Hlavní obsah

Zdemolované policejní auto a řádění v ulicích. Fanoušci slavili postup do finále NHL

bp, bumSport.cz

Čekání na postup do finále Stanley Cupu je u konce. Po dlouhých 28 letech se hokejisté Montrealu dočkali. Favorizované Vegas, které bylo před začátkem série favoritem, porazili v šestém zápase 3:2 v prodloužení. Fanoušci postup bouřlivě slavili v ulicích. A policisté tvrdě zasahovali.

Foto: Peter Mccabe, ČTK/AP

Běsnící fanoušci v Montrealu

Článek

V aréně Bell Centre utkání mohlo sledovat 3500 diváků, v ulicích v blízkosti haly se ale shromáždily davy. A po triumfu v prodloužení se začalo mohutně slavit.

Po vítězné brance Lehkonena fanoušci odpálili ohňostroj a začalo řádění. Rozjaření lidé lezli po lampách veřejného osvětlení, odpalovali dělobuchy a házeli je na budovy. Diváci přítomní v hale byli vyzváni, aby v zájmu bezpečnosti setrvali uvnitř.

Policie proti nejagresivnějším skupinkám použila slzný plyn. Ty se jí pomstily totální demolicí služebního auta. Na řadě videí kolujících po sociálních sítích je vidět, jak auto převrací, rozbíjejí mu skla, dveře, skáčou po něm...

Obavy z výtržností ve městě panovaly již před zápasem. Řada podniků si zatarasila výlohy, aby zabránila rabování. Starosta vyzval ke klidu. Marně

"To už je tady taková tradice," hlásí přímo z Montrealu reportér Zdeněk Matějovský.

Hokejové nepokoje nejsou v Kanadě ničím výjimečným. Doslova legendární proslulost získaly události z března 1955, kdy byl suspendován místní miláček Maurice Richard. Při srážkách frustrovaných příznivců s policií hořela ulice sv. Kateřiny a po násilnostech zůstalo přes 40 zraněných.

Policejní auta hořela i v roce 1993, když Montreal ve finále udolal Los Angeles. Erupce nadšení se proměnila v ohňostroj destrukce. Vytlučené výlohy bank, obchodů. Docházelo k bitkám mezi násilníky a jejich odpůrci.

Canadiens od té doby Stanley Cup nevyhráli, ale pouliční vřava se odehrála např. i v roce 2008, když Montreal v prvním kole play off vyřadil nenáviděný Boston.

"To nebyli naši fanoušci, ale nějaký vymázla," použil tehdy expresivní výraz český centr Tomáš Plekanec.

Ale Montreal není zdaleka jediným kanadským městem, kde hokejoví fanoušci demolují výlohy. Centrum Vancouveru se po porážce Canucks v sedmém utkání finále 2011 s Bostonem proměnilo ve válečnou zónu. Stovky policistů musely dlouho krotit rozvášněné davy.

Montreal teď čeká na finálového soupeře, který vzejde ze sedmého zápasu mezi  Tampou a New York Islanders v noci na sobotu.

Ať už ale Canadiens vyhrají Stanley Cup, nebo promarní vysněnou příležitost, bez běsnění montrealských fanoušků se to nejspíš neobejde.

Reklama

Související témata: