Hlavní obsah

Nizozemsko - Ukrajina 3:2Nizozemci ztratili dvougólový náskok, ale nakonec mohou jásat

Fotbalisté Nizozemska zahájili mistrovství Evropy úspěšně, na domácím hřišti v Amsterodamu zdolali Ukrajinu 3:2. Všech pět branek padlo ve druhém poločase. Na góly Giorginha Wijnalduma a Wouta Weghorsta sice Ukrajinci odpověděli zásluhou Andreje Jarmolenka a Romana Jaremčuka, rozhodnutí však přinesla hlavička Denzela Dumfriese pět minut před koncem.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Nizozemec Denzel Dumfries (vlevo) a Ukrajinec Vitalij Mykolenko.

Článek
Fotogalerie

"Oranjes" s Ukrajinou neprohráli ani třetí vzájemný duel a prolomili rovněž sérii čtyř porážek z posledních evropských šampionátů. Zároveň se jim podařil úspěšný návrat mezi elitu, neboť v předchozích letech se na ME 2016 ani MS 2018 neprobojovali. Naopak Ukrajina prohrála po šesti zápasech a poprvé letos.

Další zápas ve skupině C čeká Nizozemce ve čtvrtek, kdy se představí opět v Amsterodamu proti Rakousku. To dnes porazilo 3:1 Severní Makedonii, s níž bude hrát Ukrajina ve stejný den v Bukurešti.

Domácí svěřenci trenéra Franka De Boera určovali od úvodu tempo hry a už ve druhé minutě se blýskl individuálním průnikem Depay, brankář Buščan však jeho přízemní střelu zlikvidoval. O chvíli později se po závaru ocitl ve velké šanci i Dumfries, ale Buščan včas vyběhl a i tentokrát jeho střelu vyrazil.

Ukrajincům se sice v dalších minutách podařilo tlak soupeře otupit, sami se však do šancí dostávali jen málokdy. V 28. minutě sice spadl v pokutovém území Jarmolenko, sudí Brych však k jeho nelibosti penaltu nenařídil. "Oranjes" pokračovali v tlaku a v závěru první půle měli další šance Wijnaldum, jehož tečovanou střelu vytáhl reflexivně Buščan, a znovu Dumpfies. Při hlavičce však minul.

Favorizované Nizozemsko pokračovalo v aktivní hře i ve druhé části a sedm minut po přestávce se poprvé dočkalo. Přihrávku Dumfriese na nabíhajícího Depaye ještě Buščan vyrazil před sebe, k odraženému míči však doběhl Wijnaldum a ranou do levého rohu poslal domácí do vedení.

Ti nepolevili a krátce před hodinou hry se mohli opět radovat. Po dalším průniku Dumfriese se dostal ke zblokovanému míči Weghorst a tvrdou ranou nedal Buščanovi šanci. Možný útočný faul vyvrátila i konzultace s videorozhodčím.

Ukrajinci nicméně ani za nepříznivého stavu nic nevzdali a čtvrt hodiny před koncem je dostal zpátky do hry Jarmolenko. Načež v 79. minutě bylo pro domácí ještě hůř, když po standardní situaci Malinovského vyrovnal přesnou hlavičkou Jaremčuk.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

Nizozemci ale nečekané drama strhli v závěru ve svůj prospěch. Pět minut před koncem si naskočil na centr střídajícího Akého Dumfries a rozhodl. Byl to nejen jeho první gól v reprezentaci, ale i první vítězný gól "Oranjes" na ME takto v závěru od chvíle, co současný trenér De Boer proměnil v roce 2000 penaltu proti Česku.

Domácí poosmé za sebou vstřelili v utkání alespoň dvě branky a zasloužili se o to, že Ukrajinci na evropských šampionátech prohráli už pošesté po sobě.

Mistrovství Evropy ve fotbale:
Skupina C (Amsterodam):
Nizozemsko - Ukrajina 3:2 (0:0)
Branky: 52. Wijnaldum, 59. Weghorst, 85. Dumfries - 75. Jarmolenko, 79. Jaremčuk. Rozhodčí: Brych - Borsch, Lupp - Fritz (video, všichni Něm.). ŽK: Sydorčuk (Ukr.). Diváci: 15.837 (omezený počet).
Nizozemsko: Stekelenburg - Dumfries, Timber (88. Veltman), De Vrij, Blind (64. Aké), Van Aanholt (64. Wijndal) - De Roon, Wijnaldum, F. De Jong - Weghorst (88. L. De Jong), Depay (90.+1 Malen). Trenér: F. De Boer.
Ukrajina: Buščan - O. Karavajev, Zabarnyj, Matvijenko, Mykolenko - Zinčenko - Jarmolenko, Sydorčuk, Malinovskij, Zubkov (13. Marlos, 64. Šarapenko) - Jaremčuk. Trenér: Ševčenko.
1.Rakousko11003:13
2.Nizozemsko11003:23
3.Ukrajina10012:30
4.Severní Makedonie10011:30
Tabulka střelců mistrovství Evropy ve fotbale:
2 - Lukaku
1 - Meunier (oba Belgie), Immobile, Insigne (oba Itálie), Embolo (Švýcarsko), Moore (Wales), Pohjanpalo (Finsko), Jaremčuk, Jarmolenko (oba Ukrajina), Wijnaldum, Weghorst, Dumfries (všichni Nizozemsko), Sterling (Anglie), Panděv (Severní Makedonie), Lainer, Gregoritsch, Arnautovic (všichni Rakousko)

Reklama

Související témata: