Hlavní obsah

Rovanperä míří k prvnímu triumfu v MS, Estonskou rallye vede skoro o minutu

Dvacetiletý finský pilot Kalle Rovanperä zvýšil v druhé etapě Estonské rallye náskok v čele průběžného pořadí a v neděli může oslavit premiérové vítězství v mistrovství světa. Jezdec továrního týmu Toyoty má před čtyřmi závěrečnými rychlostními zkouškami více než padesátisekundový náskok před Irem Craigem Breenem z Hyundaie, před nímž po pátečním programu vedl jen o 8,5 vteřiny.

Foto: Thomas Mukoya, Reuters

Francouz Sébastien Ogier v akci (ilustrační foto)

Článek

O třetí místo usilují další jezdec Hyundaie Belgičan Thierry Neuville a vedoucí muž mistrovství světa Francouz Sébastien Ogier s toyotou. Oba na Rovanperäho ztrácejí zhruba minutu a půl, Neuville je rychlejší o 18 sekund. "Nebojuji tady o třetí místo s Thierrym, ale o vedení v šampionátu s Elfynem (Evansem). A ten je za mnou," prohlásil sedminásobný mistr světa Ogier.

Šest z dnešních devíti rychlostních zkoušek vyhrál domácí pilot Ott Tänak, ve dvou dalších dojel druhý. Předloňský mistr světa však přišel o šanci na čtvrtý triumf v Estonské rallye za sebou už v pátek, kdy ho postihly tři defekty a musel odstoupit. Vinou penalizací pokračuje v soutěži s propastnou ztrátou na nejlepší.

Rovanperä si pojistil první místo hned v úvodní dnešní erzetě, v níž na Breena najel 14 vteřin. Posléze jeho náskok vystoupal až na více než tři čtvrtě minuty. Na pódium se v MS dosud prosadil dvakrát, loni byl třetí ve Švédsku a letos druhý v Arktické rallye.

"Byl to opravdu úžasný den, náš náskok se proti včerejšku nesmírně zvětšil. Právě na tu první zkoušku jsem se hodně připravoval, věděl jsem, že může přinést velké rozdíly. Vyplatilo se a zítra to naše úsilí může být o něco snazší," řekl Rovanperä na webu šampionátu.

Estonská rallye, podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích - po 2. etapě:
1. Rovanperä, Halttunen (Fin./Toyota Yaris) 2:17:46,8
2. Breen, Nagle (Ir./Hyundai i20) -50,7
3. Neuville, Wydaeghe (Belg./Hyundai i20) -1:20,9
4. Ogier, Ingrassia (Fr./Toyota Yaris) -1:38,8
5. Evans, Scott (Brit./Toyota Yaris) -2:02,2
6. Suninen, Markkula (Fin./Ford Fiesta) -6:14,3.

Reklama

Související témata: