Hlavní obsah

Janowski našel recept na Markétu a slavil v Praze triumf

Třicetiletý polský plošinář Maciej Janowski vyhrál úvodní závod letošní Grand Prix na ploché dráze, když ve finálové jízdě dokázal předjet i vítěze základního rozpisu závodu Rusa Emila Sajfudtinova. Pro vítězného Poláka je to nejlepší umístění v seriálu na oválu Markéta, kde se seriál o titul mistra světa jezdí nepřetržitě od roku 1997. Dosavadní maximem Janowského na pražském oválu byl bronz, který vyjel před šesti lety. Na divokou kartu startující český reprezentant Jan Kvěch obsadil 13. místo. V sobotu od 19:00 se v české metropoli jede druhý závod GP.

Foto: Profimedia.cz

Polák Maciej Janowski na archivním snímku

Článek

Janowski hned po příjezdu do Prahy mluvil o velké křivdě, když před pár dny kontroverzním způsobem přišel při finálovém souboji v Lešně s úřadujícím mistrem světa Bartoszem Zmarzlikem o polský titul a sliboval pomstu právě při Grand Prix. Plán mu vyšel dokonale, krajana nechal na Markétě daleko za sebou, a nakonec v rozhodující jízdě dokázal předjet i nejlepšího muže základního rozpisu startujícího z nejvýhodnější vnitřní dráhy.

„Nashromáždil jsem v sobě spoustu energie i maximální chuť po ostudném průběhu finále v Lešně všem ukázat, že jsem lepší než úřadující světový šampion, který mě předjel riskantním manévrem za hranou pravidel," líčil Janowski.

Foto: @ facebook AK Markéta Praha

Jan Kvěch

Polské hvězdy měly z vrcholného domácího podniku v Lešně spolu nevyřízené účty. Zmarzlik se tam sice poprvé v kariéře dočkal vytouženého domácího titulu, bylo kolem toho ale hodně zlé krve a naštvaný Janowski mu na pódiu nepodal ruku a odmítl se i účastnit tradičního aktu se šampaňským.

Demonstrativně tam odešel ze stupňů vítězů, zatímco bublinkami zmáchaný Zmarzlik si ťukal lahví s třetím Kolodziejem. „Neměl jsem důvod se z něčeho radovat. Byl jsem rád, že se mi povedlo Bartekovo odstrčení loktem vůbec ustát. Tím, že se incident obešel bez pádu, tak rozhodčí neviděl v kontroverzním počínání soupeře na dráze problém, ale já vím své," zlobil se tehdy Janowski.

V pátek se ale karta pro oba Poláky otočila, Janowski slavil triumf. „V minulosti se mi v Praze moc nedařilo, ale dneska jsem se cítil opravdu velmi dobře. Skvělou práci odvedl mechanici, měl jsem pro klíčové jízdy výborně nastavenou motorku a jsem rád, že to takhle vyšlo. Moc jsem si ten večer užil," tvrdil.

Rozpaky se naopak zračily ve tváři obhájce titulu Zmarzlika, který se na břevnovském oválu stěží protáhl do semifinále, kde ale jeho tažení pátečním závodem skončilo. Ze šesti jízd na Markétě dosáhl pouze jednou na vítězství, přitom loni tam opanoval oba závody Grand Prix. Letos ale Zmarzlik v boji o postup do finále nedokázal předjet Sajfudtinova ani Švéda Lindgrena, který však v rozhodující bitvě neudržel nervy na uzdě.

Finále se nakonec odjelo jen ve třech, Lindgren byl z jízdy o stupně vítězů vyloučen za najetí do startovní pásky. Na divokou kartu startující český reprezentant Jan Kvěch obsadil 13. místo, když jeho úsilí trochu poznamenal nezaviněný pád hned v první jízdě.

Čtyři body ze tří startů mu přesto dávaly naději na umístění v elitní desítce, jenže pak 19letý talent dvakrát po sobě bral nulu a závod tak pro něj skončil už po dvaceti jízdách základní části. Jednou se jako náhradník svezl i Daniel Klíma a dokonce dosáhl na bod.

Grand Prix na ploché dráze v Praze:
1. Janowski (Pol.)
2. Sajfutdinov (Rus.)
3. Woffinden (Brit.)
4. Lindgren (Švéd.)
5. Laguta (Rus.)
6. Zmarzlik (Pol.)
7. Madsen (Dán.)
8. Fricke (Austr.)
...13. Kvěch (ČR)
17. Klima (ČR)
Druhý závod jedenáctidílného seriálu se jede na Markétě v sobotu od 19.00 h. Vstupenky jsou k dispozici přes Tickeportal.

Reklama