Hlavní obsah

Chorvatsko - Česko 1:1Zakrvácený hrdina Schick povýšil české postupové naděje

MinutaMin. Tým Hráč Akce
37. Schick (penalta) 0 : 1
47. Perišič 1 : 1
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Hrdina šampionátu Patrik Schick se znovu postaral o to, že postupové akcie české fotbalové reprezentace na burze mistrovství Evropy po druhém utkání notně narostly. V duelu s Chorvaty se totiž po faulu Lovrena na mladého českého snajpra zrodila penalta, kterou právě Schick proměnil a zařídil tak vlastně remízu 1:1. Vicemistři světa sice hned po změně stran zásluhou Perišiče vyrovnali, ale i zisk bodu by měl Šilhavého svěřencům postačit při dosavadním průběhu šampionátu k postupu do osmifinále. Zvlášť poté, co se Anglie ve večerním duelu rozešla ve Wembley se Skotskem dělbou bodů po remíze 0:0. Český tým má v součtu s úvodní výhrou 2:0 nad Skotskem na kontě čtyři body a vede tabulku skupiny D o skóre před Anglií, s níž změří síly v úterý.

Čeští fotbalisté Patrik Schick (vlevo) a Vladimír Darida oslavují vedoucí gól proti Chorvatsku.Video: Sport.cz, UEFA

 
Článek
Fotogalerie

Krev z rozbitého nosu mu ještě pořád tekla po tváři, ale Schick gestem naznačil, že je schick.

Penaltu nařízenou osm minut před přestávkou kapitánovi Daridovi nepřenechal, i když pořádný důvod by k tomu měl.

Doktor Krejčí mu musel nacpat vatové tampony do nosu, aby zastavil krvácení, kustodi poslat čistý dres, protože v zakrváceném ho španělský sudí pokračovat nenechal.

Foto: Andy Buchanan, Reuters

Chorvat Dejan Lovren loktem fauluje Patrika Schicka. Z nařízené penalty český hráč skóroval.

A navíc visela ve vzduchu stará fotbalová pravda pravící, že faulovaný hráč se nemá exekuce pokutového kopu ujímat.

Faulovaný Schick přitom penaltu zařídil.

Foto: Petr David Josek, Reuters

Český útočník Patrik Schick po faulu od Chorvata Dejana Lovrena.

Ve vzdušném souboji se dostával výš než Lovren, když ho zasáhl loket jednatřicetiletého stopera Chorvatů přímo do tváře.

Krve rázem jak na porážce.

Přesto se Carlos del Cerro šel podívat na video, aby si potvrdil, zda má penaltu nařídit, či nikoli. Čtyři dny předtím to v Mnichově v zápase domácích Němců a Francouzů neudělal, a pak toho litoval, protože chybu mu vyčetli.

V Glasgow si u monitoru ovšem potvrdil, že pokutový kop po zákroku Lovrena přijít musí.

Foto: Petr David Josek, Reuters

Český fotbalista Patrik Schick proměňuje penaltu proti Chorvatsku.

Nařídil ho, Schick ho proměnil a Češi vedli.

Zaslouženě.

O dění v první půli ostatně výmluvně vypovídalo gesto Andreje Kramariče ve chvíli, kdy se naplnila dvacátá minuta.

Uprostřed hřiště nazlobeně rozhodil rukama. A opakovaně, protože na přihrávku čekal marně, takže do hry, natož ofenzivy se zapojit nemohl.

Takhle si jedna z hvězd chorvatského týmu úvod zápasu nepředstavovala. Jeho spoluhráči také ne.

Na monitorech na tribunách glasgowského Hampden Parku oficiální statistika jen stvrzovala, že si vicemistři světa dost dobře nevědí s českým soupeřem rady.

Foto: Petr David Josek, Reuters

Český fotbalista Tomáš Souček (vlevo) a Chorvat Ivan Perišič.

Držení míče to dokládalo. Šilhavého svěřenci ho měli pod kontrolou z 62 procent, Daličův výběr pouze z 38 procent.

A i střelecká statistika měla svou výpovědní hodnotu.

Coufalův pokus, Součkova hlavička mířící nad bránu, Janktova rána nad, a hlavně příležitost Schicka, která po přihrávce Coufala zůstala v 18. minutě nevyužita.

Při druhé si však už český snajpr počínal neomylně.

Foto: Andy Buchanan, Reuters

Chorvatský brankář Dominik Livakovič právě inkasoval z penalty od Patrika Schicka.

Sice ze značky pokutového kopu, ale Lovrenovým úderem ještě stále otřesený a celý zakrvácený.

„Samozřejmě že tým, který vstřelí první branku, je a bude ve výhodě,“ doufal před utkáním trenér Šilhavý, že první ránu zasadí soupeři jeho hráči.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Přání se mu splnilo, i když od tohoto momentu se utkání přiostřilo, takže přibylo faulů i nervozity. Hlavně v chorvatských řadách, protože vzápětí po inkasovaném gólu pohrdl Rebič přihrávkou Modriče, která ho vyzývala k vyrovnání.

V nástupu do druhé půle to ovšem Perišič napravil. Coufal zareagoval na rychle rozehranou standardní situaci příliš pozdě, a proto mu legionář z milánského Interu utekl. A když se poté Coufal pokusil jeho střelu zblokovat, uklouzl a stav byl srovnán.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Brankář české reprezentace Tomáš Vaclík inkasuje po střele Chorvata Ivana Perišiče (vlevo).

Případná remíza českému celku pořád nahrávala a posilovala jeho postupové naděje, přesto se s ní nemínil smířit, natož aby ji jen bránil.

A to ho k tomu Chorvati chtěli donutit, protože pro ně bod představoval hubené resumé. Nakonec u něho skutečně zůstalo, protože střídající Vlašič v 72. minutě minul v obrovské šanci Vaclíkovu bránu. A když v samém závěru zblokoval Kalas pokus Brozoviče, u dělby bodů zůstalo.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

Český celek sice ani na třetí pokus Chorvatsko neporazil, remíza z glasgowského Hampden Parku po takticky perfektně zvládnutém druhém poločase však povýšila jejich postupové naděje na účast v osmifinále do reálných sfér.

I proto ji hráči tak nadšeně oslavovali.

Mistrovství Evropy ve fotbale:
Skupina D (Glasgow):
Chorvatsko - ČR 1:1 (0:1)
Branky: 47. Perišič - 37. Schick z pen. Rozhodčí: Grande - Yuste, Fernández - Munuera (video, všichni Španělsko). ŽK: Lovren - Masopust, Bořil, Hložek.
Chorvatsko: Livakovič - Vrsaljko, Lovren, Vida, Gvardiol - Modrič, Kovačič (87. Brozovič) - Perišič, Kramarič (62. Vlašič), Brekalo (46. Ivanušec) - Rebič (46. Petkovič). Trenér: Dalič.
ČR: Vaclík - Coufal, Čelůstka, Kalas, Bořil - Holeš (63. Král), Souček - Masopust (63. Hložek), Darida (87. Barák), Jankto (74. Ševčík) - Schick (74. Krmenčík). Trenér: Šilhavý.
1.Česko21103:14
2.Anglie21101:04
3.Chorvatsko20111:21
4.Skotsko20110:21

Reklama