Hlavní obsah

Winnipeg - Arizona 0:1Fantastický Vejmelka! Český gólman kryl 46 střel a zapsal se do historie NHL

Český gólman Karel Vejmelka zazářil ve slavné zámořské hokejové lize a slaví první čisté konto v NHL. V brance Arizony zneškodnil všech 46 střeleckých pokusů Winnipegu, proto jeho spoluhráčům stačilo vstřelit jeden gól a mohli slavit vítězství 1:0. Pětadvacetiletý Vejmelka se svým výkonem zapsal do historie. Žádný jiný brankář nečelil při první vychytané nule v NHL tolika střelám jako rodák z Třebíče. Pořádná přestřelka byla naopak k vidění v duelu Buffala se Seattlem, kterou hostující Krakeni vyhráli 7:4.

Foto: FRED GREENSLADE, ČTK/AP

Brankář Arizony Coyotes Karel Vejmelka (70) přijímá gratulace spoluhráčů po vítězném utkání v NHL. Českému brankáři přijeli poděkovat Lawson Crouse (67) a Barrett Hayton.

Článek
Fotogalerie

Vejmelka se na ledě Jets činil. Zneškodnil 39 střel při hře obou týmů v plném počtu, dalších sedm, když hrál jeho celek v oslabení. Nakonec se ale mohl radovat z první vychytané nuly v NHL. Duel rozhodl dvě minuty před koncem druhé třetiny Roussel.

Winnipeg tak potvrdil, že není v NHL v optimální pohodě. Prohrál totiž šest z posledních sedmi duelů ve slavné lize. Naopak Arizona zabrala po dvou porážkách v řadě.

Z vychytané nuly měl český gólman pochopitelně obrovskou radost. "Byla to pro mě speciální a výjimečná chvíle," přiznal po utkání Vejmelka. "Hráli jsme ale skvěle jako tým. Moji spoluhráči odvedli opravdu výbornou práci a obrana zblokovala spoustu střel. Mají na tom úspěchu velký podíl. Bylo to týmové vítězství a teď se na něj budeme snažit navázat," zářil spokojeností Vejmelka, který byl vyhlášen první hvězdou utkání.

"Prožívám chvíle, o kterých jsem snil. Je to něco neskutečného. Užívám si každou minutu a vždy se snažím odmakat to na sto procent. Chci vyhrát každý zápas, v němž dostanu šanci," dodal český brankář Arizony.

Pořádnou přestřelku naopak viděli fanoušci v Buffalu. Domácí tým ale nabral v bitvě s Krakeny už v první třetině manko 0:3 a už jej nedotáhl. Vždy korigoval pouze na rozdíl dvou branek, pak ale udeřil Seattle a náskok jistil. Na straně domácích vstřelil dva góly Skinner, u hostů byli stejně úspěšní Appleton a McCann. Gól a svě asistence zaznamenal Kraken Tanev.

Až po samostatných nájezdech poznal vítěze duel mezi Calgary a Pittsburghem. Plameny, v jejich brance tentokrát nestál Čech Daniel Vladař, vedly 1:0, ale Tučňáci necelých devět minut před koncem srovnali při přesilovce Guentzelem. Utkání nakonec dospělo až do nájezdů, kde v sedmé sérii vystřelil výhru domácím Backlund.

V barvách poraženého týmu odehrál 9 minut a 41 sekund český útočník Dominik Simon. Branku Calgary ohrozil dvakrát, do statistik zaknihoval i čtyři zblokované střelecké pokusy.

Montreal na domácím ledě prohrál s Vancouverem 1:2. Týmu Canucks se tak povedlo utnout sérii čtyř porážek v řadě. Duel rozhodl v čase 26:27 útočník Garland.

Připravujeme podrobnosti.

Výsledky zápasů NHL
Buffalo - Seattle 4:7 (0:3, 2:2, 2:2)
Branky: 38. a 41. J. Skinner, 22. B. Murray, 59. Cozens - 20. a 28. McCann, 39. a 60. Appleton, 6. Soucy, 15. B. Tanev, 54. Schwartz. Střely na branku: 36:32. Diváci: 10 004. Hvězdy zápasu: 1. McCann, 2. Tanev (oba Seattle), 3. J. Skinner (Buffalo).
Montreal - Vancouver 1:2 (1:1, 0:1, 0:0)
Branky: 19. Poehling - 8. Elias Pettersson, 27. Garland. Střely na branku: 24:42. Diváci: 20 478. Hvězdy zápasu: 1. Garland (Vancouver), 2. Allen, 3. Drouin (oba Montreal).
Winnipeg - Arizona 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)
Branka: 38. Roussel. Střely na branku: 46:15. Diváci: 14 129. Karel Vejmelka odchytal za Arizonu celý zápas a ze 46 střel neinkasoval. Hvězdy zápasu: 1. Vejmelka (Arizona), 2. Wheeler (Winnipeg), 3. L. Eriksson (Arizona).
Calgary - Pittsburgh 2:1 po sam. náj. (0:0, 1:0, 0:1 - 0:0, 1:0)
Branky: 30. Lucic, rozhodující sam. nájezd Backlund - 53. Guentzel. Střely na branku: 32:22. Diváci: 15 343. Hvězdy zápasu: 1. Jarry (Pittsburgh), 2. Lucic, 3. E. Lindholm (oba Calgary).

Reklama

Související témata: