Hlavní obsah

Druhý muž loňské Tour de France Primož Roglič před 9. etapou odstoupil

Aktualizováno

Konec! A hned dvojnásobný. Slavná Tour de France přichází o dvě velké hvězdy. Před startem nedělní deváté etapy zabalil závod druhý muž loňské Tour Primož Roglič. Slovinský cyklista z týmu Jumbo-Visma má po pondělním pádu mimo jiné naraženou kostrč. „Rozhodli jsme se společně s týmem. Vyhodnotili jsme situaci, že nemá smysl pokračovat," konstatoval Roglič. Po šesti dnech ve žlutém odstoupil z Tour i Mathieu van der Poel. Nizozemský cyklista se bude připravovat na olympijský start mezi bikery.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nepozorná fanynka způsobila hromadný karambolVideo: sntv

 
Článek

Tour de France v úvodu poznamenala celá řada pádů. Ve třetí etapě bylo karambolů plno, hned v ten den skončil třeba elitní spurtér Caleb Ewans. Na zemi se ocitl i vítěz "Staré dámy" z roku 2018 Geraint Thomas, který upadl a vykloubil si rameno. A došlo i na Rogliče, jenž už v pondělí přišel při karambolu kvůli zlomenině klíční kosti o jednoho z klíčových domestiků Roberta Gesinka. Slovinec si při pádu odřel bok i rameno a propadl se pořadím.

Zjevně však byly jeho zdravotní problémy významnějšího charakteru a naražená kostrč nakonec přiměla hvězdu k odstoupení ze závodu. Byť se ještě pár dní pral s konkurencí. Jenže místo na špici končil Slovinec etapu mezi nejhoršími. Třeba v osmé etapě figuruje ve výsledkové listině na 175. příčce, na lídra ztrácel 35 minut. Přišel tak o šanci bojovat o celkové vítězství a trápení se proto rozhodl ukončit.

„Nyní se pokusím vzpamatovat z toho všeho, co se stalo. Zaměříme se na nové cíle," uvedl Roglič v prohlášení. Naznačil, že zdravotní stav by mu pravděpodobně neumožnil dosáhnout cíle v Paříži. „Nevím, jak by to dopadlo, nedívám se tak daleko dopředu. Snažím se zabývat současností, ale také jsem si vyhodnotil, jak to šlo v posledních dnech," uvedl Roglič.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Hromadný pád necelých osm kilometrů před koncem první etapy Tour de France odnesl i Froome.mp4Video: sntv

„Můj stav se nezlepšoval. Nemělo smysl pokračovat," dodal s tím, že se necítil dobře a měl velké bolesti, „Na mé tělo toho bylo prostě příliš," prohlásil zklamaně s tím, že prostě musí vzít situaci takovou, jaká je. „Nezbývá než být optimistický směrem do budoucna," konstatoval, aniž by byl konkrétní, jaký nový cíl si pro sezonu stanovil.

Roglič, jenž vloni ztratil žlutý dres až v závěrečné časovce, platil i letos za jednoho z hlavních favoritů.

Van der Poel chce uspět na OH

Šestadvacetiletý Van der Poel, jenž silnici dál úspěšně kombinuje s cyklokrosem a horskými koly, si při svém debutu na Tour splnil ziskem žlutého dresu sen a překonal i svého dědečka, legendárního Raymonda Poulidora. Do čela průběžného pořadí se dostal po druhé etapě a vedení držel až do soboty.

"Byl to vysněný týden pro celý tým i pro mne. Uhájili jsme žlutý dres šest dní. Můžeme na sebe být hrdí," uvedl lídr týmu Alpecin-Fenix, kterému na Tour pomáhal i český cyklista Petr Vakoč. "Je ale v mém nejlepším zájmu, abych se teď soustředil na olympiádu," dodal talentovaný univerzál, jenž chce v Tokiu zaútočit na medaile v cross county horských kol. "Doufám, že příště už do Paříže dojedu," dodal.

Reklama

Související témata: