Hlavní obsah

Vládci jsou zpět! Přes 700 dnů byli bez zápasů, teď chtějí zase vyhrát českou ligu

Praha

Bude to po všech stránkách zvláštní sezona, ale pro fanoušky amerického fotbalu je podstatné, že konečně vypukne. Nejvyšší česká soutěž pod názvem Kittfort liga se rozběhne o víkendu i za účasti týmu Prague Lions, který zůstává úřadujícím vítězem, i když do loňské sezony nenastoupil. Ta se totiž kvůli pandemii koronaviru nedohrála.

Foto: ČAAF

Kdo se bude s pohárem těšit po sezoně? Wide receiver Marek Suchý (vlevo) a trenér Zach Harrod z Prague Lions, nebo snad quarterback Clark Hazlett a trenér Ondřej Paulus (vpravo) z Vysočina Gladiators?

Článek

Osmadvacátý ročník ligy odstartuje v sobotu v 11 hodin (živě na ČT Sport) zápasem mezi Přerovem Mammoths a Vysočinou Gladiators, o den později se utkají v repríze posledního finále Prague Lions s Ostravou Steelers. Pátým účastníkem soutěže je tým Brno Alligators.

„Už v únoru jsme přijali propozice s devíti termíny možného startu soutěže, až ten poslední se povedlo uplatnit. Ne každý tým skloubí ligu s podzimními soutěžemi dalších kategorií, jiné nejsou po covidu v ideální kondici a požádali o zařazení do nižší ligy,“ vysvětluje šéf České asociace amerického fotbalu Filip Hobza početně skromnější obsazení ligy.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Přerov Mammoths (@prerovmammoths)

Každý tým sehraje v základní části šest zápasů, nejlepší dva postoupí do zářijového Czech Bowlu, který se odehraje pravděpodobně 11. září v Jihlavě. Kdo do něj postoupí? Forma týmů je po dlouhé pauze zahalena otazníky, ale favority zůstávají Lions s quarterbackem Shazzonem Muphreym.

„Asi 700 dnů jsme byli bez zápasu,“ vypočítává kouč Zach Harrod, kouč týmu, který se rozhodl do minulé nejisté sezony nenastoupit. „Myslím, že to bylo správné rozhodnutí, nikdy jsme neměli tolik času upravit díry v systému obrany i útoku, tvrdě jsme pracovali,“ cení si.

Při jejich absenci směřovala vloni k úspěchu Vysočina Gladiators posílená o hráče týmu Prague Black Panthers, kteří standardně nastupují v rakouské lize. „Naši kluci na vlastní oči viděli třeba na příkladu Karla Augusty, kam až se můžou dostat, když u fotbalu zůstanou dalších deset let,“ líčil trenér Gladiators Ondřej Paulus.

Foto: ČAAF

Finále Czech Bowlu 2019 mezi Prague Lions v bílém a Ostrava Steelers.

Black Panthers nepostoupí do play off rakouské ligy, a tak není vyloučeno posílení jihlavského týmu ani letos. Novým quarterbackem Gladiators je Američan Clarke Hazlett, jenž má ve svém herním životopisu i angažmá v Mexiku.

„Je super, jak americký fotbal po celém světě roste. Mluvil jsem se dvěma bývalými hráči z Jihlavy, bavil se s trenéry a udělal si vlastní průzkum o české soutěži,“ popisuje své seznamování s novým prostředím.

Reklama

Související témata: