Hlavní obsah

Autor hattricku za Turín je po roce konečně sparťanským dravcem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Přišel na Letnou loni v létě s vizitkou velkého talentu, jenže celý rok o něm prakticky nebylo slyšet. Angažování bulharského útočníka Martina Minčeva se fotbalové Spartě začíná vyplácet až v posledních týdnech. Proti Pardubicím už byl mužem utkání.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Martin Minčev ze Sparty.

Článek
Fotogalerie

Dva góly, jedna asistence, cena pro hráče zápasu. „Jsem šťastný," culil se.

Sparta jeden z vůbec největších talentů bulharského fotbalu koupila loni v červnu. Martin Minčev měl vizitku obletovaného útočníka, který v sedmnácti letech absolvoval testy v FC Turín a v tréninkovém utkání za něj vstřelil hattrick. Vrátil se však domů, odolal zájmu FCSB či Anderlechtu. Až v devatenácti přestoupil z Černo More Varna do Sparty, s níž podepsal smlouvu do června 2024.

První rok na Letné byl ovšem bídný. Malá fyzička, covid, zanedbatelné herní vytížení.

„Bylo to pro mě složité období, ale nechci se k němu vracet. Teď se jen soustředím, abych v každém utkání odevzdal maximum," řekl Minčev v neděli pro O2 TV Sport.

Ve Varně byl výjimečný

Trenér Pavel Vrba mu věří. Útočníka dobře poznal během svého angažmá v Ludogorci Razgrad a měl o něj zájem. „Ve Varně byl výjimečný. Když ho Sparta koupila, hned jsem si pomyslel, že je to pro ni skvělý kup," vzpomíná zkušený kouč.

Minčev má na hrotu ulevit Adamu Hložkovi, s nímž si na hřišti výborně rozumí. „Musím poděkovat spoluhráčům, ale Adamovi nejvíc. Přihrál mi už na můj první ligový gól ve Zlíně a s Pardubicemi mě před první trefou našel znovu."

„Minči je velmi dobře rychlostně vybavený. Několikrát jsme ho vyzkoušeli, připadá mi, že se na hrotu cítí dobře. Také ve Varně tam hrával, takže se pouze vrátil na post, který mu byl vlastní a z kterého do Sparty přišel," vysvětluje tah bulharským střelcem Vrba.

Minčev se tak po roce stává konečně dravcem. Když dvacet minut před koncem střídal, sparťanskými fanoušky zaplněný Ďolíček mu aplaudoval. Jaká změna k lepšímu! Útočník mohl pouze litovat, že propásl tutovku na hattrick. „Nevadí, třeba se mi povede příště. Nejdůležitější je, že jsme vyhráli jako tým," vychutnává si své nejlepší období v Praze.

Reklama

Související témata: