Hlavní obsah

Dvanáctou etapu Tour vyhrál po dlouhém úniku Němec Politt. Sagan vzdal!

Aktualizováno

Dvanáctou etapu Tour de France vyhrál po dlouhém úniku německý cyklista Nils Politt. Peloton s favority nabral na uprchlíky velkou ztrátu. Závodu se již neúčastnil slovenský jezdec Peter Sagan, který kvůli problémům s kolenem byl nucen odstoupit. Slovinec Tadej Pogačar udržel žlutý trikot. Obhájce titulu dojel do cíle v pelotonu zhruba 16 minut za vítězem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Němec Nils Politt vyhrál 12. etapu Tour de FranceVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Po náročné středě se dvěma výjezdy na Mont Ventoux se očekávala klidnější etapa, která by mohla vyvrcholit hromadným spurtem a útokem Brita Marka Cavendishe na 34. vítězství na Tour a vyrovnání rekordu belgické legendy Eddyho Merckxe. Místo toho se brzy po startu v Saint-Paul-Trois-Chateaux zrodil únik, který nakonec celou etapu dlouhou bezmála 160 kilometrů rozhodl.

Mezi uprchlíky byl i francouzský mistr světa Julian Alaphilippe, Cavendishův kolega z týmu Deceuninck-Quick Step, jehož jezdci tak neměli zájem čelo závodu stíhat. Původní třináctka jezdců se rozdrobila. Asi 40 kilometrů před cílem ujela trojice Politt, Španěl Imanol Erviti a Australan Harry Sweeny. Sedmadvacetiletý německý jezdec zaútočil v kopci 12 kilometrů před dojezdem v Nimes a vybojoval životní úspěch.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Němec Nils Politt slaví vítězství ve 12. etapě letošní Tour de France

"Je to neuvěřitelné. Je to jako sen, vyhrát etapu na Tour," řekl Politt, jenž si připsal teprve druhé vítězství mezi profesionály. Dvojici soupeřů z úniku nadělil v závěru 31 sekund. "Když jsem jel sám cílovou rovinkou, byl to úžasný pocit," dodal německý cyklista.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Tour de France™ (@letourdefrance)

V hlavním pelotonu ve stejném čase jako lídr Pogačar dojel do cíle i jediný český cyklista Petr Vakoč. V celkovém pořadí ztrácí na 114. místě více než dvě hodiny.

Cavendish a spol. budou mít další šanci bojovat o úspěch v hromadném finiši v pátek, kdy se jede téměř 220 kilometrů dlouhá etapa z Nimes do Carcassonne.

Sagan před závodem odstoupil

Polittovo vítězství vylepšilo náladu v týmu Bora-Hansgrohe, který před startem dvanácté etapy přišel o slovenskou hvězdu Petera Sagana. Sedminásobný vítěz bodovací soutěže ze závodu odstoupil kvůli problémům s kolenem. Se sedmi zelenými trikoty je Sagan rekordmanem "Staré dámy", od dalšího byl letos daleko.

Foto: Tour de France

Profil 12. etapy Tour de France

Sagan si poranil koleno již minulé pondělí při pádu ve třetí etapě, kdy ho nabral jiný elitní spurtér Caleb Ewan. Ten hned v závodu skončil se zlomenou klíční kostí. "Koleno mi zase nateklo, nemůžu ohnout nohu, takže není co řešit a nemá smysl pokračovat," přiznal rodák ze Žiliny.

Sagan v bolestech přežil náročné etapy v horách, ale nyní dopřeje kolenu klid a pak se rozhodne, zda bude startovat v olympijském závodu. "Teď nemůžu dělat nic jiného, než odpočívat. Jak můžu šlapat, když neohnu nohu?" dodal cyklista, jenž souboj o zelený trikot na Tour ovládl s výjimkou roku 2017 v sezonách 2012 až 2019. Loni skončil druhý za Irem Samem Bennettem.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Tour de France™ (@letourdefrance)

V letošním pořadí bodovací soutěže byl Sagan až devátý, s propastným rozdílem na britského lídra Marka Cavendishe. V etapách skončil sprinter ze stáje Bora-Hansgrohe nejlépe dvakrát pátý.

Cyklistický závod Tour de France - 12. etapa St. Paul - Nimes (159,5 km):
1. Politt (Něm./Bora-hansgrohe) 3:22:12,
2. Erviti (Šp./Movistar) -31,
3. Sweeny (Austr./Lotto-Soudal) -31,
4. Küng (Švýc./Groupama-FDJ) -1:58,
5. Mezgec (Slovin./BikeExchange) -2:06,
6. Greipel (Něm./Israel Start-Up Nation) -2:06,
7. Theuns (Belg./Trek-Segafredo) -2:06,
8. Van Moer (Belg./Lotto-Soudal) -2:06,
9. Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick Step) -2:06,
10. Henao (Kol./Qhubeka-NextHash) -2:06,
...
127. Vakoč (ČR/Alpecin-Fenix) -15:53.
Průběžné pořadí:
1. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) 47:06:50,
2. Urán (Kol./EF Education-Nippo) -5:18,
3. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) -5:32
4. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers) -5:33,
5. O'Connor (Austr./AG2R-Citroën) -5:58,
6. Kelderman (Niz./Bora-hansgrohe) -6:16,
7. Lucenko (Kaz./Astana-Premier Tech) -6:30,
8. Mas (Šp./Movistar) -7:11,
9. G. Martin (Fr./Cofidis) -9:29,
10. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious) -10:28,
...
114. Vakoč -2:03:46.

Reklama