Hlavní obsah

Švédsko - Česko 4:1Nejvyšší porážka od Švédů za více než čtyři a půl roku! Češi vstup do olympijské sezony nezvládli

MinutaMin. Tým Hráč Akce
9. Holmberg 1 : 0
45. Klingberg 2 : 0
39. Olofsson 3 : 0
40. Bengtsson 4 : 0
58. Chlapík 4 : 1
Záznam online reportáže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Linköping/Praha
Aktualizováno

Na úvod olympijské sezony žádný důvod k juchání! Česká hokejová reprezentace podlehla v rámci turnaje Karjala v Linköpingu domácím Švédům 1:4. Jde o největší porážku s výběrem Tří korunek od února 2017, kdy tým vedený koučem Jandačem padl v Göteborgu 2:5. Další zápas čeká svěřence trenéra Pešána v sobotu proti Finům v Helsinkách, kde o den později první turnaj seriálu Euro Hockey Tour zakončí proti Rusům.

Foto: Stefan Jerrevang, ČTK/AP

Český hokejista Pavel Pýcha (vlevo) během utkání turnaje Karjala v Linköpingu.

Článek
Fotogalerie

Národní tým přitom nezačal špatně. Už ve 3. minutě poslal Pyrochta do sólového úniku Smejkala, ten ale proti brankáři Johanssonovi neuspěl s bekhendovým blafákem. Pohříchu však šlo o poslední velkou šanci Pešánova družstva v první třetině, protože iniciativu převzali domácí.

A vydatně jim k tomu pomohla hrubka Mašína z 9. minuty, který při rozehrávce za vlastní brankou namazal Holmbergovi, jenž otevřel skóre. A to ještě měli Češi štěstí, že hned o minutu později Švédové nepotrestali další kiks při rozehrávce tentokráte v podání sedmnáctiletého benjamínka týmu Jiříčka.

Přesto se výběr Tří korunek druhého gólu záhy dočkal. Landerovu ránu z mezikruží sice ještě Kváča chytající druhý zápas za nároďák zneškodnil, proti dorážce C. Klingberga už ale neměl nárok.

Foto: Profimedia.cz

Čeští hokejisté nastoupili k úvodnímu utkání Karjaly proti domácím Švédům.

Češi tak stejně jako při posledním vzájemném zápase na letošním MS prohrávali 0:2, tehdy však čtyřmi góly ve třetí třetině dokázali zápas otočit. Nyní se žádný obrat nekonal.

Ve druhé třetině při trestu Fleka neuspěl Lander upalující sám na Kváču, na druhé straně při témže oslabení pálil Kaše jen do Johanssona. Sklenička o pár minut později v ideální pozici branku netrefil vůbec a M. Stránský si zase vylámal zuby na jistě chytajícím gólmanovi ruského Petrohradu.

Zdálo se, že v té době se Češi zvedají, jenže pak přišel závěr prostřední třetiny jako z hororu. 68 vteřin před druhou sirénou zakončil přesilovkou kombinaci střelou do odkryté klece Olofsson a za dalších 35 vteřin zvýšil už na 4:0 Bengtsson.

O triumfu domácích nebylo pochyb a v závěrečné části hry tak už šlo jen o to, aby Češi neschytali debakl, a naopak se dočkali alespoň čestného úspěchu. Povedlo se obojí, protože v 58. minutě se k Chlapíkovi šťastně odrazil puk od zadního mantinelu, kam vyjel Johansson, takže sparťanský útočník do poloprázdné branky zaznamenal svůj první gól v nároďáku a uzavřel na konečných 1:4.

KARJALA, součást Euro Hockey Tour (Linköping):
Švédsko - ČR 4:1 (2:0, 2:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 9. Holmberg, 15. C. Klingberg (Lander, Bromé), 39. J. Olofsson (Tömmernes, Everberg), 40. Bengtsson (Holmberg, Djuse) - 58. Chlapík (D. Sklenička, Pýcha). Rozhodčí: Nord, Sjöqvist - Yletyinen, Malmqvist (všichni Švéd.). Vyloučení: 1:2. Využití: 1:0. Diváci: 7482.
Švédsko: Lars Johansson - Pudas, Tömmernes, Folin, Djuse, Hansson, Själin - C. Klingberg, Lander, Bromé - Bengtsson, F. Olofsson, Holmberg - Viksten, Linus Johansson, Nygard - J. Olofsson, De La Rose, Everberg. Trenéři: Johan Garpenlöv, Marcus Ragnarsson a Markus Akerblom.
ČR: Kváča - Jiříček, Jeřábek, D. Sklenička, Pýcha, Pyrochta, Ščotka, Mašín - Řepík, Chlapík, D. Kaše - Blümel, M. Špaček, M. Stránský - Flek, Jašek, Smejkal - L. Horký, O. Najman, P. Kousal - Kodýtek. Trenéři: Filip Pešán, Martin Straka a Jaroslav Špaček.
Oznámkujte výkon české hokejové reprezentace proti Švédsku (jako ve škole: 1-nejlepší, 5-nejhorší).
1
3 %
2
1,1 %
3
5,3 %
4
14,1 %
5
76,5 %
Celkem hlasovalo 4404 čtenářů.

Reklama

Související témata: