Hlavní obsah

Švédsko - Polsko 3:2Lewandowski na vše nestačil, Poláci na EURO končí. Švédsko jde z prvního místa

Aktualizováno

Fotbalisté Švédska porazili v Petrohradu ve třetím zápase na mistrovství Evropy Polsko 3:2 a ovládli skupinu E. Seveřané, kteří už před utkáním měli jistý postup do vyřazovací fáze, si osmifinále zahrají 29. června v Glasgow, na soupeře si ale musí počkat. Poláci obsadili poslední místo a na Euru skončili.

Foto: Dmitri Lovetsky, Reuters

Robert Lewandowski děkuje fanouškům

Článek
Fotogalerie

Švédové si díky Emilu Forsbergovi vypracovali dvougólový náskok, který však polský kapitán Robert Lewandowski v rozmezí 61. až 84. minuty smazal. Polsko muselo v té chvíli k postupu vstřelit ještě gól. Ve čtvrté minutě nastavení se však trefil střídající Viktor Claesson, který rozhodl o výhře Švédů nejen v utkání, ale i ve skupině.

Seveřané vyhráli šestý vzájemný zápas po sobě a s Polskem neprohráli poosmé v řadě od přípravy v roce 1991. Ve vyřazovací části Eura se představí poprvé od roku 2004. Druhé místo ve skupině E obsadilo Španělsko a třetí Slovensko, které je ale bez šance na osmifinále.

Švédové bleskově udeřili už po 81 sekundách díky Forsbergově střele z vápna na vzdálenější tyč. Záložník Lipska zaznamenal druhý nejrychlejší gól v historii evropských šampionátů. Dříve se prosadil pouze Rus Dmitrij Kiričenko, který se v roce 2004 trefil do sítě pozdějšího šampiona Řecka po 67 sekundách.

V 17. minutě po rohovém kopu Lewandowski hlavičkoval "koníčkem" do břevna a z následné dorážky z bezprostřední blízkosti opět trefil horní tyč. V nastavení prvního poločasu vytáhl jeho ránu na roh brankář Olsen.

Po necelé hodině hry Seveřané zvýšili. Střídající záložník Kulusevski předložil na hranici šestnáctky míč Forsbergovi, který pohotovou ranou k tyči překonal Szczesného podruhé.

Za dvě minuty snížil povedenou ranou do horního růžku Lewandowski. Následně se prosadil střídající Swierczok, jenže jeho branka kvůli ofsajdu neplatila. V 84. minutě si Lewandowski zpracoval ve vápně Frankowského přihrávku a vyrovnal.

Obrat se však svěřencům portugalského trenéra Sousy nepodařil. Místo toho po Kulusevského přihrávce zblízka skóroval Claesson.

Švédsko neprohrálo poosmé v řadě, naopak Polsko nevyhrálo v šestém duelu za sebou.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

Mistrovství Evropy ve fotbale:
Skupina E (Petrohrad):
Švédsko - Polsko 3:2 (1:0)
Branky: 2. a 59. Forsberg, 90.+4 Claesson - 61. a 84. Lewandowski. Rozhodčí: Oliver - Burt, Bennett - Kavanagh (video, všichni Angl.). ŽK: Danielson - Krychowiak, Glik. Diváci: 14.252 (omezený počet).
Švédsko: Olsen - Lustig (68. Krafth), Lindelöf, Danielson, Augustinsson - S. Larsson, Ekdal, Olsson, Forsberg (78. Claesson) - Isak (68. Berg), Quaison (55. Kulusevski). Trenér: Andersson.
Polsko: Szczesny - Bereszyňski, Glik, Bednarek - Jóžwiak (61. Swierczok), Krychowiak (78. Placheta), Klich (73. Kozlowski), Puchacz (46. Frankowski) - Šwiderski, Zieliňski - Lewandowski. Trenér: Sousa.
1.Švédsko32104:27
2.Španělsko31206:15
3.Slovensko31022:73
4.Polsko30124:61

Reklama

Související témata: