Hlavní obsah

Finsko - Česko 4:2První třetina rozhodla. Češi i přes zlepšený výkon padli na Karjale podruhé

Helsinky
Aktualizováno

Ani druhý zápas na turnaji Karjala českým hokejistům výsledkově nevyšel. V souboji s Finskem je srazila už první třetina. Tu sice Češi vyhráli na střely 16:5, jenže ztráceli tři góly. Národní tým se v Hartwall Areně zmohl ke zdramatizování duelu, nakonec však prohrál 2:4. V souboji o třetí místo na úvodním turnaji sezony vyzve v neděli od 12:30 Rusko, které také oba duely prohrálo.

Foto: Markku Ulander, ČTK/AP

Český útočník Jiří Smejkal se snaží překonat finského brankáře Niclase Westerholma.

Článek
Fotogalerie

Nabuzené Čechy, kteří chtěli odčinit středeční porážku se Švédskem, zaskočil už úvodní gól Finska. Po 77 sekundách Toni Rajala ujel Skleničkovi po levé straně a z kruhu zamířil přesně do vzdálenějšího horního rohu Svobodovy branky.

Národní tým se snažil pálit z každé pozice, skvěle chytajícího Westerholma se mu ale nedařilo překonat. Rodák z Helsinek v první třetině pokryl všech 16 českých střel. Poradil si s přesilovkovou tečí Řepíka i dorážkou Smejkala. Neujala se ani Špačkova rána z levého kruhu v další početní výhodě.

Foto: Markku Ulander, ČTK/AP

Jere Innala (vlevo) se s Teemu Tallbergem raduje ze svého gólu proti Česku.

Naopak výběr Suomi využil hned první přesilovou hru. Ojamäkiho dělovka z levého kruhu propadla Svobodovi na bližší tyč. V 16. minutě to bylo už 3:0. Jere Innala se prodral kolem Mašína a únik zakončil precizní kličkou mezi betony českého gólmana, kterého po první části nahradil Štěpána Lukeš. Pro něj se jednalo o reprezentační premiéru, jež měla přijít až v neděli proti Rusku.

Foto: Markku Ulander, ČTK/AP

Finský útočník Valtteri Filppula mezi Davidem Kašem (vlevo) a Filipem Chlapíkem.

Češi se první trefy dočkali ve 27. minutě. Původně třináctý útočník Petr Kodýtek se přesunul k Najmanovi s Kousalem do čtvrté formace a hned se dokázal prosadit, když z mezikruží tečoval Najmanovu přihrávku přesně pod horní tyčku. Skórovat mohl i Pavel Kousal, jeho samostatný únik ale Westerholm vychytal.

Finsko poté přeci jen zvýšilo aktivitu, usadilo se v útočném pásmu a zasypalo Lukeše tvrdými střelami ze všech stran. Český gólman ale působil jistě a držel české naděje na obrat. Snížit na rozdíl jedné trefy mohl Matěj Blümel, který si najel na Špačkovu přihrávku před branku, ale trefil tyč.

Foto: Markku Ulander, ČTK/AP

Lukáš Jašek před finským brankářem Niclasem Westerholmem.

Český výběr poté dostal třetí přesilovkovou možnost. Lukeš nejprve musel betonem vychytat střelu Filppuly z úniku, hned z protiakce ale národní tým udeřil. Souhra Špačka s Blümelem tentokrát vedla ke gólu. Přihrávka prvního jmenovaného se štěstím propadla na pravý kruh, rozjetý Blümel se natlačil před branku a zakončil nad rameno finského brankáře.

Domácím dal klid na hokejky gól na 4:2 v úvodu poslední třetiny. Při hře ve čtyřech na obou stranách Lukeš ještě vyrazil dělovku z levé strany, ale proti Filppulově dorážce už se přesunout nestačil. Suomi už si vedení pohlídalo s přehledem a většinu času drželo český tým daleko od své branky. Pátou trefu mohl přidat Pakarinen, ale z pravého kruhu napálil tyčku.

Hokejový turnaj Karjala, součást Euro Hockey Tour v Helsinkách:
Finsko - ČR 4:2 (3:0, 0:2, 1:0)
Branky a nahrávky: 2. Rajala (H. Pesonen, Vatanen), 14. Ojamäki (Vatanen, Aaltonen), 16. Innala (Tallberg, Saarijärvi), 47. Filppula (Lehtonen, Innala) - 27. Kodýtek (O. Najman, D. Sklenička), 39. Blümel (M. Špaček). Rozhodčí: Öhlund, Björk - Malmqvist, Lundgren (všichni Švéd.). Vyloučení: 4:3. Využití: 1:1. Diváci: 9156.
Finsko: Westerholm - Ohtamaa, Lehtonen, Vatanen, Vittasmäki, Saarijärvi, Sund, Parikka, Kotkansalo - Pakarinen, Filppula, Innala - Rajala, Ruohomaa, H. Pesonen - Ojamäki, Aaltonen, Savinainen - Tallberg, Petman, Liedes. Trenéři: Jukka Jalonen, Mikko Manner a Ari-Pekka Selin.
ČR: Miroslav Svoboda (21. Š. Lukeš) - Jiříček, Jeřábek, D. Sklenička, Pýcha, Ščotka, Mašín, Zábranský - Řepík, Chlapík, D. Kaše - Blümel, M. Špaček, M. Stránský - Flek, Jašek, Smejkal - L. Horký, O. Najman, P. Kousal - Kodýtek. Trenéři: Filip Pešán, Martin Straka a Jaroslav Špaček.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko