Hlavní obsah

Český supervíkend! Pět českých elitních tenistů dosáhlo na kariérní maxima

Pokud jste se rozhodli zasvětit uplynulý víkend tenisu, pak jste nemohli zvolit lépe. Další spanilá jízda Barbory Krejčíkové za titulem v pražské Stromovce však nebyla jedinou radostí, která potěšila srdce českého fanouška. Úspěchů dosáhli i další. Na svá kariérní maxima se kromě Krejčíkové vyšvihli i Tereza Martincová, Marie Bouzková, Zdeněk Kolář a Vít Kopřiva.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Vítězka Barbora Krejčíková z ČR (vpravo) a poražená finalistka Tereza Martincová z ČR.

Článek

Dvacet výher, jedna porážka. Triumfy na turnajích ve Štrasburku na Roland Garros a v Praze. To je bilance současné světové jedenáctky Barbory Krejčíkové z posledních čtyř podniků. Ten poslední si brněnská rodačka připsala v neděli, kdy svou jízdu na Livesport Prague Open završila drtivým finálovým vítězstvím nad krajankou Terezou Martincovou 6:2, 6:0.

"Jsem překvapená, že se mi pořád daří a hraju dobře. Nicméně je za tím spousta dřiny a odříkání, ale jak se mi daří, tak si teď tenis užívám a hraju dobře," říkala pětadvacetiletá Češka, která se i díky poslednímu triumfu probila na své dosavadní životní maximum. Až za sebe odsunula dvojnásobnou wimbledonskou šampionku Petru Kvitovou.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Barbora Krejčíková z ČR s pohárem po výhře nad Terezou Martincovou z ČR.

"Jsem ambiciózní, chci být jedna z těch nejlepších. Dlouhou dobu se mi nedařilo se tam prokousat a teď, když tam jsem, tak ještě o to víc se chci měřit s nejlepšími, hrát nejlepší turnaje, protože to jsem si vždycky přála," říká tenistka, která bude hlavním triumfem české výpravy na olympiádě v Tokiu, kde bude bojovat i ve čtyřhře po boku Kateřiny Siniakové.

Na kariérní maximum se vyšvihla i poražená finalistka Tereza Martincová. Šestadvacetiletá tenistka dlouhé roky nemohla prolomit hranici elitní stovky, to se jí povedlo až v této sezoně. O to více si to užívá. V žebříčku se nachází na výborné 67. příčce. "Nikdy bych nevěřila, že se tady můžu dostat až do finále," říkala rodačka z Prahy se slzami v očích.

Martincová předvedla parádní výkony i na nedávno skončeném Wimbledonu, kde došla až do třetího kola, což je také její dosavadní nejlepší grandslamový výsledek.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Tereza Martincová ve finále turnaje Livesport Prague Open v pražské Stromovce.

Výborné vzpomínky na letošní boje ve Stromovce bude mít i Marie Bouzková. Ve dvouhře se jí nedařilo, skončila zde už v prvním kole na Australance Sandersové, vše si ale vynahradila v deblu, který spolu s Lucií Hradeckou ovládly. Obě hráčky přitom spolu odehrály teprve čtvrtý turnaj, dva vyhrály, v jednom skončily ve finále, ve Wimbledonu pak ve čtvrtfinále.

"Nemůže to být lepší, než hrát doma a vyhrát titul, to je sen. Atmosféra byla super a strašně nám pomohla," jásala dvaadvacetiletá tenistka, která se v žebříčku čtyřhry ocitla na 54. příčce, což je její dosavadní nejlepší umístění v deblu. Ve dvouhře pak rodačce z Prahy patří o dvě pozice horší příčka.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Zleva Lucie Hradecká a Marie Bouzková

Na své dosavadní nejlepší umístění v kariéře dosáhl i třetí nejlepší český tenista Zdeněk Kolář. Rodák z Bystřice nad Pernštejnem už několik sezon marně buší na bránu druhé stovky, rozrazit se mu ji podařilo až v neděli, kdy ovládl turnaj Concord lasi Open a oslavil tak druhý challengerový triumf v kariéře.

Díky němu vyletěl o 43 příček na 179. pozici světa. Ve finále porazil osmifinalistu loňského French Open a přemožitele Stana Wawrinky Francouze Hugo Gastona po divokém průběhu 7:5, 4:6, 6:4.

Foto: Sport.cz

Zdeněk Kolář se probil do druhé stovky žebříčku

Na kariérní maximum se vyšvihl i současný pátý nejlepší tenista Česka Vít Kopřiva, který úspěšně prošel kvalifikací a zahraje si hlavní soutěž na turnaji ve švýcarském Gstaadu. Už teď má tak jisté 249. místo světa.

Reklama