Hlavní obsah

Už nejsem agresivní, vyhlašuje tvrďák Verstappen. Má zásadní problém, varuje Alonso

Piloti si užívají tradiční letní dovolenou, klid zbraní je jen zdánlivý. Poslední dramatické závody formule 1 vyhrotily rivalitu Mercedesu a Red Bullu na maximum. Obhájce titulu Lewis Hamilton sice po deseti z celkových 23 závodů znovu vede průběžné pořadí šampionátu, ovšem jen o osm bodů před Maxem Verstappenem. Mladý divoch mu šlape na paty. „Už nejsem agresivní,“ ujišťuje mladý Holanďan, že je schopný řežbu o titul zvládnout.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Max Verstappen z Red Bullu na trati.

Článek

Bitva o titul je po letech předem jasného výsledku konečně otevřená, mnou si ruce fanoušci.

Max Verstappen to jako vyzyvatel Lewise Hamiltona nemá jednoduché. Jednak doplácí na smůlu, ale také na prostou skutečnost, že není Brit. Tak jejich soupeření vidí mazák Fernando Alonso, který s Hamiltonem bojoval o titul v roce 2007.

„Max není Brit, takže to bude mít vždy o něco těžší. Uvidíme," krčí Alonso rameny.

Lídr Red Bullu má pověst agresivního pilota. Experti se ovšem shodují, že v poslední době předvádí přece jen rozvážnější jízdu.

„Dobře vím, že závodím tvrdě. Nemám ale pocit, že bych byl agresivní. Samozřejmě, pokud se mě soupeři snaží předjet, ztížím jim to. Vždy se jim to budu snažit ztížit a dostat je do složité situace," rozpovídal se Verstappen pro The Race.

Poukazuje na fakt, že na svém kontě nemá v současné chvíli žádné trestné body, které piloti od sportovních komisařů dostávají za své prohřešky. Když jich nasbírají 12, dostanou zákaz startu v následujícím závodě. Platnost trestných bodů je 12 měsíců.

„Mám dobré povědomí, kam se mohu se svým vozem dostat. Nebyl jsem v situaci, kdy by se další auto dostalo mimo trať. Nemám žádné trestné body, myslím, že to říká hodně. Celou kariéru závodím tvrdě. V posledních letech se ale vytratil agresivní přístup. Jen to ztěžuji ostatním," líčí 23letý pilot s belgickým pasem a nizozemskou závodní licencí.

Naopak Verstappenův největší soupeř v boji o titul Hamilton z Mercedesu má nyní čtyři trestné body. Dva dostal za kolizi v úvodním kole Velké ceny Velké Británie, která ze závodu vyřadila právě Verstappena.

Foto: David W Cerny, Reuters

Pilot McLarenu Lando Norris naráží do Maxe Verstappena z Red Bullu.

„Někteří lidé mohou mít jiný názor, já si ale myslím, že po závodní stránce jsem opravdu silný a vím, jak se vyhnout problémům," říká Max.

„Když do vás ale najedou ostatní, nemáte situaci vždy ve svých rukou. Budu i nadále závodit tak, jak závodím. Mám pocit, že jsem v tom souboji neudělal nic špatně," vrací se ke kolizi v prvním kole na Silverstonu.

Každý je z Británie...

Verstappen má před podzimní částí šampionátu velkou šanci. Podle Alonsa však musí počítat, že zákulisí může být proti němu.

„Vždycky, když to v mistrovském boji začne být pikantní a napjaté, získám tento dojem: Přece jen je to tu britské prostředí," předesílá zkušený španělský pilot.

Foto: Lars Baron, ČTK/AP

Za neuctivé a nesportovní označil nizozemský jezdec Max Verstappen vítězné oslavy Lewise Hamiltona po Velké ceně Británie...

„Týmy sídlí v Británii, odtud je i většina novinářů a představitelů médií, odtud jsou televizní štáby. Každý je z Británie. A je pochopitelné, že určitá preference pak připadne na chlapíka z vaší země," vysvětluje Alonso své tvrzení.

„Takhle jsem to cítil už v dobách, kdy jsem s ním bojoval," dodává Španěl, který byl i proto novináři často označován za „špatného chlapce" formule 1. Ostrovní žurnalisté to tak podle něj dokázali postavit.

Bývalý šampion Nico Rosberg vnímá bitvu o titul ještě z jiné perspektivy. „Nepodceňoval bych skutečnost, jak těžké to pro Maxe aktuálně je - poprvé v životě je favoritem šampionátu," zdůrazňuje Němec. „Tlak v takovém případě exponenciálně roste a je těžké ho zvládat."

„Nezapomínejme, že je nadále velmi mladý, a to přesto, že v F1 je už sedm let. Přijdou i okamžiky, kdy toho na něj prostě bude příliš mnoho," míní Rosberg, který v roce 2016 jako poslední dokázal svému tehdejšímu týmovému kolegovi Hamiltonovi titul vzít.

Reklama

Související témata: