Hlavní obsah

Liberec - Sparta 0:5U Nisy se naladili na Monako, prvním gólem k debaklu Slovanu přispěl odrodilec Pešek

MinutaMin. Tým Hráč Akce
25. Souček 0 : 1
62. Hložek 0 : 2
66. Karabec 0 : 3
70. Krejčí 0 : 4
79. Souček 0 : 5
Záznam online reportáže

Tři dny před úvodním duelem 3. předkola Ligy mistrů s Monakem se na pohárový duel náležitě naladili. Po postupu přes Rapid Vídeň fotbalisté pražské Sparty v utkání 2. kola Fortuna ligy v Liberci jasně zvítězili 5:0 a posunuli se o skóre na první příčku tabulky před Slavii. Využili přesilovku po vyloučení internacionála Gebre Selassieho, domácí o deseti inkasovali hned čtyřikrát. Sparta dala pod Ještědem vůbec poprvé v historii ligy více než tři branky. Zároveň jde o nejvyšší domácí prohru v prvoligové historii Slovanu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Pešek ze Sparty Praha a Jan Mikula ze Slovanu Liberec.

Článek
Fotogalerie

Postup přes Rapid nebyl zadarmo. Kvůli svalovému zranění u Nisy chyběl Ladislav Krejčí mladší. Casper Höjer dopadl ještě hůř. Po zranění Sparta avizuje v případě letní dánské posily očekávanou dlouhodobou absenci v řádu měsíců. Volno dostal Štetina, místo něj se vůbec poprvé do základní sestavy v rudém dresu postavil Panák.

Slovan se musel obejít bez letenských hostů Havelky a Novotného, na hrot se místo Rabušice postavil Rondič.

V úvodu se o zakončení snažil především sparťan Juliš. Hlavou na zadní tyči ovšem neuspěl, druhou ránu mu obránci zblokovali, ve třetím případě z nadějné pozice pálil do brankáře Knoblocha.

Pešek načal kanonádu

O úvodní gól se ovšem postaral hráč, který si právě výkony v dresu Slovanu řekl o letní návrat na Letnou. Reprezentant Pešek si našel Wiesnerův přetažený centr a umístěnou střelou k tyči v 25. minutě navázal na svůj postupový gól proti Rapidu. S ohledem na své nedávné spoluhráče branku neslavil.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Autor prvního gólu Jakub Pešek ze Sparty

Liberci chyběla potřebná kreativita, tak vsadil na přímočarost. Fukala ideálním centrem oslovil Matouška, velký talent ovšem míč netrefil a navrch ještě fauloval. Závěr první půle už zase patřil Spartě, Dočkal připravil tutovku Krejčímu staršímu, ale Knobloch se zaskvěl.

Druhý poločas začal pro Slovan nešťastně. Gebre Selassie patičkou neúmyslně kopl do obličeje Sáčka a po druhé žluté kartě byl zkušený internacionál v 52. minutě vyloučen. Do kabin ho následoval i zraněný sparťan.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Theodor Gebre Selassie ze Slovanu Liberec a Bořek Dočkal ze Sparty Praha.

V 60. minutě skončil duel pro Dočkala hrajícího jubilejní 250. ligový zápas a také Juliše. Nahradili je Hložek s Karabcem a mladíci se rychle zviditelnili. Již po dvou minutách na hřišti po Karabcově asistenci skóroval Hložek. A za další čtyři minuty pak zase Karabec po faulu na Hložka proměnil penaltu. Oba střelci poslali míč do sítě s odrazem o břevno.

Součkovu asistenci pak ve čtvrtý gól proměnil Krejčí starší. A když si pak oba role prohodili, Souček vstřelil svůj první gól v rudém dresu a skóre již mělo podobu debaklu.

Slovan doma v lize již posedmé v řadě nevyhrál. V nové sezoně navíc ještě neskóroval.

Fotbalová liga - 2. kolo:
Slovan Liberec - Sparta Praha 0:5 (0:1)
Branky: 25. Pešek, 62. Hložek, 66. z pen. Karabec, 70. Ladislav Krejčí starší, 79. Souček. Rozhodčí: Berka - Mokrusch, Vlček - Pechanec (video). ŽK: Gebre Selassie, Chaluš (Lib.). ČK: 52. Gebre Selassie. Diváci: 5000 (vyprodáno).
Liberec: Knobloch - Fukala, Chaluš, Purzitidis (74. Kratnhowe), Mikula - Gebre Selassie, Michal - Koscelník (74. Nečas), Faško (81. Lehoczki), Matoušek (56. Gembický) - Rondič (75. Mészáros). Trenér: Hoftych.
Sparta: Nita - Wiesner (74. Vindheim), Panák, Hancko, Polidar - Ladislav Krejčí starší, Pavelka, Sáček (54. Souček), Dočkal (60. Karabec), Pešek (74. Karlsson) - Juliš (60. Hložek). Trenér: Vrba.

Reklama

Související témata: