Hlavní obsah

Česká legie v Seattlu? Nováček NHL může mít Voráčka, Paláta, Krejčího i další jejich krajany

Praha

Jen si to představte. Petr Mrázek chytá kotouč, z lapačky ho okamžitě vytřepává Radko Gudasovi, který přihrávkou hledá Jakuba Voráčka. Ryšavý útočník stříleným pasem oslovuje Davida Krejčího, jehož zakončení doráží do branky Ondřej Palát. Že je to fantasmagorie? A proč? I takhle by totiž od příští sezony mohla vypadat sestava nováčka Seattlu Kraken, 32. týmu hokejové NHL.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sáhne po Jakubu Voráčkovi z Philadelphie nováček NHL ze Seattlu?

Článek

Třicet týmů NHL (nováček ligy Vegas z roku 2017 byl osvobozen) muselo do sobotního podvečera nahlásit seznam chráněných hráčů, kterých se rozšiřovací draft netýká, takže po nich Seattle nemůže sáhnout. Krakeni si můžou vybrat maximálně jednoho hráče z každého týmu (expanzivní draft proběhne ve středu od 02:00 SELČ).

Všechny kluby si mohly ochránit sedm útočníků, tři obránce a jednoho brankáře, nebo osm hráčů do pole bez ohledu na pozici a jednoho gólmana. Takto si Boston ochránil Davida Pastrňáka s Danielem Vladařem, San Jose Tomáše Hertla, Detroit Jakuba Vránu s Filipem Hronkem, New Jersey Pavla Zachu, NY Rangers Filipa Chytila a Libora Hájka, Dallas Radka Faksu a Chicago Davida Kämpfa.

Seznam Čechů, po kterých může sáhnout Seattle:
Josef KořenářbrankářArizona
Marek LanghamerbrankářArizona
Jakub ZbořilobránceBoston
Ondřej KašeútočníkBoston
David KrejčíútočníkBoston
Dominik SimonútočníkCalgary
Petr MrázekbrankářCarolina
Matěj StránskýútočníkDallas
Radko GudasobránceFlorida
Martin FrkútočníkLos Angeles
Michael FrolíkútočníkMontreal
Jakub VoráčekútočníkPhiladelphia
Radim ŠimekobránceSan Jose
Jan RuttaobránceTampa Bay
Dominik MašínobránceTampa Bay
Ondřej PalátútočníkTampa Bay
David RittichbrankářToronto
Vítek VaněčekbrankářWashington
Michal KempnýobránceWashington

Ze seznamu nechráněných hráčů pro rozšiřovací draft byli vyjmuti i ti hokejisté, kteří se vzdali klauzule o souhlasu s výměnou a ti v prvním a druhém roce smlouvy, takže na ty Seattle ukázat nemůže. Což se týkalo například Dominika Kubalíka z Chicaga, Martina Nečase z Caroliny nebo detroitského Filipa Zadiny.

Foto: Gerry Broome, ČTK/AP

Ondřej Palát nemusí zůstat v Tampě Bay..

Další Čechy už ale může stěhování do Seattlu potkat. A jde o velké ryby, jakými jsou třeba Jakub Voráček z Philadelphie, Ondřej Palát s Janem Ruttou z kádru aktuálních šampionů Tampy Bay, David Krejčí z Bostonu, ale i brankáři Petr Mrázek z Caroliny, David Rittich z Toronta či Vítek Vaněček z ¨Washingtonu.

Krejčí s Mrázkem a Rittichem, stejně jako Ondřej Kaše, Michael Frolík a Dominik Simon jsou narozdíl od ostatních českých hráčů na rozšiřovacím draftu nechráněnými volnými hráči bez smlouvy, a pokud si je Seattle vybere, nemůže si už pak z klubu, v němž působili naposledy, ukázat na jiného borce. Proto se dá očekávat, že ze seznamu hráčů bez smlouvy si Krakeni vyberou mnohem méně hráčů než z těch pod smlouvou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejový útočník David Krejčí je nechráněným volným hráčem bez smlouvy.

Jak vše dopadne, bude jasné už ve čtvrtek brzy ráno.

Reklama

Související témata: