Hlavní obsah

Rossová, Klinemanová - Vergéová-Dépreová, Heidrichová 2:0O zlato si zahrají plážové volejbalistky USA a Austrálie

Tokio
Aktualizováno

Ve finále olympijského turnaje plážových volejbalistek si v Tokiu zahrají Američanky April Rossová, Alix Klinemanová a Australanky Taliqua Clancyová, Mariafe Artachová. Devětatřicetiletá Rossová tak má jistotu, že získá medaili na třetích hrách za sebou.

Foto: Petros Giannakouris, ČTK/AP

Američanka April Rossová předvádí nádherný zákrok v semifinále olympijského turnaje v plážovém volejbalu.

Článek

Američanky v semifinále porazily 21:12 a 21:11 švýcarskou dvojici Joana Heidrichová, Anouk Vergéová-Depréová. Klinemanová si při olympijské premiéře hned zahraje o zlatu, Rossová už má na kontě stříbro z Londýna a bronz z Ria de Janeiro.

Bronzové medailistky z předloňského mistrovství světa Clancyová s Artachovou v semifinále po výhře 23:21 a 21:13 vyřadily lotyšský pár Tina Graudinová, Anastasija Kravčenoková. Austrálie má díky nim jistotu, že získá první olympijskou medaili v plážovém volejbale od roku 2000.

Americký plážový volejbal naopak díky postupu Rossové s Klinemanovou prodloužil úspěšnou sérii a získá medaili na sedmé olympiádě za sebou. Reprezentanti USA nechyběli na stupních vítězů od zavedení sportu do programu her v roce 1996. Podobnou sérii dosud držela také Brazílie, její zástupci však v Tokiu došli nejdál do čtvrtfinále.

Norové a Rusové si zahrají na písku v Tokiu o historické zlato

Světové jedničky Anders Mol a Christian Sörum z Norska i ruští mistři světa Vjačeslav Krasilnikov a Oleg Stojanovskij tím vstoupí do historie beachvolejbalu. Zaslouží se o první olympijskou medaili pro svou zemi.

"Těžko se tomu dá uvěřit. Máme medaili z olympiády. Ale neměli bychom vyhrávat zlato v plážovém volejbalu. Máme lyžovat, víte?" připomněl Mol, že Norsko je tradiční velmocí v zimních sportech.

Se Sörumem dnes v semifinále porazili lotyšský pár Martins Plavinš, Edgars Točs 21:15 a 21:16, o což se Mol zasloužil i perfektní obranou na síti. Svým blokem totiž bodoval desetkrát. "Po prvním setu jsem byl vyšťavený. A řekl jsem mu to. A on: OK, zařídím to. A taky že jo, měl spoustu bodových bloků, to byl klíč k našemu vítězství. Jsem fakt rád, že ho mám," děkoval Sörum.

Stejně jako Rusové předčili tradiční velmoci z USA a Brazílie a úspěšnější finalisté se stanou druhým párem z Evropy, který vyhraje olympijský turnaj. V Pekingu 2008 přerušili nadvládu zámořských hráčů Němci Julius Brink a Jonas Reckermann.

"Konečně," komentoval Mol s úsměvem konec hegemonie brazilských a amerických dvojic. "Úroveň evropských párů šla hodně, opravdu hodně nahoru. Tvrdě trénujeme a teď se nám to vrací," dodal.

Krasilnikov a Stojanovskij zdolali pár z Kataru Šaríf Janus, Ahmed Tidžan. "Zapsali jsme se do historie," radoval se po výhře 21:19 a 21:17 Stojanovskij, jenž s Krasilnikovem zatarasil cestu do play off Ondřeji Perušičovi a Davidu Schweinerovi. České olympioniky na závěr skupiny zdolali ve třech setech.

XXXII. letní olympijské hry v Tokiu:
Plážový volejbal - semifinále:
Ženy:
Rossová, Klinemanová (USA) - Vergéová-Dépréová, Heidrichová (Švýc.) 2:0 (12, 11)
Artachová, Clancyová (Austr.) - Graudinová, Kravčenoková (Lot.) 2:0 (21, 13)
Muži
Mol, Sörum (Nor.) - Plavinš, Točs (Lot.) 2:0 (15, 16)
Krasilnikov, Stojanovskij (Rus.) - Janus, Tidžan (Kat.) 2:0 (19, 17).

Reklama

Související témata: