Hlavní obsah

Lokomotiv Plovdiv - FC Kodaň 1:1Žilina vyhrála úvodní duel 3. předkola Konfereční ligy, přemožitel Slovácka bral remízu

Praha
Aktualizováno

Jestliže fotbalisté Jablonce vypadnou ve 3. předkole Evropské ligy se Celtikem Glasgow a budou hrát 4. předkolo nižší Evropské konferenční ligy, narazí spíše na Žilinu než Tobol Kostanaj. Slovenský celek totiž v prvním utkání na hřišti kazašského celku vyhrál 1:0 a může v případě postupu potkat v další fázi právě Severočechy.

Článek

Jedinou branku Žiliny, která již v předchozích fázích vyřadila gruzínský celek Dila Gori nebo kyperský Apollon, vstřelil v 27. minutě dvacetiletý záložník Miroslav Gono.

Na Žilinu naposledy z českých klubů narazila Sparta, která s ní v roce 2010 překvapivě vypadla v kvalifikaci Ligy mistrů. Jablonec vloni v předkole Evropské ligy nestačil na Dunajskou Stredu, na jejímž hřišti podlehl 3:5 po prodloužení. Žilina v minulé sezoně obsadila ve slovenské lize čtvrté místo a pak vyhrála play off o Evropskou konferenční ligu, která má letos premiéru. Mužstvo dříve vedl nynější trenér Sparty Pavel Vrba..

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Hráči Lokomotivu se radují z postupu v Konferenční lize.

Uspěli také hráči CSKA Sofia, kteří zvítězili v úvodním domácím duelu nad Osijekem 4:2. Bulharský tým vedl po brankách Bradleyho Mazikoua, Grahama Careyho, Jordyho Caiceda a Georgije Yomova v závěru o tři branky, ve druhé minutě nastavení si ale vstřelil vlastní gól Valentin Antov. Pokud se Sofii podaří postoupit do další fáze, mohla by narazit na Plzeň, jež bojuje o postup s velšským celkem TNS.

Šanci do odvety má rovněž Vitesse Arnhem. Nizozemský klub remizoval díky brance Loise Opendy z 89. minuty s Dundalkem 2:2. Za Vitesse odehrál celý zápas obránce Tomáš Hájek.

Blízko vstřeleného gólu byl další český hráč Petr Schwarz. Devětadvacetiletý záložník Vratislavi orazítkoval v zápase s Beer Ševou hlavičkou tyč, jeho tým přesto zvítězil 2:1. Utkání řídil český rozhodčí Pavel Orel a v úvodu ho musel přerušit kvůli mlze z dýmovnic. Vítězný gól padl až v 17. minutě nastavení první půle a z penalty se o něj postaral slovenský útočník Róbert Pich. Schwarz střídal ve třetí minutě prodloužení druhé části.

Branku naopak neviděli diváci v Trnavě, která remizovala s Maccabi Tel Aviv 0:0. Za slovenský tým nastoupil na celý zápas Filip Twardzik. Dvoubrankové vedení na hřišti Gentu neudrželi fotbalisté lotyšského RFS a vezou si do domácí odvety remízu 2:2. Posledních 14 minut odehrál za hosty Petr Mareš. Těžkou pozici do druhého duelu bude mít Lucern s Martinem Frýdkem, neboť prohrál doma s Feyenoordem 0:3. Dvě branky zaznamenal Guus Til.

Remízu 1:1 uhrál na domácím hřišti s Kodaní přemožitel Slovácka Lokomotiv Plovdiv. Bulharský celek se dostal do vedení po hodině hry zásluhou proměněné penalty Dimitara Ilieva. Hosté však vyrovnali v 74. minutě po trefě Pepa Biela a o chvíli později měli také výhodu pokutového kopu. Kamil Wilczek však trefil jen tyč.

Plovdiv utkání dohrával v oslabení, ve čtvrté minutě nastaveného času dostal červenou kartu střídající Ayvan Angelov. Na hřišti přitom byl jen osm minut.

Úvodní utkání 3. předkola fotbalové Konferenční ligy:
Tobol Kostanaj (Kaz.) - Žilina 0:1 (0:1)
Lokomotiv Plovdiv - FC Kodaň 1:1 (0:0)
KuPS Kuopio (Fin.) - Astana 1:1 (0:0)
Soči - Partizan Bělehrad 1:1 (0:0)
Elfsborg - Velež (Bosna) 1:1 (1:1)
Arnhem - Dundalk (Ir.) 2:2 (1:0)
Laci (Alb.) - Anderlecht 0:3 (0:2)
Rosenborg Trondheim - Domžale (Slovin.) 6:1 (4:1)
CSKA Sofia - Osijek 4:2 (3:1)
Riga FC - Hibernians (Mal.) 0:1 (0:0)
Dinamo Batumi (Gruzie) - Sivasspor 1:2 (1:1)
Maccabi Haifa - HB Tórshavn (Faer. os.) 7:2 (3:1)
Vojvodina Novi Sad - LASK Linec 0:1 (0:0)
AEL Limassol - Karabach 1:1 (0:0)
Trabzonspor - Molde 3:3 (1:1)
Pacos Ferreira (Portug.) - Larne (Sev. Ir.) 4:0 (1:0)
Kovalivka - Šachtar Karaganda (Kaz.) 0:0
Priština - Bodö/Glimt (Nor.) 2:1 (1:1)
Vratislav - Beer Ševa (Izr.) 2:1 (2:1)
Trnava - Maccabi Tel Aviv 0:0
Čukarički (Srb.) - Hammarby 3:1 (2:1)
Lucern - Feyenoord Rotterdam 0:3 (0:2)
Gent - RFS (Lot.) 2:2 (0:2)
Hibernian - Rijeka 1:1 (1:1)
Shamrock Rovers (Ir.) - Teuta (Alb.) 1:0 (0:0)
Újpest Budapešť - Basilej 1:2 (1:0)
Breidablik (Isl.) - Aberdeen 2:3 (2:2)
Čenstochová - Rubin Kazaň 0:0
Santa Clara (Portug.) - Olimpija Lublaň 2:0 (2:0)

Reklama

Související témata: