Hlavní obsah

Dvě trestná kola připravila českou štafetu o elitní desítku. Vítězství slaví Norové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

První štafetový závod Světového poháru se českým biatlonistům v Östersundu moc nepovedl. Michal Krčmář sice na prvním úseku předával pátý, ale Jakub Štvrtecký i Adam Václavík museli po střelecké položce vstoje kroužit po trestném kole, což reprezentanty srazilo až na šestnácté místo. Finišman Mikuláš Karlík hlavně výborným během vytáhl Česko na konečné 11. místě. Z prvenství se radovali Norové, boj o druhé místo mezi Francouzi a Rusy rozhodlo trestné kolo na posledním úseku pro závěrečného člena sborné Latypova.

Foto: Český biatlon/Igor Stančík

Nejlepší český biatlonista Michal Krčmář na trati SP v Östersundu.

Článek

Úřadující mistři světa Norové od začátku figurovali na špici závodu. Výrazný náskok jim zařídili na druhém a třetím úseku bratři Boeovi, takže pak nevadilo ani menší střelecké zaváhání Christiansena. Francouzi se naopak mohli spolehnout na posledního člena štafety Fillona Mailleta. Domácí Švédové s finišujícím lídrem individuálního pohárového pořadí Samuelssonem skončili až sedmí.

Na lepší umístění cílili i Češi. Štafetu rozbíhající Krčmář splnil svůj cíl, neboť ji udržel v kontaktu. „Jak mi po ležce kvůli jednomu dobíjení čelo trochu ujelo, tak jsem se během na plné pecky snažil rychle dotáhnout do špičky a stojku dal čistě, aniž bych ji řešil. Střelnici jsem opouštěl třetí. Ke konci mi ale došly síly, proto jsem neudržel nadějnější pozici. Na posledních pěti stech metrech už jsem trpěl tak, že jsem se sotva dobelhal k předávce," říkal.

Štvrtecký rychle klesl z páté pozice, celou štafetou se doslova protrápil. „Šel jsem možná až přes limit. Na trati mi to vůbec nechutnalo a pak se to na stojce projevilo," připomněl svou druhou zastávku na střelnici, kde mu ani maximální dobíjení nestačilo k vyčištění terče. „Rány byly dost vedle," připustil.

S Českem bylo ale ještě hůř. Václavík také zaostával a poslední terč při stojce nedostřelil ani čtyřmi ranami. „Na trestném kole mi došlo, že jsem to zase pokazil. To se mnou docela zacloumalo," mínil. Karlík však předvedl pátý běžecký čas mezi finišmany, potřeboval jen dva rezervní náboje a vytáhl české kvarteto na jedenácté místo.

V Poháru národů, který je určující pro počet místenek na ZOH v Pekingu, figuruje Česko až na 14. místě, ale v odstupech pár bodů je před ním šest zemí. Elitní desítka bude smět na únorovou olympiádu vyslat pět biatlonistů.

Světový pohár v biatlonu
Štafeta mužů na 4x7,5 km v Östersundu
1. Norsko (Bakken, T. Boe, J. Boe, Christiansen) 1:14:09,3 (0 trestných kol+4 dobíjení)
2. Francie (Claude, Jacquelin, Desthieux, Fillon Maillet) +11,2 (0+8)
3. Rusko (Chalilí, Serochvostov, Loginov, Latypov) +45,9 (1+9)
4. Německo (Lesser, Rees, Doll, Nawrath) +1:07,8 (0+6)
5. Ukrajina (Pryma, Pidručnyj, Cymbal, Dudčenko) +1:28,5 (1+6)
6. Bělorusko (Bočarnikov, Lazovskij, Varbej, Smolskij) +2:07,5 (0+11)
7. Švédsko (Femling, Nelin, Ponsiluoma, Samuelsson) +2:30,8 (1+15)
8. Itálie (Bormolini, Giacomel, Hofer, Windisch) 2:31,0 (2+13)
...11. Česko (Krčmář, Štvrtecký, Václavík, Karlík) +4:01,9 (2+13)

Reklama

Související témata: