Hlavní obsah

Kanada - Česko 101:103 PPNevídané drama, spasitel Satoranský! Čechy po prvotřídní senzaci dělí jediná výhra od olympiády

Aktualizováno

O prvotřídní senzaci se v semifinále olympijské kvalifikace postarali čeští basketbalisté. Svěřenci trenéra Ginzburga šokovali domácí favorizovanou Kanadu, v jejíž sestavě figuruje osm borců z NBA, a ve Victorii zvítězili 103:101 v prodloužení. Už jen jediná výhra tak Čechy dělí od postupu na turnaj pod pěti kruhy v Tokiu. Jejich posledním soupeřem bude v pondělí Řecko.

Foto: Chad Hipolito, ČTK/AP

Kanaďan Luguentz Dort (vpravo) se snaží zastavit Tomáše Satoranského.

Článek

Favorizovaná Kanada během čtyř čtvrtin ani jednou nevedla, ale v úplném závěru smazala desetibodové manko a za stavu 94:94 došlo na prodloužení. V něm domácí získali až pětibodový náskok, ale koncovku zvládli čeští hráči skvěle a jejich posledním soupeřem bude v pondělí od 1:05 Řecko. To vyhrálo nad Tureckem 81:63.

Českému mužstvu perfektně vyšel začátek utkání, které jen vítěze udrželo ve hře o účast pod pěti kruhy. Svěřenci trenéra Ginzburga ve 4. minutě vedl už 15:6. Kanada po oddechovém čase sice snížila osmibodovou šňůrou, ale reprezentanti si udrželi navrch ve skóre.

Foto: Chad Hipolito, ČTK/AP

Blake Schilb (vlevo) v zápase s Kanadou.

Nejvýrazněji k tomu přispěl skvěle střílející Schilb, jenž obstaral takřka polovinu bodů národního týmu v první čtvrtině. Kanadě dělalo potíže vysoké tempo spojené s precizní obrannou činností a nápaditosti v útoku českých hráčů. Na rozdíl od domácích se mohli spolehnout na převahu v doskakování i daleko výraznější úspěšnost trojkových pokusů.

Foto: Chad Hipolito, ČTK/AP

Ondřej Balvín.

V polovině zápasu Česko vedlo 52:44, když proměnilo sedm z třinácti střel z tříbodové vzdálenosti a náskok se netenčil i díky přechodu na zónu. Kanaďané jen dotahovali, a přestože se vyfaulovali Veselý i Bohačík, tak reprezentanti s minimální rotací hráčů vedli ještě 105 sekund před koncem 92:82. Ale hotovo ještě nebylo.

Přišel hodně bláznivý závěr, v němž se Kanaďané za podpory publika ještě vyhecovali, povedlo se jim po českých chybách několikrát zmocnit míče a rychle zakončit z perimetru. Vzepětí domácích se završilo, když pět vteřin před koncem základní hrací doby za stavu 94:91 míč po českém vyhození z autu skončil přímo v rukou někdejší jedničky draftu NBA Wigginse, jenž zdálky vyrovnal.

Foto: Chad Hipolito, ČTK/AP

Ondřej Balvín (vlevo) a Kanaďan Andrew Nicholson.

Otřeseni tím, jak ztratili vedení, začali hráči národního týmu špatně i prodloužení. Vypadalo to, že soupeř má víc fyzických i psychických sil, když 138 vteřin před koncem nastavované pětiminutovky vedl 99:94. Český tým se ale ještě jednou nadechl a předvedl famózní obrat.

Dokázal ještě dostat agresivitu do obrany, proměnil čtyři trestné hody v řadě, pak se prosadil Schilb už svou sedmou trojkou v zápase a poslední slovo patřilo odvážnému Satoranskému. Vzápětí se Lylesův pokus o vyrovnání zároveň s klaksonem vykroutil z obroučky. Kanaďané zůstali jako opaření, naopak česká naděje na OH, kde mužská reprezentace účinkovala naposledy v roce 1980, stále ještě žije.

Olympijská kvalifikace basketbalistů ve Victorii – semifinále
Kanada–Česko 101:103 po prodloužení
Nejvíce bodů: Barrett 23, Wiggins 22, Alexander-Walker 21, Lyles a Nicholson po 10, Dort a Powell po 6 – Schilb 31, Satoranský 18, Auda 16, Balvín 14, Veselý 8, Bohačík 7, Šiřina 6, trestné hody 31/22:18/13, trojky 9:13, 1350 diváků (omezený počet), čtvrtiny 27:29, 17:23, 16:15, 34:27 - prodloužení 7:9.
01:35 SELČ Turecko - Řecko

Reklama

Související témata: