Hlavní obsah

Stíhání Kúdely je bezprecedentní, vysvětluje Tvrdík, proč posílá dopis skotskému státnímu zástupci

Praha

Ještě tři zápasy a disciplinární klatby se slávistický stoper Ondřej Kúdela konečně zbaví. Jenže co je to platné, když ve Skotsku dál čelí, nebo by spíše měl čelit trestnímu řízení a soudnímu stíhání? „Přitom ve vyšetřování se nic neděje, natož aby někam pokročilo,“ komentuje momentální situaci kolem Kúdely předseda představenstva fotbalové Slavie Jaroslav Tvrdík. „Bezprecedentní situace,“ připomíná, že podobná kauza, kdy by byl hráč za přečin na hřišti vyšetřován a stíhán orgány činnými v trestním řízení, se ve Skotsku ještě neobjevila.

Co nového v kauze Ondřej Kúdela? Šéf Slavie píše do SkotskaVideo: Sport.cz

 
Článek

Proto se míní obrátit ne nejvyššího státního zástupce ve Skotsku. Proto mu chce adresovat osobní dopis a apelovat, aby pokročil s řešením situace Kúdely.

Ten byl po osmifinálové odvetě Evropské ligy na jaře letošního roku obviněn finským legionářem ve službách Rangers Kamarou, že ho rasisticky urazil a nazval ho zas.anou opicí.

Kúdela sice přiznal urážku, jakýkoli rasistický podtext však popřel.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ondřej Kúdela ze Slavie Praha (vpravo) vystupuje z letadla po příletu do Prahy ze skotského Glasgow.

Disciplinární komise UEFA nicméně potrestala slávistického fotbalistu zastavením činnosti na deset soutěžních zápasů v klubovém i reprezentačním dresu, i když podle právníků hráče neexistuje jediný důkaz, že by se čtyřiatřicetiletý fotbalista rasistické urážky dopustil.

Odvolání nepomohlo, Kúdela nesměl nastoupit ve čtvrtfinále Evropské ligy proti Arsenalu, nedostal se ani do reprezentačního výběru na evropský šampionát. Suma sumárum – odpykal si už sedm zápasů na mezinárodní scéně.

„By potrestán sportovně, byl potrestán i finančně. Vždyť i nejnižší plat reprezentanta, který startoval na EURO, byl vyšší než milion korun. A Ondra by tam hrál v základní sestavě," připomíná Tvrdík, že Kúdela už za své údajné provinění zaplatil dostatečně. I finančně, pochopitelně.

Momentálně by se trestem, který byl nad ním vynesen disciplinární komisí UEFA, měla zabývat mezinárodní sportovní arbitráž v Lausanne, ke které se odvolal.

Sportovní distanc je ovšem jedna věc, civilní vyšetřování a stíhání záležitost další.

"Studovali jsme velmi pozorně situaci ve Skotsku a nenašli jsme podobný případ na hřišti, který by byl trestán a vyšetřován orgány činnými v trestním řízení a stíhán soudy. Proto chceme apelovat, aby stíhání bylo uzavřeno," prozradil Tvrdík, proč chystá osobní dopis nejvyššímu skotskému státnímu zástupci.

„Zastavení stíhání je důležité pro Ondru, pro klub i pro spravedlnost v této situaci. Ondra si to zaslouží, nemluvě o tom, že bychom s ním rádi vstoupili do sezony jako s naším plnohodnotným hráčem."

Reklama