Hlavní obsah

Dánsko - Belgie 1:2Skvělý De Bruyne dirigoval obrat, Dánsko je na EURO stále bez bodu

Fotbalisté Belgie otočili zápas proti Dánsku a po výhře 2:1 si zajistili postup do osmifinále mistrovství Evropy. Favorita táhl navrátilec po zranění Kevin de Bruyne, který přišel na hřiště do druhé půle za stavu 0:1, poté co se ve 2. minutě trefil Yussuf Poulsen. Hvězdný belgický záložník nejprve přihrál na vyrovnání Thorganu Hazardovi a v 70. minutě dokonal obrat tvrdou ranou z hranice pokutového území.

Foto: Stuart Franklin, Reuters

Kevin De Bruyne se raduje z branky

Článek

Belgičané neprohráli už jedenáctý zápas za sebou a úvodní dva duely na ME vyhráli poprvé v historii, Dánové po druhé porážce na turnaji zůstávají ve skupině B poslední a jsou blízko vyřazení. Jejich konkurenti v boji o postup Rusko s Finskem mají tři body. V posledním zápase tak musí 21. června v přímé bitvě porazit Rusko, Belgie ve stejný den vyzve Finy.

Dánové měli v Kodani výborný vstup do zápasu. Hned po 99 sekundách využil chybnou Denayerovu rozehrávku Poulsen a ranou k levé tyči poslal domácí do vedení. Byla to druhá nejrychlejší branka v historii evropských šampionátů, dříve se prosadil jen Rus Dmitrij Kiričenko na Euru 2004 proti Řecku (za 65 sekund).

Povzbuzení svěřenci trenéra Hjulmanda dál hýřili aktivitou a o chvíli později se prodíral do další šance Mähle, brankář Courtois mu ale včas skočil pod nohy a zasáhl. Utkání pak bylo po 10. minutě na chvíli přerušeno, a jak fanoušci, tak hráči obou týmů sborově tleskali na podporu dánského fotbalisty Eriksena, který před necelým týdnem prodělal v zápase s Finskem zástavu srdce a zotavuje se v nemocnici nedaleko kodaňského stadionu.

Foto: Stuart Franklin, Reuters

Dánští fanoušci podpořili Christiana Eriksena

Domácí i pak pokračovali proti favoritovi v bojovném výkonu a po půlhodině hry se prodíral do další příležitosti Damsgaard, nicméně při střele těsně minul.

De Bruyne rozhodl

Belgičané na nevýraznou první půli reagovali hned po přestávce a trenér Martínez poslal na hřiště De Bruyneho, který se zotavil ze zranění obličeje. Hvězdnému hráči Manchesteru City pak stačilo jen deset minut na hřišti, aby po parádní týmové akci našel před brankou Thorgana Hazarda, který vyrovnal. De Bruyne si připsal osmou asistenci na významném turnaji v kariéře.

Foto: Jonathan Nackstrand, Reuters

Domácí Simon Kjaer v souboji s Romelem Lukakem

Po hodině hry se sice do sestavy "Rudých ďáblů" vrátil i od ledna zraněný Witsel, nicméně hvězdou byl dál jeho parťák De Bruyne. Devětadvacetiletý Belgičan dokonal 20 minut před koncem obrat, poté co si naběhl na přihrávku na hranici pokutového území a nedal brankáři Schmeichelovi šanci. Byl to jeho 22. reprezentační gól.

Dánové ještě zmobilizovali síly a vrhli se za možným vyrovnáním a nejblíže byl v 87. minutě Braithwaite, jeho hlavička ale skončila jen na břevně. Belgičané tak s Dánskem neprohráli počtvrté za sebou, gól vstřelili už v 32. utkání po sobě. Postup ze základní skupiny slaví na Euru podruhé v řadě.

Mistrovství Evropy ve fotbale:
Skupina B (Kodaň):
Dánsko - Belgie 1:2 (1:0)
Branky: 2. Poulsen - 55. T. Hazard, 70. De Bruyne. Rozhodčí: Kuipers - Van Roekel, Zeinstra - Van Boekel (video, všichni Niz.). ŽK: Wass, Damsgaard, Jensen - T. Hazard. Diváci: 23.395 (omezený počet).
Dánsko: Schmeichel - Christensen, Kjaer, Vestergaard (84. Skov Olsen), Mähle - Wass (62. Stryger Larsen), Höjbjerg, Delaney (72. Jensen) - Poulsen (62. Nörgaard), Damsgaard (72. Cornelius), Braithwaite. Trenér: Hjulmand.
Belgie: Courtois - Alderweireld, Denayer, Vertonghen - Meunier, Tielemans, Dendoncker (60. Witsel), T. Hazard (90.+4 Vermaelen) - Mertens (46. De Bruyne), Lukaku, Carrasco (59. E. Hazard). Trenér: Martínez.
1.Belgie22005:16
2.Rusko21011:33
3.Finsko21011:13
4.Dánsko20021:30

Reklama

Související témata: