Hlavní obsah

Odměny schváleny! Na kolik si přijdou čeští olympijští medailisté?

Tokio

Byli v nezvyklé situaci. Získali olympijskou medaili, ale na rozdíl od svých předchůdců neměli úspěšní čeští sportovci ponětí, jaké finanční odměny získají. Až v průběhu her schválila Národní sportovní agentura prémie spojené se ziskem cenných kovů. A jsou stejné jako na zimní olympiádě v Pchjongčchangu, ale vyšší než na posledních letních hrách.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Sportovní střelci Jiří Lipták (vlevo) a David Kostelecký po příletu na Letiště Václava Havla v Praze ukazují své medaile z olympiády v Tokiu.

Článek

Zatímco ještě v Riu si judista Lukáš Krpálek jako jediný český olympijský vítěz přišel na 1,5 milionu korun, v Tokiu si přilepší on, střelec Jiří Lipták a kajakář Jiří Prskavec o 2 400 000 korun. Zlatý deblový pár Kateřina Siniaková, Barbora Krejčíková si přijde dohromady na 3 180 000 korun.

Navýšeny byly i prémie pro majitele dalších medailí. Střelec David Kostelecký, kanoista Lukáš Rohan a tenistka Markéta Vondroušová inkasují za svá stříbra 1,8 milionu korun, bronzový šermíř Alexander Choupenitch pak získá 1,2 milionu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Šermíř Alexander Choupenitch s olympijským bronzem.

„Jsem přesvědčen, že si sportovci zaslouží odměny do poslední koruny. Propagace naší země po celém světě, o kterou se zasloužili olympijští medailisté, má pro Českou republiku nevyčíslitelnou hodnotu," prohlásil předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser. Stejnou hodnotu budou mít odměny pro úspěšné paralympioniky.

Reklama

Související témata: