Hlavní obsah

Barcelona má problém! Přijde o Messiho a spol.?

Barcelona musí škrtat, a to drasticky. Katalánský velkoklub totiž překročil platový strop, který zavedlo vedení La Ligy. Pokud Barcelona situaci nenapraví, hrozí, že španělská soutěž nedovolí fotbalovému gigantovi registrovat nově příchozí hráče včetně Lionela Messiho, který s Bluegranas nedávno na pět let podepsal nový kontrakt.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Barcelonský Lionel Messi. Archivní foto

Článek

Barcelonu drtí obří dluhy, které nasekalo minulé vedení v čele s Josepem Mariem Bartomeuem. Nynější prezident Joan Laporta musí podle deníku Daily Mail v létě najít úspory ve výši přibližně 200 milionů eur (přes 5 miliard korun).

V opačném případě hrozí, že katalánský klub přijde o své hvězdy i o peníze ze soutěže. Nová pravidla ve Španělsku totiž zavádějí omezení ekonomických výdajů klubů, aby se finanční stránka mezi španělskou fotbalovou elitou nevymkla kontrole, tak jako v případě minulých let v Barceloně.

Finanční strop stanovuje, jakou nejvyšší částku mohou jednotlivé kluby na platy pro hráče, trenéry a realizační týmy vynaložit. Strop se u jednotlivých celků liší. Ohled se bere na současnou finanční kondici, příjmy, výdaje, očekávané výnosy, úspory i nutnost splácet dluhy.

Barcelona je v ekonomických problémech dlouhodobě. Nedávný audit nového vedení zjistil nejasné finanční toky. Audit rovněž ukázal, že Barcelona je zatížena dluhem 1,173 miliardy eur (téměř 30 miliard korun).

Nedávno si od americké investiční banky Goldman Sachs vzala obří půjčku v hodnotě 500 milionů eur (téměř 13 miliard korun). Část z peněz zamířila rovnou na splacení bobtnajících dluhů z minulosti.

Reklama

Související témata: