Hlavní obsah

Lyon - Sparta 3:0Letenští zázrak ve Francii nesvedli, naději na postup ještě neztratili

Pavel Dosadil (Lyon)Sport.cz

Musel by se stát malý fotbalový zázrak, aby fotbalisté Sparty zabodovali v Lyonu. Ve čtvrtém utkání skupiny A v Evropské lize ho nesvedli a ve Francii prohráli 0:3. O postup do jarní části budou hrát Pražané ve zbývajících duelech na Rangers a doma s Bröndby.

Foto: Laurent Cipriani, ČTK/AP

Lyonský Islám Slimani dává gól Spartě.

Článek
Fotogalerie

Hložek nedokončil středeční trénink a hrát nemohl, hned v 7. minutě navíc odstoupil klíčový stoper Čelůstka. Do základní sestavy se naopak vrátil Krejčí mladší. Letenští dostáli svému slibu, že si to s favoritem znovu rozdají, a hráli otevřenou partii. A když třeba Slímání spálil tutové sólo, první poločas skončil bez branek a naděje hostů žila.

Také v úvodu druhé půle se Sparta držela, v 61. minutě ovšem právě Slímání svůj druhý sólový nájezd proměnil a otevřel skóre. Když se navíc hned o dvě minuty později trefil také hlavou, pracně budovaná sparťanská naděje se rozpadla v prach.

Platí tedy, že Sparta porazila francouzské kluby v pohárech jen ve dvou z 15 duelů. Nezdolala je osmkrát po sobě a v posledních šesti duelech s nimi prohrála...

„Třeba v úterý Lille porazilo v Lize mistrů Sevillu. Ukazuje se, že francouzská liga šla hodně nahoru. A týmy v ní působící jsou na úrovni top mužstev v Evropě. Narazili jsme na tým, které patří k nejlepším v Evropě," poukázal trenér Pavel Vrba.

Suverénní Olympique si již zajistil postup. „Naše skupina je jasně daná. Lyon je její lídr, zbývající mužstva budou hrát o další dvě postupová místa," avizoval Vrba.

Foto: Laurent Cipriani, ČTK/AP

Andreas Vindheim (vpravo) ze Sparty a Rayan Cherki z Lyonu.

Jistý náskok domácím stačil, v poklidu si ho hlídali. Pražané se v závěru tlačili do útoku ve snaze o alespoň čestný gól, nebyl jim ovšem přán. Naopak nejlepší střelec Evropské ligy Toko Ekambi v nastavení uzavřel skóre.

Francie je pro Spartu příliš horkou půdou. Vyhrála tady jediný z osmi pohárových zápasů. Lyon pak z šesti pokusů neporazila ani jednou a pětkrát mu podlehla.

Foto: Laurent Cipriani, ČTK/AP

Lyonský Islam Slimani (vlevo) a sparťan Filip Panák.

„Podíval jsem se na soupisku Lyonu, a když jsem viděl, odkud kupují hráče a v jakých klubech působili... S námi je to nesrovnatelné. Máme spoustu mladých hráčů, kteří teprve začínají hrát velký fotbal. Možná za tři roky budou hrát v klubech jako Lyon, nebo se Sparta dostane na takovou úroveň, že budou tady a hrát evropské poháry," líčí Vrba.

„Učíme se. Pro nás všechny je hrozně důležité, že máme takovou konfrontaci. Sparta che zase hrát pravidelně skupiny evropských pohárů. Čím častěji budeme hrát skupinu, tím lépe pro mužstvo, klub i pro fanoušky.

Utkání 4. kola skupiny A fotbalové Evropské ligy:
Olympique Lyon - Sparta Praha 3:0 (0:0)
Branky: 61. a 63. Slimaní, 90.+2 Ekambi. Rozhodčí: Mariani - Bindoni, Tegoni - Irrati (video, všichni It.). ŽK: Vindheim, Ladislav Krejčí II (oba Sparta).
Lyon: Lopes - Diomande, Da Silva, Denayer, Henrique - Mendes, Caqueret (69. Guimaraes) - Shaqiri - Cherki (82. Barcola), Slimaní (69. Paquetá), Aouar (69. Ekambi). Trenér: Bosz.
Sparta: Nita - Wiesner, Panák, Čelůstka (7. Vindheim), Hancko - Pešek (68. Pulkrab), Pavelka, Ladislav Krejčí II, Sáček (68. Dočkal), Haraslín (82. Karabec) - Minčev. Trenér: Vrba.
Další výsledky EL

Reklama

Související témata: