Hlavní obsah

Badminonisté budou na olympiádě chybět, svaz už myslí na Paříž 2024

Praha

Kvarteto českých badmintonistů neúspěšně bojovalo o start na letošní olympiádě. Ani z redukovaného žebříčku se tam žádný z elitních hráčů nedostal. Nejblíže byla Kateřina Tomalová, která skončila druhá pod čarou, Milanu Ludíkovi postup utekl o devět míst. Ve hře ještě byli Tereza Švabíková a Adam Mendrek. „Na předchozích třech olympiádách jsme pokaždé měli zástupce. Už teď se na svazu zaměřujeme na Paříž 2024, kde nechceme bojovat o pouhou účast, ale také o kvalitní výsledek," prohlásil Petr Koukal, předseda Českého badmintonového svazu.

Foto: Český badminton

Čeští badmintonisté se na olympiádu neprobojovali, svaz už myslí na OH v Paříži, tam už by Češi neměli chybět.

Článek

V Pekingu, v Londýně nebo v Riu reprezentoval český badminton Petr Koukal a Kristína Gavnholtová (dříve Ludíková). To v Tokiu nebude bojovat v nejrychlejším raketovém sportu z České republiky nikdo. Blízko postupu byla Kateřina Tomalová, domácí jednička. Klíčová souhra okolností však hrála v její neprospěch. Došlo k situaci, kterou nemohla zcela ovlivnit. Tomalová se totiž přihlásila na kvalifikační turnaj v Indii, který se nakonec zrušil. Kvůli karanténě pak nemohla odcestovat na další turnaj v Portugalsku.

„Co se mohlo pokazit, to se pokazilo. Největší vliv měl zrušený turnaj v indickém Dillí. Tam kdybych v podstatě nastoupila na kurt, měla bych dost bodů," prohlásila již dříve Tomalová, která skončila v redukovaném žebříčku druhá pod čarou za polskou jedničkou Wiktorií Dabczynskou.

Foto: Český badminton

Čeští badmintonisté se na olympiádu neprobojovali, myslí na Paříž 2024.

Olympiáda v Japonsku byla velkým snem pro Milana Ludíka. Vždyť jeho sestra se probojovala na OH hned třikrát. „Chtěl bych to dotáhnout a získat pro naši rodinu čtvrtou olympiádu. Se sestrou jsem pravidelně v kontaktu, občas mi radila," tvrdil Ludík, který se však významně neprosadil na mistrovství Evropy a ani na kvalifikačním turnaji v Portugalsku.

Čeští a českoslovenští badmintonisté na olympijských hrách
LOH 1992 Tomasz Mendrek, Eva Lacinová
LOH 2008 Petr Koukal, Kristína Ludíková
LOH 2012 Petr Koukal, Kristína Gavnholtová
LOH 2016 Petr Koukal, Kristína Gavnholtová

Český badmintonový svaz změnil systém přípravy a věří, že díky němu připraví české hráče nejenom na úspěšnou kvalifikaci, ale také na hodnotný výsledek na letních hrách ve Francii. Angažoval zahraničního trenéra Oscara Martíneze Salána, který španělské outsidery proměnil v evropské medailisty.

„Bude se zaměřovat především na mladší generaci reprezentantů a získání zásadních návyků pro jejich budoucí prosazení v mezinárodní konkurenci. Do konce roku bychom rádi přivítali ještě jednu zahraniční trenérskou posilu, která by působila v Národním badmintonovém centru v Plzni mezi současnými dospělými a juniorskými reprezentanty. Jednání probíhají," prohlásil Petr Koukal, předseda svazu.

Reklama