Hlavní obsah

Monako - Sparta 3:1Vrbův tým v knížectví zázrak nesvedl, útěchou mu je skupina Evropské ligy

Zázraky se nedějí, a Pražané jeden velký k úspěchu potřebovali. Senzace nepřišla, Sparta v odvetě 3. předkola fotbalové Ligy mistrů prohrála v Monaku 1:3 a po domácí porážce 0:2 je vyřazena. Solidní útěchou je jí přesun přímo do základní skupiny Evropské ligy. Po návštěvě knížectví platí, že Letenští porazili francouzské kluby v pohárech jen dvakrát z 13 duelů. Sparta neuspěla v kvalifikaci Ligy mistrů již osmkrát po sobě, naposledy si hlavní soutěž zahrála na podzim 2005...

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Monacký Youssouf Fofana (vpředu) a sparťan Filip Souček.

Článek

Úvod byl pro hosty nadějný. Sparta soupeře napadala hned při jeho rozehrávce, takže hned v první minutě nabídl šanci Pavelkovi. Zastupující kapitán ovšem branku vysoko přestřelil a nenaplnil tak přikázání, že každé šance je třeba si proti tak silnému protivníkovi vážit.

Monako se brzy chopilo své role a dávalo najevo svou sílu. Jestliže si trenér Vrba vysnil vstřelení první branky, musel si rvát vlasy ve 14. minutě. Brankář Nübel opět špatně rozehrál, jenže Sáček a po něm ani Karabec nedokázali darované šance využít. Pražané hořce litovali, zvláště když i favorit se začal dostávat na dostřel. Vollandova šance byla tutová, jeho nájezd ovšem zneškodnil gólman Nita a nechal naději žít.

Ve 36. minutě se Karabec uvolnil do slibné pozice a hosté po jeho pádu chtěli penaltu, italský sudí byl ovšem blízko a nejspíš správně ji nenařídil. Monako se nikam nehnalo, s vědomím náskoku z Letné si postup profesorsky hlídalo. Skóre mohl otevřít Golovin, Nita ovšem předvedl parádní zákrok.

Brzy po přestávce se sen o zázraku definitivně zhroutil. Rumunský brankář sice ještě vyřešil Vollandovu tutovku, posléze ho však z těžkého úhlu zaskočil Martins. A když pak Golovin o pět minut později přidal gólovou pojistku, bylo vymalováno a kouč Kovač začal šetřit síly hned čtyřnásobným střídáním...

Sparta aspoň jeden gól dala, rozhodčí jí ho ovšem ukradli. Skórujícímu Hložkovi byl odmáván ofsajd, ve kterém nestál, jak televizní záznam ukázal. Čestný úspěch tak Pražanům dopřál až brankář Nübel svojí třetí velkou hrubkou při rozehrávce. Pavelka připravil pozici Karlssonovi a Švéd dvanáct minut před koncem snížil.

Naděje aspoň na remízu žila jen tři minuty, střídající Diop brzy vrátil postupujícím dvoubrankový náskok. V závěru dal trenér Vrba šanci také mladíkům Gabrielovi a Patrákovi.

Odveta 3. předkola fotbalové Ligy mistrů:
AS Monako - Sparta Praha 3:1 (0:0)
Branky: 50. Martins, 55. Golovin, 81. Diop - 78. Karlsson. Rozhodčí: Orsato - Preti, Giallatini (všichni It.). První zápas: 2:0, postupuje Monako. ŽK: Tchouaméni - Wiesner. Diváci: 5722 (omezený počet).
Monako: Nübel - Sidibé, Disasi, Badiashile, Caio Henrique (60. Jakobs) - Fofana, Tchouaméni (60. Matazo) - Martins (59. Diatta), Volland (67. Fabregas), Golovin (60. Diop) - Ben Yedder. Trenér: Kovač.
Sparta: Nita - Wiesner (84. A. Gabriel), Panák, Hancko, Polidar - Pešek (67. Karlsson), Souček, Sáček (59. Pulkrab), Pavelka, Karabec (83. Patrák) - Hložek (66. Minčev). Trenér: Vrba.
Oznámkujte fotbalisty Sparty za výkon v druhém zápase proti Monaku (jako ve škole: 1-nejlepší, 5-nejhorší)
1
11,7 %
2
6 %
3
23,8 %
4
7,2 %
5
51,3 %
Celkem hlasovalo 1517 čtenářů.

Reklama

Související témata: