Štrasburku, nezapomenutelná Paříž.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Barbora Krejčíková předvedla v prvním setu výborný výkon.

Ačkoli ve 25 letech ještě nehrála v hlavní soutěži ve Wimbledonu ani na US Open, přesto rozšířila galerii českých grandslamových šampionek. A dojemně navázala i na svou bývalou trenérku, předčasně zesnulou Janu Novotnou, která jejímu tenisu věřila, i když byla snaživá svěřenka na míle daleko od první stovky.

Ne, to není pohádka, námět na působivý film ale určitě.

Reklama

Související témata: