Hlavní obsah

Polsko - Česko 0:16Druhý krok do Pekingu. Hokejistky rozdrtily Polsko, daly mu šestnáct gólů

Aktualizováno

Byla to jednoznačná záležitost, vlastně hra na jednu branku a výrazný rozdíl hokejové kvality mezi oběma celky se odráží ve dvouciferném vítězství. České ženy udělaly i druhý krok k historickému postupu na zimní olympijské hry, když na kvalifikačním turnaji v Chomutově rozdrtily Polsko 16:0. O účast v Pekingu svedou reprezentantky rozhodující bitvu v neděli od 16.00 hodin s Maďarkami.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

České hokejistky (zleva) Klára Hymlarová, Alena Mills, Denisa Křížová a Aneta Tejralová se radují z jedné z branek proti Polsku.

Článek
Fotogalerie

Hráčky národního týmu šly na led jako jasné favoritky a nechtěl nic podcenit. Už po 52 sekundách vedly, když kapitánka Mills tečovala střelu obránkyně Tejralové, již si v zápase připsala pět gólových přihrávek.

O 66 vteřin později Polky, které prohrály úvodní utkání s Maďarskem 1:11, inkasovaly znovu. Další obránkyně Lásková předvedla, jak je šikovná do útoku, konečně na tom postu hraje i v zámoří.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Zleva brankářka Polska Agata Kosinská inkasuje gól, Noemi Neubauerová z ČR a Julia Zielinská z Polska.

Reprezentantky měly jasně výraznou převahu, jasně to dokumentuje i poměr střel 57:3 za celé utkání a brzy bylo jasné, že jedinou otázkou zápasu bude, kolik nadělí nebohým Polkám gólů. Třetí přidala Neubauerová při signalizované výhodě.

První třetinu vyhrál český tým 5:0, když své druhé branky zapsaly Mills po kombinaci na jeden dotek a také při zakončení agilní Neubauerová, nakonec se tato 21letá útočnice z americké Colgate University dočkala jako jediná hráčka hattricku. Než ale 96 sekund před koncem utkání třetím gólem ze své hokejky uzavřela skóre, napadalo do polské sítě spousta dalších branek.

Soupeřkám nepomohlo ani střídání gólmanek. Od druhé třetiny už místo Kosinské chytající Sassovou překonala jako první ve 24. minutě zkušená útočnice Mrázová, která s bilancí 2+4 byla nejproduktivnější hráčkou duelu. Skóroval i přímý potomek slavného šlechtického rodu, obránkyně Kolowratová, která aktuálně působí ve švédském Brynäs.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Pavlína Horálková se snaží překonat polskou brankářku Agatu Kosinskou.

Mezi střelkyně se zapsala také někdejší rychlobruslařka Erbanová, když se postarala o první ze čtyř využitých přesilovek. Hned o 52 vteřin později dala Hymlárová na 10:0 a s úsměvem se chytila za hlavu, protože ji bylo jasné, že za jubilejní gól bude muset přispět do týmové kasy.

Za tohoto stavu měly pak Polky vlastně jedinou skutečnou šanci, jak dát gól. Sikorská z úniku ale Švejdovou v brance nepřekonala, a tak se 19letá náhradnice české jedničky Peslarové (obě společně působí i ve švédském klubu MoDo) udržela podruhé v mezistátním utkání čisté konto.

Kvalifikace hokejistek o postup na OH v Pekingu - turnaj v Chomutově:
Polsko - Česko 0:16
Branky a nahrávky: 1. Mills (Tejralová, Hymlárová), 2. Lásková (Serdar), 7. Neubauerová (Horálková, Mrázová), 16. Mills (Tejralová, Hymlárová), 18. Neubauerová (Mrázová, Tejralová), 24. Mrázová (Mlýnková), 27. Mlýnková (Mrázová, Čajanová), 29. Kolowratová (Přibylová, Lédlová), 33. Erbanová (Horálková, Tejralová), 33. Hymlárová (Křížová), 39. Serdar (Bukolská), 40. Mrázová (Mlýnková, Tejralová), 41. Čajanová (Serdar), 49. Hymlárová (Mills), 55. Lédlová (Erbanová, Pátková), 59. Neubauerová (Mrázová). Rozhodčí: Jermaková, Ivanová - Mochová (všechny Rus.), Sainiová (Fin.). Vyloučení: 2:7. Využití: 4:0. Diváci: 1139.
ČR: Švejdová - Lásková, Čajanová, Horálková, Tejralová, Kolowratová, Pejšová, Trnková - Neubauerová, Mrázová, Mlýnková - Hymlarová, Mills, Křížová - Pátková, Přibylová, Lédlová - Radová, Serdar, Bukolská - Erbanová. Trenér: Pacina.
20:00 Maďarsko - Norsko
Tabulka:
1.ČR2200019:16
2.Maďarsko1100011:13
3.Norsko100011:30
4.Polsko200021:270

Reklama

Související témata: