Hlavní obsah

Černý den českých parkuristů. Do finále neprošel ani jeden z jezdců

Ve finále parkuru na olympijských hrách v Tokiu se nepředstaví ani jeden z českých jezdců. Aleš Opatrný, Anna Kellnerová ani Kamil Papoušek se v dnešní kvalifikaci mezi postupující třicítku nevešli.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Aleš Opatrný v kvalifikaci.

Článek

Nejlepším z českých reprezentantů byl Opatrný se čtyřmi trestnými body na dělené 31. příčce. Pětadvacet postupujících zvládlo kvalifikační parkur čistě a ve vymezeném čase, další pětice dostala maximálně dva trestné body za překročení času. Shození jedné ze čtrnácti překážek, kterého se v sedle Forewera dopustil Opatrný, už bylo příliš.

Kellnerová s klisnou Catch Me If You Can shodila tři překážky a s dvanácti trestnými body obsadila 55. místo. Poprvé zažila náročnost olympijské soutěže, kdy obtížnému parkuru nepředcházejí zahřívací závody na nižších překážkách.

Foto: Carolyn Kaster, ČTK/AP

Jezdkyně Anna Kellnerová v kvalifikaci olympijského závodu.

"Když jedeme na závody, tak většinou takovou výšku a techničnost skáčeme po jednom dvou kolech. Tady jsme vystavené tomu finálnímu kolu, které bychom šly po pár dnech. I pro ty koně je to rychlejší a větší krok, než jsou zvyklí," konstatovala. "Je mi líto, že jsem udělala tři chyby. Na druhou stranu jsme obě dvě bojovaly, nikde jsme to nevzdaly, nezastavily jsme. Strašně moc koní mělo problémy, zastavovali, nevěděli, co s tím. Jsem ráda, že jsme dojely do konce," dodala.

Třetí český jezdec Papoušek svého Warnesse zadržel a závod nedokončil. O individuální medaile v parkurovém skákání se bude bojovat ve středu. Kvalifikace družstev za účasti české ekipy se uskuteční v pátek.

V kvalifikaci neuspěla ani Američanka Jessica Springsteenová, dcera legendárního rockera Bruce Springsteena. "Není to pro mě jenom první olympiáda, ale vůbec první velká světová akce. Na člověka jde trochu husí kůže, ale ostatní v týmu mají neuvěřitelně moc zkušeností, takže jsem si věřila. Kůň skákal neskutečně, mám z něj velkou radost. Z dneška jsem nadšená a těším se na zbytek týdne," uvedla devětadvacetiletá jezdkyně k soutěži družstev, v níž Američané obhajují stříbro.

XXXII. letní olympijské hry:
Jezdectví:
Parkur - kvalifikace:
1. Maher (Brit./kůň Explosion W) 0 tr. bodů,
...
31. Opatrný (ČR/Forewer) 4,
55. Kellnerová (ČR/Catch Me If You Can Old) 12,
Papoušek (ČR/Warness) nedokončil.

Reklama

Související témata: