Hlavní obsah

Francie ve skupině smrti přemohla Němce. Ronaldo překonával rekordy

Aktualizováno

Úřadující mistři světa Francouzi porazili v Mnichově v úvodním utkání na fotbalovém evropském šampionátu Německo 1:0. Zápas rozhodl ve 20. minutě vlastním gólem stoper Mats Hummels. V papírově nejsilnější skupině F se ukázali i obhájci titulu Portugalci, nad domácím Maďarskem i díky dvěma trefám Cristiana Ronalda vyhráli 3:0.

Foto: Franck Fife, ČTK/AP

Míč po nešťastném zásahu Matse Hummelse (vpravo) směřuje nezadržitelně do německé sítě, brankář Manuel Neuer neměl šanci zasáhnout.

Článek
Fotogalerie

Portugalci v dosavadních čtrnáctii vzájemných zápasech s Maďary ještě nikdy neprohráli a v Budapešti je porazili ve všech čtyřech utkáních, ale domácí favorita v napěchované Puskás Areně dlouho drželi v šachu. Několika výbornými zákroky se blýskl především brankář Gulácsi, za stavu 0:0 ve druhé půli dokonce Maďaři vstřelili gól, který ale pro ofsajd neplatil.

Šestatřicetiletý kapitán portugalského týmu Cristiano Ronaldo je s 22 starty na ME rekordmanem a nyní už i nejlepším střelcem v historii evropských šampionátů. Bezgólový stav protrhl v samém závěru utkání Guerreiro, vzápětí přidal Ronaldo pojistku v podobě proměněné penalty a v nastaveném čase ještě hvězda Juventusu dílo dokonala po lahůdkové kombinaci.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

S 11 góly na EURO se Ronaldo v tabulce nejlepších kanonýrů historie závěrečných turnajů ME v čele osamostatnil od Francouze Michela Platiniho, jenž má na kontě devět zásahů.

Nejlepší střelci historie ME:
11 - Cristiano Ronaldo (Portugalsko, 2004-21),
9 - Michel Platini (Francie, 1984),
7 - Alan Shearer (Anglie, 1996-2000),
6 - Patrick Kluivert (Nizozemsko, 1996-2000), Nuno Gomes (Portugalsko, 2000-08), Thierry Henry (Francie, 2000-08), Ruud van Nistelrooij (Nizozemsko, 2004-08), Zlatan Ibrahimovic (Švédsko, 2004-16), Wayne Rooney (Anglie, 2004-16), Antoine Griezmann (Francie, 2016),
5 - Jürgen Klinsmann (SRN/Německo, 1988-96), Marco van Basten (Nizozemsko, 1988-92), Savo Miloševič (Srbsko, 2000), Zinédine Zidane (Francie, 1996-2004), Milan Baroš (ČR, 2004), Fernando Torres (Španělsko, 2008-12), Mario Gómez (Německo, 2008-16).

Francouzi neprohráli s Německem pošesté za sebou a od roku 1987 mu ve stejném počtu utkání nepodlehli také na jeho hřišti. Německé fotbalisty zdolali Francouzi na evropském šampionátu i podruhé po semifinálové výhře 2:0 před pěti lety.

Těsně před začátkem zápasu skupiny smrti přistál na hřišti ekologický aktivista na padáku opatřeném motorem. Výkop však jeho akce nezpozdila.

První poločas mnoho příležitostí nenabídl. V 17. minutě útočník Mbappé zblízka nepřekonal brankáře Neuera. O tři minuty později se však Francouzi dočkali, když Hernándezovu přihrávku před branku napálil Hummels do vlastní sítě.

Další zápasy čekají oba týmy v sobotu. Francie se představí v Budapešti proti domácímu Maďarsku. Němci se utkají s Portugalskem v bavorské metropoli.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Francouzský střelec Kylian Mbappé (vpravo) sice ve druhé půli utkání proti Německu vstřelil gól, ten ale neplatil kvůli ofsajdu.

Čeští fotbalisté se po pondělní výhře 2:0 nad Skotskem v Glasgow v úvodním utkání základní skupiny opět připravují v Praze, kde mají během šampionátu základnu. Někteří hráči utrpěli v zápase drobné šrámy, ale na páteční druhý duel na turnaji proti Chorvatsku by měli být k dispozici. K mužstvu se už připojil dodatečně povolaný brankář Tomáš Koubek, jenž nahradil zraněného Jiřího Pavlenku.

Dánský záložník Christian Eriksen po kolapsu během víkendového zápasu s Finy vzkázal z nemocnice, že se cítí relativně dobře. Pod dohledem lékařů je od sobotního večera, kdy byl oživován na trávníku. Z nemocničního lůžka dnes zaslal veřejnosti první a zároveň optimistický vzkaz.

Zástupci Severní Makedonie se obrátili na UEFA, aby vyšetřila chování a potrestala rakouského útočníka Marka Arnautovice za reakci po vstřelení gólu na Euru. Dvaatřicetiletý fotbalista se srbskými kořeny podle nich urazil Gjanniho Alioskiho, který je albánského původu. UEFA s Arnautovicem zahájila řízení.

Fotbalové EURO - skupina F:
Maďarsko - Portugalsko 0:3
Branky: 87. z pen. a 90.+2 Ronaldo, 84. Guerreiro
Francie - Německo 1:0
Branka: 20. vlastní Hummels
1.Portugalsko11003:03
2.Francie11001:03
3.Německo10010:10
4.Maďarsko10010:30
Tabulka střelců mistrovství Evropy:
2 - Schick (ČR), Ronaldo (Portugalsko), Lukaku,
1 - Meunier (oba Belgie), Immobile, Insigne (oba Itálie), Embolo (Švýcarsko), Moore (Wales), Pohjanpalo (Finsko), Jaremčuk, Jarmolenko (oba Ukrajina), Wijnaldum, Weghorst, Dumfries (všichni Nizozemsko), Sterling (Anglie), Panděv (Severní Makedonie), Lainer, Gregoritsch, Arnautovic (všichni Rakousko), Linetty (Polsko), Škriniar (SR), Guerreiro (Portugalsko).

Reklama