Hlavní obsah

Pilot Cais předvedl v Itálii drtivý finiš a těší se na endurovou motorku

Praha

Jeden z nejlepších výkonů kariéry předvedl Erik Cais na Italské rallye. V soutěži evropského šampionátu se na začátku propadl až na 21. místo, v cíli ale bral body za desátou příčku. V poslední rychlostní zkoušce byl dokonce druhý nejrychlejší. „Asi se ze mě stává specialista na závěry. Dokážu se v této fázi maximálně zkoncentrovat, což mě těší. S ohledem na konkurenci beru výsledek jako jeden z mých nejvýraznějších," prohlásil Cais z týmu Orsák Rallysport, kterého čeká koncem srpna domácí Barum Rally Zlín.

Foto: Martin Husár

Český pilot Erik Cais.

Článek

Talentovaný pilot evropskou soutěž v Římě nezačal dobře. Na vině byly technické problémy jeho Fordu Fiesta Rally2, přesněji šlo o diferenciál. „Neměli jsme dobré nastavení, auto se chovalo jako předokolka. Zadní diferenciál nepracoval tak, jak měl," popsal potíže Cias, který se po třetí rychlostní zkoušce ocitl za první dvacítkou se ztrátou 46 vteřin na nejlepší. Poté se český pilot rozjel a v neděli už podával skvělé výkony. Ten nejlepší si schoval na úplný závěr... Před poslední zkouškou držel dvanácté místo, ve finiši se však prodral na desátou příčku.

Cais dokonce ve velké konkurenci evropských a místních pilotů dojel v poslední erzetě na druhém místě. „Už mnohokrát se rozhodovalo na poslední zkoušce mezi mnou a někým jiným. A pokaždé jsem z toho vyšel vítězně. Dokážu se před cílem zcela vymáčknout, což mě těší," tvrdil Cais, který má za sebou třetí letošní soutěž ERC.

V Itálii byl před ním například zkušený Ital Giandomenico Basso nebo Andreas Mikkelsen. „Konkurence byla obrovská. I když jsem už na evropských šotolinových soutěží dokázal vybojovat osmé místo, tento výsledek řadím mezi ty nejlepší," těšilo českého pilota, kterého naviguje Jindřiška Žáková.

Další soutěž v rámci evropského šampionátu bude pro Caise nejprestižnější. Kultovní „Barumku" pojede poprvé v závodním voze R5. „V rámci přípravy bych se měl objevit ještě na soutěži v polském Řešově, pak budu trénovat ale i odpočívat. Závodů bylo celkem dost," prozradil Cais, který se těší na svoji oblíbenou relaxační aktivitu na endurové motorce.

„Moc rád s ní jezdím po kopcích a někde v terénu. Úžasně si u toho vyčistím hlavu," dodal pilot, který byl dokonce jednou přihlášený na endurový závod. „Nakonec jsem se ho nezúčastnil, protože jsem musel odcestovat na rallye. Naštěstí. Motorky raději přenechám profíkům, já s nimi jezdím ve výletním tempu," usmál se.

Reklama

Související témata: