Hlavní obsah

Fotbalistky USA páté olympijské zlato nezískají, v semifinále podlehly Kanadě

Fotbalistky Spojených států amerických nezískají páté olympijské zlato. V dnešním semifinále na hrách v Japonsku podlehly 0:1 Kanadě po brance Jessie Flemingové z penalty. Kanaďanky vylepší umístění z předchozích olympiád v Riu de Janeiro a Londýně, kde získaly bronz. O zlato se v pátek utkají se Švédskem, které gólem Fridoliny Rolfové porazilo 1:0 Austrálii.

Foto: Andre Penner, ČTK/AP

Fotbalistka Spojených států Carli Lloydová po prohraném semifinále olympijských her.

Článek

V prvním poločase zápasu mezi USA a Kanadou, který jako asistentka absolvovala česká rozhodčí Lucie Ratajová, ani jeden z týmů nevystřelil přímo na branku. Američankám už se ale v úvodním dějství situace zkomplikovala, když musela kvůli zranění opustit hřiště brankářka Alyssa Naeherová.

Po změně stran se Američanky několikrát dostaly k nebezpečnému zakončení, soupeřky ale podržela brankářka Stephanie Labbéová. Rozhodující okamžik nastal v 74. minutě. Po zásahu videorozhodčího dostala Kanada po faulu Tierny Davidsonové k dispozici penaltu, kterou s přehledem proměnila záložnice londýnské Chelsea Flemingová. V závěru mohla hlavou vyrovnat Carli Lloydová, trefila ale břevno.

Ve finále se Kanaďanky, které porazily USA po dvaceti letech, utkají s úřadujícími stříbrnými medailistkami ze Švédska. "Trvalo to dlouho, než jsme je dokázaly porazit. Chceme teď odjet se zlatými medailemi, ale už tak je to pro nás speciální," řekla Flemingová.

"Je to hrozné. Očividně to nebyl náš nejlepší zápas, ani náš nejlepší turnaj. Dneska to tam prostě nebylo, udělali jsme příliš mnoho chyb," řekla šestatřicetiletá americká záložnice Megan Rapinoeová.

Rolfová byla blízko gólu proti Austrálii už v prvním poločase, kdy napálila míč do břevna. Na druhé straně neuznala rozhodčí v závěru úvodního dějství gól Australankám kvůli předcházejícímu faulu.

Do druhé půle vstoupila skandinávská reprezentace výborně, v 46. minutě se z dorážky nohejbalovým způsobem prosadila útočnice Wolfsburgu Rolfová. V nastavení ještě Ellie Carpenterová inkasovala červenou kartu.

Američanky budou v duelu o bronz s Austrálií bojovat o první medaili od roku 2012. Australanky dosud žádný cenný kov na olympijských hrách nezískaly.

Výsledky fotbalu žen na OH v Tokiu
XXXII. letní olympijské hry v Tokiu:
Fotbal:
Ženy:
Semifinále:
USA - Kanada 0:1 (0:0)
Branka: 74. Flemingová z pen.
Austrálie - Švédsko 0:1 (0:0)

Reklama

Související témata: