Hlavní obsah

Kovalčuk bude generálním manažerem ruského hokejového týmu pro ZOH

Elitní hokejový kanonýr Ilja Kovalčuk se stal generálním manažerem ruské reprezentace pro olympijský turnaj v Pekingu 2022, kde bude sborná obhajovat zlato z Pchjongčchangu. Dlouholetého útočníka NHL jmenoval do funkce hlavní trenér Alexej Žamnov, jemuž bude pomáhat se skládáním týmu pro ZOH.

Foto: Profimedia.cz

Ilja Kovalčuk se stal generálním manažerem ruské reprezentace pro olympijský turnaj v Pekingu

Článek

"Ilja má výrazné zkušenosti s působením v ruském národním týmu, zná všechny kluky z KHL a NHL. Myslím, že o všech hráčích ví spoustu věcí, které já nevím. A to je velké plus," uvedl Žamnov na webu Ruské hokejové federace.

Kovalčuk ještě v minulé sezoně odehrál 16 zápasů za Omsk. V tomto ročníku nikde nepůsobí a podle dohody s Žamnovem ani do olympijských her žádnou smlouvu nepodepíše. "Těsně před olympiádou bude moci více komunikovat s hráči a já se budu moci soustředit na tréninkový proces," uvedl Žamnov.

Kovalčuk odehrál v NHL během 13 sezon 926 zápasů, v nichž si připsal 876 bodů (443+433). Je trojnásobným vítězem Gagarinova pohárů, dvojnásobným mistrem světa a olympijským vítězem z Pchjongčchangu. Ve sbírce mu z velkých trofejí chybí jen Stanley Cup.

Jsou známí i asistenti

Hlavní kouč Žamnov dnes zároveň oznámil, že jeho asistenty budou Alexej Kudašov, vítězové Stanley Cupu Sergej Fjodorov a Sergej Gončar, a jako kouč brankářů další muž s výraznou stopou v NHL Jevgenij Nabokov.

Ruští hokejisté budou v Pekingu jedním ze soupeřů českého týmu v základní skupině společně s Dánskem a Švýcarskem. Jejich prvními třemi nominovanými hráči jsou kapitán Washingtonu Alexandr Ovečkin, další kanonýr Nikita Kučerov a jeho spoluhráč z mistrovského celku Tampy Bay, brankář Andrej Vasilevskij.

Reklama

Související témata: