Hlavní obsah

Brazílie - Německo 4:2Němci nestačili na Brazilce, Francie utrpěla debakl, ztratilo i Španělsko

Aktualizováno

Fotbalisté Brazílie zahájili obhajobu zlatých medailí na olympijském turnaji vítězstvím 4:2 nad Německem. V repríze finále z Ria de Janeiro 2016 se blýskl útočník Evertonu Richarlison, jenž během úvodní půlhodiny nastřílel v Jokohamě hattrick. Vstup do turnaje se příliš nepovedl ani dalším evropským spolufavoritům: Francouzi utržili debakl 1:4 od Mexika a Španělé pouze remizovali bez branek s Egyptem.

Foto: Phil Noble, Reuters

Brazilec Richarlison slaví jeden z gólů proti Německu.

Článek

V atraktivním duelu skupiny D se Richarlison trefil v 7., 22. a 30. minutě. Němce navíc v druhém poločase oslabil vyloučením kapitán Maximilian Arnold, přesto po brankách Nadiema Amiriho a Ragnara Acheho snížili sedm minut před koncem na rozdíl jedné branky. Brazilské vítězství pojistil ve čtvrté nastavené minutě Paulinho, jenž hraje v Německu za Leverkusen.

V druhém utkání skupiny budou Němci o první body bojovat v neděli se Saúdskou Arábií, jež dnes na úvod podlehla 1:2 Pobřeží slonoviny.

Francouzským fotbalistům se vstup do turnaje nepovedl

Fotbalisté Francie vstoupili do olympijského turnaje debaklem 1:4 s Mexikem. Zvítězit nedokázali ani Španělé, kteří nastoupili proti Egyptu s šesti semifinalisty nedávného mistrovství Evropy, ale zápas skončil bezgólovou remízou.

Mexičané se na úvod skupiny A v Tokiu rozstříleli po přestávce, postupně se trefili Alexis Vega, Sebastián Córdova, Uriel Antuna a Eduardo Aguirre.

Jediný gól Francouzů vstřelil z penalty jeden z trojice povolených starších hráčů pětatřicetiletý André-Pierre Gignac, jenž už šest let hraje za mexický tým Tigres. Dalšími účastníky skupiny jsou domácí Japonsko a JAR.

Favorizovaní Španělé berou jen bod

Španělé vzhledem k členům seniorské reprezentace v kádru patří ke spolufavoritům turnaje a chtějí navázat na zlato z Barcelony 1992, kdy triumfovali jako dosud poslední evropský tým pod pěti kruhy.

Foto: SIlvia Izquierdo, ČTK/AP

Španělský fotbalista Oscar Mingueza (vlevo)v zápase proti Egyptu

V zahajovacím duelu skupiny C proti Egyptu v Sapporu nedokázali navzdory převaze skórovat, nejblíže ke gólu se dostali nastřelenou tyčí Daniho Ceballose z Realu Madrid ve 27. minutě. Jejich soupeři ve skupině budou dále Argentina a Austrálie.

Mužský fotbalový turnaj na olympiádě je tradičně pro hráče do 23 let, vzhledem k odložení olympiády z loňska byl limit o rok zvýšen. Týmy smějí nominovat tři hráče bez věkového omezení.

XXXII. letní olympijské hry v Tokiu
Fotbal - muži
Skupina A:
Mexiko - Francie 4:1 (0:0)
Branky: 47. Vega, 55. Córdova, 80. Antuna, 90.+1 Aguirre - 69. Gignac z pen.
13:00 Japonsko - JAR
Skupina B:
Nový Zéland - Jižní Korea 1:0 (0:0)
Branka: 76. Wood.
13:00 Honduras - Rumunsko
Skupina C:
12:30 Argentina - Austrálie
Skupina D:
Pobřeží slonoviny - Saúdská Arábie 2:1 (1:1)
Branky: 39. vlastní Alamrí, 66. Kessie - 44. Aldausárí. ČK: 90.+7 Doumbia (Pobřeží slonoviny).
Brazílie - Německo 4:2
Branky: 7. Richarlison, 22. Richarlison, 30. Richarlison, 94. Paulinho - 57. Amiri, 83. Ache

LOH TOKIO 2021

Olympijské hry 2021 s označením Tokio 2020 probíhají od 23. července do 8. srpna 2021. Letní olympiáda se koná bez diváků a v akci je 115 českých sportovců. Na olympiádě v Riu 2016 získali Češi deset medailí (jedno zlato, dvě stříbra a sedm bronzů).

Reklama