Hlavní obsah

Francie - Švýcarsko 3:3, pen. 4:5 Favorizovaní Francouzi vypadli v osmifinále EURO

Úřadující mistři světa Francouzi v osmifinále fotbalového evropského šampionátu nečekaně podlehli Švýcarsku 4:5 po penaltovém rozstřelu. V normální hrací době i po prodloužení dramatický zápas v Bukurešti skončil 3:3. Svěřenci trenéra Vladimira Petkovice, kteří poprvé postoupili do čtvrtfinále Eura, v pátek vyzvou Španělsko v Petrohradu.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Střídající Švýcar Mario Gavranovic vyrovnal v 90. minutě na 3:3 a poslal zápas do prodloužení.

Článek
Fotogalerie

Švýcary poslal do vedení v 15. minutě Haris Seferovic. Jeho spoluhráč Ricardo Rodríguez na začátku druhé půle neproměnil penaltu. Karim Benzema poté dvěma góly v 57. a 59. minutě otočil skóre a čtvrt hodiny před koncem zvýšil Paul Pogba na 3:1. V závěru ale snížil opět Seferovic a v poslední minutě vyrovnal střídající Mario Gavranovic.

V rozstřelu uspělo všech pět švýcarských exekutorů, na straně favorizovaných Les Bleus selhal hvězdný útočník Kylian Mbappé, jehož pokutový kop zlikvidoval brankář Yann Sommer.

Foto: Franck Fife, Reuters

Zklamaný brankář francouzské reprezentace Hugo Lloris po vyřazení týmu v osmifinále EURO se Švýcarskem.

Švýcaři od začátku drželi s Francouzi krok a nepouštěli je do velkých šancí. Naopak sami v 15. minutě otevřeli skóre díky Seferovicově hlavičce po centru Zubera. Ten si připsal čtvrtou asistenci na turnaji a je v tomto směru nejlepší.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Gól! Míč po přesné hlavičce Harise Seferoviče letí do francouzské branky.

Francouzi v třetím utkání na Euru po sobě inkasovali jako první a pak dlouho neúspěšně obléhali obranný blok soupeře. Rabiot z dálky o kousek minul, větší šanci si však Les Bleus do pauzy nevytvořili.

Švýcaři mohli v 55. minutě přidat druhý gól. Argentinský sudí Rapallini po zásahu videorozhodčího a kontrole opakovaného záznamu odpískal penaltu za faul Pavarda na Zubera, ale jeho spoluhráče Rodrígueze vychytal brankář Lloris.

Foto: Robert Ghement, ČTK/AP

Kanonýr Karim Benzema znovu osvědčil střelecké kvality.

Světové šampiony a vicemistry Evropy tento moment hodně nakopl. Mbappé ještě těsně minul, ale v 57. minutě už vyrovnal Benzema, který si zpracoval míč patičkou a chladnokrevně překonal Sommera.

Útočník Realu Madrid hned za dvě minuty otočil skóre hlavou po Griezmannově obloučku. Benzema čtvrtým gólem na turnaji dorovnal druhého nejlepšího střelce Čecha Schicka. Tabulku kanonýrů vede s pěti zásahy Ronaldo z již vyřazeného Portugalska.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Francouz Paul Pogba pomáhá na nohy Breelu Embolovi ze Švýcarska.

Dominantní Francouzi v 75. minutě přidali třetí branku. K odraženém míči se dostal Pogba, který se blýskl výstavní střelou pod břevno. Záložník Manchesteru United se v reprezentaci trefil poprvé od finále MS 2018 s Chorvatskem.

Zdánlivě odepsaní Švýcaři se ale nečekaně vrátili do zápasu. V 81. minutě snížil druhou gólovou hlavičkou Seferovic a v poslední minutě srovnal přesnou střelou náhradník Gavranovic, jehož předchozí gól neplatil kvůli ofsajdu. Na druhé straně mohl v nastavení rozhodnout střídající Coman, ale napálil břevno.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Střídající Švýcar Mario Gavranovic vyrovnal v 90. minutě na 3:3 a poslal zápas do prodloužení.

Prodloužení nenabídlo tak strhující fotbal jako druhý poločas, nicméně navrch měla Francie. V první části Pavarda vychytal Sommer, švýcarskou branku ve druhé patnáctiminutovce minul trápící se Mbappé a neujala se ani hlavička náhradníka Girouda.

V penaltovém rozstřelu dlouho střelci dominovali nad brankáři, po devíti proměněných pokusech za sebou ale neuspěl útočník Mbappé a "korunoval" svůj nepovedený turnaj, během něhož nedal ani jeden gól. Francie na velkém turnaji nepostoupila do čtvrtfinále poprvé od světového šampionátu v roce 2010.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Výraz francouzské hvězdy Kyliana Mbappého nevyjadřuje spokojenost.

"Je to úžasné a jsme všichni moc hrdí. Napsali jsme novou historickou kapitolu našeho fotbalového národa. Ve čtvrtfinále nás čekají Španělé. Bude to těžké, ale sníme dál," řekl švýcarský kapitán Granit Xhaka v televizním rozhovoru. "Po zahozené penaltě jsme byli v opravdu těžké situaci. Jsem hrdý na tým, jak se vrátil do hry. Už před zápasem jsme si říkali, že ať se stane cokoliv, budeme hrát až do úplného konce a nevzdáme se," konstatoval Sommer.

"Nehledáme výmluvy. Pro úřadující mistry světa osmifinále není dobrý výsledek. Každý očekával víc, my v první řadě. Budeme muset tohle zklamání strávit," doplnil francouzský kapitán a brankář Hugo Lloris.

Mistrovství Evropy ve fotbale - osmifinále (Bukurešť):
Francie - Švýcarsko 3:3 po prodloužení (3:3, 0:1), na penalty 4:5
Branky: 57. a 59. Benzema, 75. Pogba - 15. a 81. Seferovic, 90. Gavranovic. Penaltu proměnili: Pogba, Giroud, Thuram, Kimpembe - Gavranovic, Schär, Akanji, Vargas, Mehmedi. Penaltu neproměnil: Mbappé (Francie). Rozhodčí: Rapallini - Belatti, Bonfa (všichni Arg.) - Martínez Munuera (video, Šp.). ŽK: Varane, Coman, Pavard - Elvedi, Rodríguez, Xhaka, Akanji. Diváci: 23 894 (omezený počet).
Francie: Lloris - Varane, Lenglet (46. Coman, 111. Thuram), Kimpembe - Pavard, Pogba, Kanté, Rabiot - Griezmann (88. Sissoko) - Mbappé, Benzema (94. Giroud). Trenér: Deschamps.
Švýcarsko: Sommer - Elvedi, Akanji, Rodríguez (87. Mehmedi) - Widmer (73. Mbabu), Freuler, Xhaka, Zuber (79. Fassnacht) - Shaqiri (73. Gavranovic) - Seferovic (97. Schär), Embolo (79. Vargas). Trenér: Petkovic.

Reklama

Související témata:

Pavouk - EURO 2020 - vyřazovací část

  • Osmifinále

  • 27.06.21      21 : 00 Sevilla
    Belgie Belgie Portugalsko Portugalsko
    1 : 0
  • 26.06.21      21 : 00 Londýn
    Itálie Itálie Rakousko Rakousko
    2 : 1
    po prodloužení
  • 28.06.21      21 : 00 Bukurešť
    Francie Francie Švýcarsko Švýcarsko
    3 : 3
    na penalty 4 : 5
  • 28.06.21      18 : 00 Kodaň
    Chorvatsko Chorvatsko Španělsko Španělsko
    3 : 5
    po prodloužení
  • 29.06.21      21 : 00 Glasgow
    Švédsko Švédsko Ukrajina Ukrajina
    1 : 2
    po prodloužení
  • 29.06.21      18 : 00 Londýn
    Anglie Anglie Německo Německo
    2 : 0
  • 27.06.21      18 : 00 Budapešť
    Nizozemsko Nizozemsko Česká republika Česko
    0 : 2
  • 26.06.21      18 : 00 Amsterdam
    Wales Wales Dánsko Dánsko
    0 : 4
  • Čtvrtfinále

  • 02.07.21      21 : 00 Mnichov
    Belgie Belgie Itálie Itálie
    1 : 2
  • 02.07.21      18 : 00 Petrohrad
    Švýcarsko Švýcarsko Španělsko Španělsko
    1 : 1
    na penalty 1 : 3
  • 03.07.21      21 : 00 Řím
    Ukrajina Ukrajina Anglie Anglie
    0 : 4
  • 03.07.21      18 : 00 Baku
    Česká republika Česko Dánsko Dánsko
    1 : 2
  • Semifinále

  • 06.07.21      21 : 00 Londýn
    Itálie Itálie Španělsko Španělsko
    1 : 1
    na penalty 4 : 2
  • 07.07.21      21 : 00 Londýn
    Anglie Anglie Dánsko Dánsko
    2 : 1
    po prodloužení
  • Finále

  • 11.07.21      21 : 00 Londýn
    Itálie Itálie Anglie Anglie
    1 : 1
    na penalty 3 : 2