Hlavní obsah

Turecko - Wales 0:2Wales se přiblížil postupu do osmifinále

Fotbalisté Walesu porazili v Baku ve druhém utkání na mistrovství Evropy Turecko 2:0 a výrazně se přiblížili postupu do osmifinále. Po úvodní remíze 1:1 se Švýcarskem mají semifinalisté posledního kontinentálního šampionátu čtyři body. Naopak Turci nenapravili porážku 0:3 s Itálií a jsou blízko vyřazení. Ve skupině A můžou skončit nejlépe třetí.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Velšan Aaron Ramsey (10) se raduje poté, co otevřel skóre proti Turecku. Vpravo Daniel James.

Článek

Vítěznou trefu v ázerbájdžánské metropoli zaznamenal ve 42. minutě Aaron Ramsey. Po hodině hry mohl přidat pojistku kapitán "Draků" Gareth Bale, jenže penaltu neproměnil. Konečný výsledek stanovil v páté minutě nastavení opět po Baleově přihrávce Connor Roberts.

Do první velké šance se v šesté minutě dostali Velšané, Ramsey ale zblízka na gólmana Cakira nevyzrál. Na druhé straně Yilmazova tečovaná střela skončila těsně vedle. Ve 24. minutě nikým nehlídaný Ramsey ve vápně přestřelil. Poté Turci, kteří měli v Baku výraznější podporu diváků, dvakrát zahrozili z rohů, ale z branky se radoval soupeř.

Tři minuty před koncem úvodního poločasu se Ramsey na třetí pokus dočkal. Záložník turínského Juventusu si naběhl za obranu Turecka, hrudí si zpracoval milimetrový pas kapitána Balea a překonal vyběhnutého Cakira.

Po přestávce z hranice malého vápna zakončil nad turecký kapitán Yilmaz. Na opačné straně opět zahrozil Ramsey, jeho přízemní střelu ale Cakir zastavil.

Po hodině hry Celik fauloval Balea a rozhodčí Dias odpískal pokutový kop. K němu se postavil sám faulovaný hráč, jenže překopl. Historicky nejlepší střelec Walesu natáhl sérii bez vstřelené branky za národní tým už na 13 zápasů. Paradoxně se málem prosadil vzápětí, když zblokoval Cakirův odkop, balon ale skončil vedle tyče.

Foto: Tolga Bozoglu, Reuters

Velšan Gareth Bale po neproměněné penaltě proti Turkům.

Bale zkoušel štěstí i nadále, hlavou ani střelou z úhlu se ale mezi střelce nezapsal. V nastavení ale od rohového praporku prošel podél brankové čáry až do šestnáctky a předložil míč Connoru Robertsovi, který se nemýlil.

Turecko prohrálo pátý z posledních šesti zápasů na evropském šampionátu, z výhry se naposledy radovalo před pěti lety proti Česku.

Velšané zakončí skupinu v neděli v Římě proti Itálii, která dnes od 21:00 vyzve Švýcary. Ti se ve stejný den představí v Baku proti Turkům.

Mistrovství Evropy ve fotbale:
Skupina A (Baku):
Turecko - Wales 0:2 (0:1)
Branky: 42. Ramsey, 90.+5 C. Roberts. Rozhodčí: Dias - Tavares, Soares - Pinheiro (video, všichni Portug.). ŽK: Yilmaz, Calhanoglu - B. Davies, Mepham. Diváci: 19 762 (omezený počet).
Turecko: Cakir - Celik, Ayhan, Söyüncü, Meras (72. Müldür) - Yokuslu (46. Demiral) - Karaman (75. Dervisoglu), Calhanoglu, Tufan (46. Yazici), Ünder (83. Kahveci) - B. Yilmaz. Trenér: Günes.
Wales: Ward - C. Roberts, Mepham, Rodon, B. Davies - Morrell, Allen (73. Ampadu) - Bale, Ramsey (85. Wilson), James (90.+4 N. Williams) - Moore. Trenér: Page.
1.Wales21103:14
2.Itálie11003:03
3.Švýcarsko10101:11
4.Turecko20020:50

Reklama

Související témata: