Hlavní obsah

Španělsko - Francie 1:2Francie slaví! Dramatické finále Ligy národů rozhodl Mbappé

Aktualizováno

Fotbalisté Francie vyhráli v neděli večer druhý ročník Ligy národů. Úřadující mistři světa porazili na milánském San Siru po obratu ve finále díky Benzemovi a Mbappému 2:1 Španělsko.

Foto: Alberto Lingria, Reuters

Francouzská fotbalová radost po triumfu ve finále Ligy národů.

Článek
Fotogalerie

Všechny branky padly ve druhém poločase. V 64. minutě poslal "La Roja" do vedení Mikel Oyarzabal. Za dvě minuty srovnal Karim Benzema a obrat dokonal v 80. minutě Kylian Mbappé. Otočit nepříznivý stav se "Les Bleus" povedlo i ve čtvrtečním semifinále s Belgií, kterou zdolali 3:2, přestože po úvodním dějství prohrávali 0:2.

Svěřenci trenéra Didiera Deschampse vystřídali na trůnu Portugalce, kteří ovládli premiérový ročník Ligy národů v červnu 2019.

Foto: Alberto Lingria, Reuters

Radost v podání francouzského fotbalového útočníka Kyliana Mbappého. Jeho gól rozhodl finále Ligy národů.

Španělsko do finále postoupilo po středeční výhře 2:1 nad domácí Itálií. Třicetiletý Griezmann, který celou klubovou kariéru působí ve Španělsku, si jako devátý Francouz v historii připsal 100. reprezentační start.

Diváci na San Siru v prvním poločase neviděli žádnou šanci. Na obou stranách dominovaly obrany, které soupeře k ničemu nepustily. Španělé častěji drželi míč, vyprodukovali však jedinou střelu na branku, zatímco Francouzi gólmana Simóna nezaměstnali vůbec.

Taktická bitva pokračovala i po změně stran. Až v 64. minutě mistři světa poprvé zahrozili, Hernández však po Benzemově přihrávce napálil břevno. Francie vzápětí promarněné příležitosti litovala, jelikož Oyarzabal ustál souboj s obráncem Koundém a překonal Llorise.

Deschampsův výběr přispěchal s odpovědí za necelé dvě minuty, když Benzema napřáhl na hranici vápna a parádně se trefil do horního růžku. Simón si na balon lehce sáhl.

Tempo zápasu se rapidně zvýšilo a oba celky začaly útočit. Kýžené druhé branky se dočkali Francouzi. V 80. minutě Hernández vysunul za španělskou obranu Mbappého, jenž překonal ležícího Simóna. Z opakovaných záběrů se zdálo, že útočník PSG se nacházel v ofsajdu, stoper García se však dotkl Hernandézovy přihrávky. V závěru mohl vyrovnat Oyarzabal, jenže Lloris včas zasáhl.

Liga národů - Finále
Španělsko - Francie 1:2
Branky: 64. Oyarzabal - 66. Benzema, 80. Mbappé. Rozhodčí: Taylor - Beswick, Nunn - Attwell (video, všichni Angl.). ŽK: Laporte - Pogba, Koundé, Mbappé.
Španělsko: Simón - Azpilicueta, Laporte, García, Alonso - Gavi (75. Koke), Busquets, Rodri (84. Fornals) - F. Torres (84. Merino), Sarabia (61. Pino), Oyarzabal. Trenér: Enrique.
Francie: Lloris - Koundé, Varane (43. Upamecano), Kimpembe - Pavard (80. Dubois), Pogba, Tchouaméni, Hernández - Griezmann (90.+2 Veretout) - Benzema, Mbappé. Trenér: Deschamps.

Reklama