Hlavní obsah

Češi a Slováci slaví vítězný vstup do EURO, také Švédové obrali favorita

Praha
Aktualizováno

Fantazie. Čeští fotbalisté vstoupili do EURO v pondělí vítězstvím nad Skotskem 2:0 a v průběžné tabulce jsou v čele skupiny D před Anglií. Oba góly vstřelil útočník Patrik Schick, zvláště jeho druhá trefa byla parádní, skóroval totiž z poloviny hřiště. Velkou oporou byl i brankář Tomáš Vaclík. V dalším utkání Slovensko senzačně vyhrálo nad Polskem 2:1. Ve večerním utkání sice Španělsko přestřílelo tým Švédska, ale gólově se neprosadilo. Zápas skončil bezbrankovou remízou.

Foto: Thanassis Stavrakis, Reuters

Španělský fotbalista Dani Olmo hlavičku na švédskou branku během utkání EURO.

Článek
Fotogalerie

Pokud trenér Jaroslav Šilhavý řešil pozici brankářské jedničky, po utkání se Skotskem má jasno. V úvodním vystoupení totiž čaroval mezi tyčemi Tomáš Vaclík, udržel čisté konto a byl jedním ze strůjců vítězství.

Ústřední postavou pak byl bombarďák Patrik Schick. Ten chvíli před půlí poslal český výběr do vedení a po přestávce pečetil parádou z poloviny hřiště vítězství. V tabulce střelců šampionátu se zařadil na dělené první místo. Parťáka mu v čele dělá Belgičan Romelu Lukaku.

Geniální Patrik Schick a podržel nás Tomáš Vaclík, chválil trenér Jaroslav Šilhavý

Sport.cz, UEFA

Slovensko, které před pěti lety při premiérové účasti na evropském šampionátu prošlo do osmifinále, potvrdilo, že se mu proti Polsku daří. Před výkopem tomuto soupeři nepodlehlo ve čtyřech z posledních pěti zápasů. A teď bilanci ještě vylepšilo.

Slovensko totiž slaví cenné vítězství. Do vedení dostal Hamšíka a spol. šťastný gól. Mak parádně prošel po křídle a vypálil. Míč trefil tyč, od ní se odrazil do polského brankáře a následně zamířil do sítě.

Polsko si nechalo odpověď na začátek druhé půle, kdy po pár sekundách ve vápně netrefil dobře míč Linetty, ale i tak jeho rána skončila v síti. Čekalo se, zda favorit dokoná obrat, ale nebylo mu přáno. Musel totiž do deseti poté, co byl vyloučen Krychowiak. A Slovensko se s bráněním remízy nespokojilo a urvalo vítězství. V 69. minutě mu ho zajistil Škriniar.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

Španělé startují na jedenáctém EURO a se třemi triumfy z let 1964, 2008 a 2012 jsou spolu s Německem nejúspěšnější zemí. Vstup do šampionátu se jim ale nepovedl. Favorit měl převahu, ale švédská obranná tvrz odolala a duel skončil remízou 0:0.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Mistrovství Evropy ve fotbale:
Skupina D (Glasgow):
Skotsko - ČR 0:2
Branky: 42. a 52. Schick. Rozhodčí: Siebert - Seidel, Foltyn - Fritz (video, všichni Něm.). Bez karet. Diváci: 9844 (omezený počet).
Skupina E:
Polsko - Slovensko 1:2
Branky: 46. Linetty - 18. vlastní Szczesny, 69. Škriniar.
Španělsko - Švédsko 0:0

Reklama