Hlavní obsah

S. Makedonie - Nizozemsko 0:3Nizozemci jsou na ME dál stoprocentní

Amsterdam

Fotbalisté Nizozemska porazili na závěr základní skupiny C na mistrovství Evropy Severní Makedonii 3:0 a zůstali stoprocentní. Na úvodní branku Memphise Depaye z první půle navázal po přestávce ve dvěma trefami mezi 51. a 58. minutou Georginio Wijnaldum.

Foto: Piroschka Van De Wouw, Reuters

Nizozemský střelec Memphis Depay otevřel skóre zápasu se Severní Makedonií.

Článek

Svěřenci trenéra Franka De Boera postoupili do osmifinále z prvního místa a narazí na třetí tým skupiny D, E, nebo F, což může být i Česko. Duel se odehraje v Budapešti 27. června. Severní Makedonie při svém debutu na ME nezískala ani bod.

Oranje proti Severní Makedonii vyhráli třetí zápas po sobě a neprohráli ani v jednom z pěti vzájemných duelů. Zároveň to byl jejich 10. duel za sebou, v němž vstřelili minimálně dvě branky. Celkově prohráli na mezinárodní scéně jediný z posledních 13 zápasů.

Foto: Peter Dejong, Reuters

Nizozemec Georginio Wijnaldum (vlevo) slaví svoji trefu v utkání se Severní Makedonií s Memphisem Depayem.

Nizozemci měli již před zápasem jistý postup z prvního místa, zatímco Severní Makedonie byla už předem odsouzená v tabulce skupiny C k poslední příčce. Hosté se však alespoň snažili získat první body na ME v historii a do utkání vykročili lépe. Už v 10. minutě překonal po rychlém brejku brankáře Stekelenburga pohotový Tričkovski, rozhodčí ale gól neuznal pro těsný ofsajd.

Foto: Kenzo Tribouillard, ČTK/AP

Ivan Tričkovski ze Severní Makedonie se raduje, jeho gól však kvůli ofsajdu neplatil.

Svěřenci trenéra Angelovského byli dál nebezpeční a ve 22. minutě se opřel do míče na hranici pokutového území Trajkovski, prudkou ranou ale orazítkoval tyč. Neproměněné šance mohly hosty mrzet o dvě minuty později, kdy utekl do brejku Malen, vyměnil si míč s Depayem a druhý jmenovaný otevřel svou 28. brankou v reprezentaci stav zápasu. Gól znovu rozohnil i Severní Makedonce, kteří reklamovali předchozí faul Blinda na Pandeva. Rozhodčí Kovács však po konzultaci s videem branku uznal.

Uklidnění Nizozemci rázem převzali kontrolu a vzápětí mohli přidat další trefu, kdy si na centr z levé strany naběhl Dumfries, brankář Dimitrievski však proti jeho střele vytáhl výborný zákrok. Podobně si vedl i při pozdějším průniku Depaye.

Foto: Piroschka Van De Wouw, Reuters

V souboji o míč Aleksandar Trajkovski (vpravo) ze Severní Makedonie a Stefan de Vrij z Nizozemska.

Oranjes udělali do druhé půle dvě změny, avšak byli dál nebezpečnější. Po rohovém kopu v 50. minutě a hlavičce De Ligta sice ještě zastoupil Dimitrievského na brankové čáře Tričkovski, hned nato však Nizozemci podnikli další rychlý útok a centr Depaye dopravil do sítě Wijnaldum.

Hosté zápas nevzdávali a Stekelenburga vystrašil po přímém kopu Bardhi, avšak dvě minuty před dovršením hodiny hry ztráceli už o tři branky, když Depayovu střelu dorazil do sítě znovu Wijnaldum. Díky těmto dvěma zásahům bývalý záložník Liverpoolu překonal reprezentační maximum Marka Van Bastena a má 25 gólů.

Foto: Olaf Kraak, ČTK/AP

Goran Panděv při derniéře v reprezentačním dresu Severní Makedonie.

Jednadvacet minut před koncem vystřídal Angelovski i svou hlavní hvězdu Panděva, který se loučil s reprezentační kariérou a tleskali mu fanoušci i spoluhráči. Sedmatřicetiletý kanonýr zaznamenal za 20 let v reprezentaci 38 branek ze 122 zápasů.

Nizozemci vyhráli všechny tři zápasy v základní skupině ME potřetí v historii a poprvé od roku 2008 si na kontinentálním šampionátu zahrají ve vyřazovací části.

Mistrovství Evropy ve fotbale - skupina C (Amsterdam):
Severní Makedonie - Nizozemsko 0:3 (0:1)
Branky: 51. a 58. Wijnaldum, 24. Depay. Rozhodčí: Kovács - Marinescu, Artene (všichni Rum.) - Di Bello (video, It.). ŽK: Ristovski, Musliu, Alioski, Kostadinov (všichni Mak.). Diváci: 15 227 (omezený počet).
Severní Makedonie: Dimitrievski - S. Ristovski, D. Velkovski, Musliu, Alioski - Tričkovski (56. Čurlinov), Bardhi (78. Stojanovski), Elmas, Ademi (78. Nikolov), Trajkovski (68. Chasani) - Panděv (69. Kostadinov). Trenér: Angelovski.
Nizozemsko: Stekelenburg - Dumfries (45. Berghuis), De Vrij (45. Timber), De Ligt, Blind, Van Aanholt - F. de Jong (79. Gakpo), Wijnaldum, Gravenberch - Depay (66. Weghorst), Malen (66. Promes). Trenér: De Boer.
Konečná tabulka:
1.Nizozemsko33008:29
2.Rakousko32014:36
3.Ukrajina31024:53
4.Severní Makedonie30032:80

Reklama

Související témata: