Hlavní obsah

Triumf ruského plošináře bez hymny

Byl nejúspěšnějším mužem základní části závodu na pražském oválu a nakonec 30letý Arťom Laguta ovládl i nesmírně dramatické finále druhého dílu plochodrážní Grand Prix, ale hymnu své země na stupních vítězů neslyšel. Zazněl pouze úryvek Čajkovského klavírního koncertu, protože Rusové jako trest za dopingovou aféru nesmí v bojích o titul mistra světa používat státní symboly jako jsou vlajka či právě hymna.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Arťom Laguta z Ruska.

Článek

Druhý v závodě, který byl přeložen ze soboty, kdy dění po jedenácti jízdách ukončil silný dešť, skončil páteční vítěz Polák Maciej Janowski a vede 11dílný seriál i celkově. Třetí v neděli dojel Švéd Fredrik Lindgren, jenž byl při prvním závodě z finále vyloučen pro najetí do pásky. Na divokou kartu startující český plošinář Jan Kvěch obsadil 14. místo.

Na rozdíl od sobotního večera tentokrát počasí závody nepoznamenalo, plochodrážníci i zhruba dvě tisícovky diváků si užívali slunečné oblohy. Dráha byla po lijáku hlubší, ale nabízela víc jezdeckých stop, což doložil i průběh finále, v němž se několikrát zamíchalo pořadím.

„Byla to skvělá bitva. Celý závod jsem těžil z perfektních startů, ve finále jsem ale musel uplatnit víc rychlost a technickou šikovnost v zatáčkách. Byl to pro mě skvělý den," jásal Laguta, jenž slavil teprve druhý triumf v kariéře. Navázal na loňské prvenství ve Vratislavi, kde letošní seriál pokračuje dalšími závody 30. a 31. července.

Skvělý start Sajfutdinovi nestačil

Ze začátku nedělního finále vedl Emil Sajfutdinov, pak se ale před něj dostal krajan a posléze i zbývající dva soupeři. Druhý z Rusů se tedy nakonec na stupně vítězů vůbec nevešel. Naopak Janowski se po slabším finálovém startu probil v posledních dvou kolech na druhou příčku a jet ještě chvíli, asi by se dostal i do čela.

Druhé letošní zklamání na Markétě naopak musel překousnout další Polák. Úřadující mistr světa Zmarzlik, který znovu zůstal před branou finále. Třetí muž pátečního závodu Brit Woffinden se tentokrát nevešel ani mezi semifinalisty, pro oba to znamená citelnou bodovou ztrátu do celkového pořadí.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Arťom Laguta z Ruska mohl slavit triumf

Na divokou kartu startující Jan Kvěch dosáhl na bodované umístění ve dvou z pěti jízdy, což mu zajistilo 14. místo v závodě. Oproti pátku si tak o jednu příčku pohoršil. „Snažil jsem se urvat každý bod, možná to mohlo být ještě o maličko lepší, ale pro mě byly oba starty na Markétě především cennou zkušeností," líčil Kvěch.

„Na začátku jsem byl trochu nervózní, ale pak to ze mě spadlo. Bylo vážně pěkné zazávodit si se světovou špičkou. Nějaká ta jezdecká chyba tam byla, ale klukům jsem stačil, což je dobré vědět," vykládal Kvěch, jenž se oklepal i z pátečního pádu.

„Jak mě Lindgren pošťouchnul, tak mě za ním jedoucí Fricke trefil nohou tak silně, že mi praskla helma. Jinak musím zaklepat - až na tu ránu do hlavy všechno v pohodě. Absolutní špička jezdí hodně natěsno, takže občas nějaký ten pád přijde," přiblížil český závodník.

Jednou se v neděli svezl i náhradník Petr Chlupáč, když byl Dán Madsen vyloučen za najetí do pásky, ale český mladík, který teprve před dvěma týdny oslavil 19. narozeniny, skončil v osmé jízdě bez bodu.

Grand Prix na ploché dráze – druhý závod v Praze
1. Laguta (Rusko)
2. Janowski (Polsko)
3. Lindgren (Švédsko)
4. Sajfutdinov (Rusko)
5. Zmarzlik (Pol.)
6. Doyle (Austr.)
7. Vaculík (SR)
8. Thomsen (Dán.)
...14. Kvěch (ČR)
17. Chlupáč (ČR)
Průběžné pořadí seriálu GP
1. Janowski (Pol.) 38
2. Laguta (Rus.) 32
3. Sajfutdinov (Rus.) 32
4. Lindgren (Švéd.) 30
5. Woffinden (Brit.) 24
6. Zmarzlik (Pol.) 23
7. Vaculík (SR) 18
8. Madsen (Dán.) 17
...14. Kvěch (ČR) 7

Reklama