Hlavní obsah

Čtvrtkař Maslák skončil v rozběhu, postup byl daleko. V kouli vládla čínská favoritka

Aktualizováno

Jediný český zástupce v odpoledním atletickém olympijském programu v Tokiu Vít Müller zaběhl v semifinále závodu na 400 metrů překážek čas 49,69 sekundy, což stačilo jen na 22. místo. Pavel Maslák dopoledne v rozběhu na 400 metrů doběhl sedmý a čas 47,01 ho zařadil až na 40. místo, daleko od postupu do semifinále.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Český atlet Pavel Maslák na startu olympijského rozběhu na 400 metrů.

Článek

Müller byl o desetinu pomalejší než v rozběhu, z něhož postoupil z posledního místa. "Druhý běh byl o poznání těžší. Já jsem hlavně chtěl postoupit do semifinále. Jel jsem sem s nějakým 35. umístěním v rankingu a postupuje 24 lidí. Já jsem se semifinále spokojený. Ale na druhou stranu chtěl jsem běžet osobáček, ideálně pod 49 sekund. To se nepovedlo," zhodnotil Müller své tokijské vystoupení. Nic lepšího dosud čtyřiadvacetiletý běžec v atletice nezažil. "Je to životní úspěch. Pro mě je vůbec neskutečné, že jsem se sem dostal," poznamenal.

Nejlepší čas měl světový rekordman Nor Carsten Warholm. Přestože závěr vypustil, byl v cíli za 47,30. Jeho souboj s Američanem Raiem Benjaminem bude jedním z vrcholů úterního programu.

Maslák má v současné době daleko do formy, která ho v roce 2012 v Londýně i v Riu 2016 dostala do olympijského semifinále. Trojnásobný halový mistr světa se v Tokiu ani nepřiblížil svému letošnímu maximu 46,52 ze Zlaté tretry.

Jeho výkon poznamenala i střevní viróza těsně před závodem. "Je to samozřejmě zklamání, ale tak nějak to podtrhuje celou tu protrápenou sezonu. Nedodržela se příprava, i když ta závěrečná se docela povedla. Ale před čtyřmi dny jsem asi něco špatného snědl, nejspíš uzeného lososa, takže jsem chytl střevní potíže. Až včera mi skončily," řekl.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Český atlet Pavel Maslák na startu olympijského rozběhu na 400 metrů.

Češi poběží v Tokiu i čtvrtkařskou štafetu, ale Maslák si není jistý, zda se do vybraného kvarteta v aktuální kondici vejde. "Kluci měli včera test a běželi ve formě, spíš si trenéři dneska sednou a já si s nimi promluvím taky, abychom udělali to nejlepší složení a kluci mohli běžet co nejrychleji. Nevím, jestli tam v téhle formě patřím," řekl.

Nejrychlejší čtvrtku zaběhl Američan Michael Cherry 44,82, další čtyři běžci se dostali pod 45 sekund, vesměs s vypuštěným závěrem. Síly šetřil i světový rekordman v běhu na 400 metrů Jihoafričan Wayde van Niekerk, jehož letos trápí zdravotní problémy.

V semifinále běhu na 100 m překážek zazářila Jasmine Camachová-Quinnová z Portorika, která je letos na této trati nejrychlejší a v Tokiu ještě ze svého maxima šest setin ubrala. V mírném protivětru časem 12,26 výrazně vylepšila olympijský rekord a k tomu světovému jí scházelo jen šest setin. Jeho držitelka Američanka Kendra Harrisonová se s ní v pondělí utká v přímém souboji o titul nejlepší překážkářky.

Světová rekordmanka v hodu kladivem Polka Anita Wlodarczyková zahájila cestu k třetímu olympijskému zlatu hned prvním vydařeným pokusem 76,99, více než tři metry přes kvalifikační limit. Podobně suverénně postoupila do finále srbská dálkařka Ivana Španovičová. Bronzová medailistka z Ria přistála na rovných sedmi metrech. Ruska Darja Klišinová, druhá z mistrovství světa v roce 2017, měla tři přešlapy a ve finále nebude.

V semifinále běhu na 800 metrů byl stejně jako v rozběhu nejrychlejší Cheruiyot Rotich z Keni v čase 1:44,04 a potvrdil, že může navázat na krajana, dvojnásobného olympijského vítěze Davida Rudishu, který závod sledoval z tribuny.

Skvělý finiš ale ukázal i halový mistr Evropy Polák Patryk Dobek. Nepostoupil Francouz Pierre-Ambroise Bosse, mistr světa z roku 2017. Stříbrný z olympijských her v Londýně Nijel Amos z Botswany nezaviněně upadl a po uznaném protestu ve finále scházet nebude.

V běhu žen na 3000 metrů překážek měla nejlepší čas Winfred Yaviová z Bahrajnu 9:10,80. Tak rychle se ještě rozběh steeplu na hrách nikdy neběžel.

XXXII. letní olympijské hry v Tokiu:
Atletika:
Finále:
Ženy:
Koule:
1. Kung Li-ťiao (Čína) 20,58
2. Saundersová (USA) 19,79
3. Adamsová (N. Zél.) 19,62
4. Dongmová (Portug.) 19,57
5. Sung Ťia-jüan (Čína) 19,14
6. Wescheová (N. Zél.) 18,98
7. Roosová (Švéd.) 18,91
8. Gambettaová (Něm.) 18,88
Rozběhy a kvalifikace:
Muži:
400 m:
1.Cherry (USA) 44,82
...40. Maslák (ČR) 47,01 - nepostoupil do semifinále.
Ženy:
3000 m př.:
1. Yaviová (Bahr.) 9:10,80
dálka:
1. Španovičová (Srb.) 700
kladivo:
1. Wlodarczyková (Pol.) 76,99

Reklama

Související témata: