Hlavní obsah

Sprinter Wilson přišel po rekordu i o OH, měl pozitivní dopingový test

Švýcarský sprinter Alex Wilson byl provizorně suspendován za doping a nebude startovat na olympijských hrách v Tokiu. Jamajský rodák měl už 15. března pozitivní test na steroid trenbolon a během necelých dvou týdnů tak přišel o rekord i účast pod pěti kruhy.

Foto: Profimedia.cz

Švýcarský sprinter Alex Wilson

Článek

Dnes zveřejněným distancem od Jednotky pro bezúhonnost atletiky (AIU) vyvrcholilo turbulentních deset Wilsonových dnů. Na mítinku v Atlantě 18. července zaběhl stovku za 9,84 sekundy a o dvě setiny vylepšil evropský rekord.

Organizace Světová atletika ale o čtyři dny později oznámila, že Wilsonův rekord neratifikuje kvůli pochybnostem o časomíře na mítinku. Ze stejného důvodu neuznala ani jeho výkon z dvoustovky 19,89, jímž si vylepšil osobní rekord.

Wilson závodil přesto, že měl v polovině března pozitivní test na doping. Švýcarské sportovní orgány ho ale začátkem července omilostnily poté, co přijaly jeho vysvětlení, že steroid pocházel z hovězího masa zkonzumovaného ve Spojených státech.

AIU se nicméně proti tomuto verdiktu odvolala ke Sportovnímu arbitrážnímu soudu (CAS) v Lausanne, jenž rozhodl v její prospěch a nařídil znovu zastavit Wilsonovi činnost.

Reklama

Související témata: