Hlavní obsah

Italové věnovali evropský titul zesnulému Astorimu

Italští fotbalisté věnovali evropský titul bývalému spoluhráči Davidemu Astorimu, který zemřel v roce 2018. Tehdejší kapitán Fiorentiny podlehl v 31 letech srdeční zástavě, dnes jeho památku připomněli členové "squadry azzurry" po triumfálním návratu do Itálie.

Foto: Michael Regan, Reuters

Italové s trofejí pro mistry Evropy.

Článek

"Rádi bychom ho tu měli mezi sebou," řekl kapitán nových šampionů Giorgio Chiellini při přijetí zlatého týmu u prezidenta země Sergia Mattarelly. "Chtěli bychom toto vítězství věnovat Davidemu Astorimu," dodal.

Astori odehrál mezi roky 2011 a 2017 čtrnáct reprezentačních zápasů a v národním týmu se potkal s řadou členů současného zlatého celku. V březnu 2018 byl nalezen mrtev v týmovém hotelu před ligovým zápasem. Pitva prokázala, že zemřel na zástavu srdce, později bylo zveřejněno, že skonal kvůli abnormálně zvýšené tepové frekvenci (tachykardii).

Kauza jeho náhlého úmrtí skončila letos v květnu ročním podmíněným trestem pro jednoho ze dvou vyšetřovaných lékařů. Byl uznán vinným ze zabití z nedbalosti. Italská média informovala, že u Astoriho byly při testech v červenci 2016 i o rok později naměřeny extrasystoly, tedy srdeční stahy mimo pravidelný srdeční rytmus. Astori i tak dostal pokaždé od lékařů zelenou a pokračoval v kariéře.

Vedle setkání v prezidentském paláci Quirinale se italští fotbalisté dočkali přijetí také od premiéra Maria Draghiho. Za ním do paláce Chigi dorazil tým Roberta Manciniho se zpožděním, protože cesta otevřeným autobusem trvala déle oproti předpokladům kvůli tisícovkám fanoušků v ulicích italské metropole.

Předseda italské vlády týmu k prvnímu titulu po 53 letech a druhému celkově srdečně pogratuloval. "Psali jste historii. Naplnili jste nás pýchou. Sport lidi sjednocuje a pomáhá jim snít. Jste naše vzory, " konstatoval Draghi. Tým se potom vydal na triumfální cestu městem, aby příznivcům ukázal trofej. "Tohle je to nejhezčí, podělit se o radost s fanoušky. Od včerejšího rána jsme nespali, ale stojí to za to," řekl trenér Mancini.

Reklama

Související témata: