Hlavní obsah

Střelkyně Bacaraškinová se v Tokiu stala královnou pistolových disciplín

Tokio

Ruská střelkyně Vitalina Bacaraškinová se na olympijských hrách v Tokiu stala královnou pistolových disciplín. Po triumfu ze vzduchové zbraně a stříbru ze smíšené soutěže dnes byla nejlepší ve sportovní pistoli. O zisku druhého zlata na střelnici Asaka rozhodla tentokrát až v dodatečném rozstřelu proti Korejce Kim Min-čung, se kterou se od počátku finále přetahovala o vedení. Bronzovou medaili získala Siao Ťia-žuej-süan z Číny.

Foto: Ann Wang, Reuters

Ruská střelkyně Vitalina Bacaraškinová

Článek

Bronz získala Siao Ťia-žuej-süan z Číny, která ve věku 19 let a 56 dnů překonala rekord Lenky Maruškové jako nejmladší medailistka v disciplíně. Bývalá česká reprezentantka získala na hrách v Aténách 2004 ještě pod rodným jménem Hyková stříbro, když jí bylo 19 let a 198 dnů.

Čtyřiadvacetiletá Bacaraškinová, jež na předchozích hrách skončila druhá ve vzduchové disciplíně, vystřídala na olympijském pistolářském trůnu o rok starší Annu Korakakiovou z Řecka. Ta před pěti lety v Riu vyhrála sportovní pistoli a byla třetí ve vzduchovce, v Tokiu se ale musela spokojit se dvěma šestými místy.

"Snad tyhle moje medaile pomohou zpopularizovat sportovní střelbu v Rusku a v mém rodném městě Omsku se postaví nová střelnice, protože ta současná nevyhovuje," řekla Bacaraškinová, jež se stala první střelkyní se třemi medailemi z jedněch her. Také jako teprve třetí žena po Rusce Marině Logviněnkové (1992) a Číňance Jang Čchien (2021) vybojovala ve střeleckých disciplínách na jedné olympiádě dvě zlaté medaile.

Kvalifikaci vyhrála Bulharka Antoaneta Kostadinovová, ale další medaili ke stříbru ze vzduchové pistole nepřidala a skončila čtvrtá. Do osmičlenného finále se neprosadily jiné hvězdy pistolových disciplín a dvojnásobné olympijské vítězky Olena Kostevyčová z Ukrajiny (23.) a Maria Grozděvová z Bulharska (27.). Mezi ženami rekordní devátou účast na olympijských hrách zakončila bez finálové účasti i dvaapadesátiletá gruzínská pistolářka Nino Salukvadzeová (25.).

XXXII. letní olympijské hry v Tokiu:
Sportovní střelba:
Ženy - sportovní pistole:
1. Bacaraškinová (Rus.) 38+4 v rozstřelu,
2. Kim Min-čung (Korea) 38+1,
3. Siao Ťia-žuej-süan (Čína),
4. Kostadinovová (Bulh.),
5. Wu Ťia-jing (Tchaj-wan),
6. Korakakiová (Řecko),
7. Vennekampová (Něm.),
8. Tien Ťia Čen (Tchaj-wan).

Reklama

Související témata: