Hlavní obsah

Skotsko - Česko 0:2Superman Schick! Dvěma výstavními góly vystřelil na EURO Česku první výhru

MinutaMin. Tým Hráč Akce
42. Schick 0 : 1
52. Schick 0 : 2
Záznam online reportáže

Zdeněk PavlisSport.czPrávo

Pětadvacetiletý legionář Patrik Schick se stal v úvodním duelu na evropském šampionátu proti Skotům českým hrdinou. V Hampden Parku obstaral dva parádní góly, jimiž zařídil důležitou výhru české reprezentace i vzestup jejích nadějí na postup ze skupiny D. V závěru první půle sestřelil Skoty ze vzduchu po vyhraném hlavičkovém souboji, hned po změně přidal dalekonosnou střelou téměř z poloviny hřiště druhý gól, který bude nesporně aspirovat na nejkrásnější a také nejkurióznější trefu celého šampionátu.

Foto: Robert Perry, Reuters

Český tým se raduje z branky.

Článek
Fotogalerie

Ta hlavička chvíli před půlí neměla chybu. Perfektně zacílená, s centimetrovou přesností mířící k tyči Marshallovy brány. Schick se přitom dostal ke střele podruhé během poločasu, napodruhé šanci zužitkoval. Kapitán Darida akci po sérii tří rohových kopů založil, Coufal vyšperkoval parádním centrem a legionář z Leverkusenu ji výskokem nad dva skotské obránce a perfektní hlavičkou završil.

Marně se Marshall natahoval po balonu. Češi v Hampden Parku vedli a úvodní duel na šampionátu se pro ně začal tři minuty před přestávkou vyvíjet tak, jak si představovali.

Přitom tak dlouho Šilhavého tým na vedoucí gól čekat možná nemusel. Schickovi se první slušná příležitost nabídla už po čtvrthodině. Dykesovi dvě minuty poté ovšem také.

Ani jeden si však na soupeřova gólmana nepřišel. Ránu Schicka, jemuž slibnou střeleckou pozici nabídla tolerance německého sudího Seiberta ignorujícího volání domácích obránců po odpískání faulu a následně důslednost Masopusta, brankář Marshall vyrazil.

Útočník anglického Queens Park Rangers Dykes tak přesně jako Schick nemířil, ale i přesto to v Hampden Parku pořádně zahučelo.

Foto: Lee Smith, Reuters

Patrik Schick slaví svoji terfu do sítě Skotska.

V průběhu nervózní a oboustranně opatrné první půle to hučelo v ochozech ostatně ještě dvakrát. Nejdřív po střele Robertsona, kterou musel už v 31. minutě Vaclík vytahovat na roh, pár minut poté znovu, když Skotové reklamovali ruku v české šestnáctce a doufali v penaltu.

Marně, Siebert ji neodpískal a Skotové za pár minut inkasovali. A osm minut po přestávce znovu. Gólman Marshall by se v tu chvíli určitě nejraději propadl hluboko pod zem, protože byl rázem pro smích celému fotbalovému světu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

V divokém úvodu druhé půle, kdy nejdřív pálili Schick s Daridou a po nich Vaclík vyrážel míč těsně před nabíhajícím Dykesem, se skotský brankář vydal daleko za hranici své šestnáctky, aby byl spoluhráčům případně nápomocen. Dokonce tak daleko, že když se Schick dostal pár kroků za půlicí čárou k míči, nestačil se do brány vrátit.

Dalekonosná střela Schicka počínajícího si s rutinérským přehledem a klidem zapadla do sítě. Z pětačtyřiceti metrů! Mladý snajpr se stal okamžitě velebeným a oslavovaným hrdinou.

Skotům nepomohlo, že s nimi ani dvoubrankové manko nezacloumalo a zápas nevzdali. Vrhli se do útočení, přitiskli soupeře k šestnáctce, jenže Vaclík předváděl jeden skvostný zákrok za druhým. Ani ze vzduchu, ani po zemi si na něho domácí nepřišli.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

A to se Armstrongovi, Adamsovi, Dyckesovi a spol. velké příležitosti nabízely, jenže vše se pro ně měnilo v jednu velkou marnost. Ani zkorigování výsledku se nedočkali, česká reprezentace dvoubrankovou výhru uhájila. Dvě předchozí porážky v Lize národů loni na podzim tak oplatila Skotům v duelu nejdůležitějším. Možná i proto, že do třetice dirigoval mužstvo od postranní čáry konečně i trenér Šilhavý.

Mistrovství Evropy ve fotbale:
Skupina D (Glasgow):
Skotsko - ČR 0:2 (0:1)
Branky: 42. a 52. Schick. Rozhodčí: Siebert - Seidel, Foltyn - Fritz (video, všichni Něm.). Bez karet. Diváci: 9844 (omezený počet).
Skotsko: Marshall - Hendry (67. McGregor), Hanley, Cooper - O'Donnell (79. Forrest), Armstrong (67. Fraser), McGinn, McTominay, Robertson - Dykes (79. Nisbet), Christie (46. Adams). Trenér: Clarke.
ČR: Vaclík - Coufal, Čelůstka, Kalas, Bořil - Král (67. Holeš), Souček - Masopust (72. Vydra), Darida (87. Ševčík), Jankto (72. Hložek) - Schick (87. Krmenčík). Trenér: Šilhavý.

Reklama

Související témata: