Hlavní obsah

Sladké vítězství, užívala si brankářka Christianová výhru nad Švýcarskem

Druhé vítězství v jubilejní desátém vzájemném utkání na světových šampionátech proti Švýcarsku oslavily české florbalistky a oplatily soupeřkám dva roky starou semifinálovou porážku z Neuchatelu. Brankářka Jana Christianová ale po úspěšném vstupu do turnaje v Uppsale doufá, že tým kouče Saschy Rhynera uspěje v soubojích mezi silnou čtyřkou v boji o medaile.

Foto: Martin Flousek/Český florbal, ČTK

Zleva Isabelle Gerigová ze Švýcarska a česká brankářka Jana Christianová.

Článek

"Pro vítězství jsme si přišly, nikdo dnes nepochyboval o tom, že bychom neměly vyhrát. Byl to ale těžký začátek turnaje, střel bylo strašně málo z obou stran, což je takové nevděčné, ale jsem ráda, že jsme se nakonec rozstřílely a holky daly důležité góly. Takže sladké vítězství," řekla Christianová, která k vítězství pomohla 11 úspěšnými zákroky.

"Bylo to hodně těžké, do té doby na mě totiž téměř nic nešlo. Přitom najednou jsem musela být ten klíčový článek, který nesmí udělat chybu. Jsem ráda, že se mi to povedlo, ale také kvůli tomu, že z protiútoku daly holky gól, který byl podle mě důležitý," vracela se Christianová k obratu na 2:1, před kterým čelila tlaku Švýcarek a pomohla jí i dvakrát tyč.

Za stavu 4:2 gólmanka Chodova čelila trestnému střílení Isabelle Gerigová, která neuspěla. "Na nájezdy si moc nevěřím, je pro mě utrpení je chytat. Měli jsme s trenérem gólmanů plán, jak na hráčku vyzrát, což se povedlo, ona to navíc trochu zkazila, takže pak už to pro mě bylo jednodušší," komentovala jeden z klíčových okamžiků. Češky v semifinále minulého šampionátu v Neuchatelu s domácími Švýcarkami ztratily vedení 1:6 a prohrály 6:7 v prodloužení.

Foto: Martin Flousek/Český florbal, ČTK

České hráčky se radují z gólu (zleva) Martina Řepková, Kamila Paloncyová, autorka branky Michaela Mlejnková, Karolína Suchá a Hana Koníčková.

V závěru třetí třetiny inkasovaly tehdy během 79 sekund čtyři branky v power play, dnes se jim je podařilo ubránit. "Pokud by se nám to nepovedlo znovu neubránit, tak už by to byla opravdu ostuda. Všichni víme a máme v hlavách, co se stalo na minulém šampionátu a už to nesmíme opakovat," prohlásila Christianová.

Dosud jediných českým úspěchem proti Švýcarsku na MS bylo vítězství 3:2 z duelu o 3. místo v St. Gallenu z roku 2011. Christianová u jediné medaile v historii nechyběla a ze současného káru u ní byly také obránkyně Hana Koníčková a kapitánka Eliška Krupnová. Christianová by byla ráda, kdy výhra nad Švýcarskem opět vedla k úspěšnému turnaji. "Ale jsme na začátku turnaje a my tehdy Švýcarky porazily až v bronzovém zápase. Uvidíme, kam se dostaneme, doufám alespoň v bronz, ale chtěly bychom mířit také výše," řekla.

V základní skupině nastoupí Česky v pondělí proti Polsku, v úterý proti Lotyšsku a budou v roli favoritek hájit první místo ve skupině. "Budou to úplně jiné zápasy, více si zahrajeme na balonku, protože to budeme my, kdo bude muset tvořit hru a soupeř bude hrozit z protiútoků. Musíme ukázat, že umíme proměňovat šance, s čím byl ještě dnes trochu problém, musíme být stoprocentní. A myslím si, že to půjde," dodala Christianová.

Reklama

Související témata: